Klíšťová encefalitida: Jak se nechat očkovat a za kolik

0
2393
Klíšťová encefalitida
Foto: Pixabay.com

Zatímco v Rakousku se ročně nakazí klíšťovou encefalitidou cca 80 lidí, v ČR je to více než půl tisíce. Jedním z důvodů je i nepoměrně vyšší proočkovanost proti této nemoci v Rakousku než v Česku. Klíšťová encefalitida ale nemusí být strašákem. Na očkování proti ní přispívají i zdravotní pojišťovny.

Klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění, které na člověka i ze zvířat přenáší infikované klíště. Nemoc způsobuje zánět mozku, mozkových blan. Proočkovanost obyvatelstva v ČR proti této nemoci je ve srovnání s unijními zeměmi velmi nízká.

„V případě očkování proti klíšťové meningoencefalitidě tak za Rakouskem nebo Německem stále zaostáváme řádově o desítky procent,“ říká MUDr. Michal Bábíček [SPL].

Situaci nenahrávají ani teplá a suchá léta. Čísla nakažených lidí se v posledních letech stále zvyšují a Češi tak zůstávají rekordmany v počtu pacientů, kteří se touto nemocí ročně nakazí. Klíšťová encefalitida přitom nelze vyléčit. U některých pacientů ustoupí samovolně, ale u jiných zanechá závažné následky. V některých případech může způsobit i smrt.

Co je dostupné

Jedinou ochranou proti nákaze je očkování. Na trhu je dostupných několik vakcín. Například s příspěvkem od VZP vyjde očkování dospělého na zhruba 300 Kč za jednu aplikaci. Na trhu jsou ale i jiné pojišťovny, které svým klientům nabízejí i dvojnásobnou částku příspěvku na vakcínu.

Příspěvky pojišťoven na očkování

  1. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky [VZP ČR ] – 500 Kč / Kód pojišťovny: 111
  2. Vojenská zdravotní pojišťovna [VoZP] děti do 17 let [včetně]: 1 000 Kč, od 18 let: 500 Kč / Kód pojišťovny: 201
  3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] děti do 17 let [včetně]: 1 500 Kč, dospělý od 18 let: 1 000 Kč / Kód pojišťovny: 205
  4. Oborová zdravotní pojišťovna [OZP]  300 Kč / Kód pojišťovny: 207 [Prostřednictvím programu VITAKARTA můžete získat částku až do výše plné úhrady očkování včetně aplikace + kredit pro maminky, těhotné a novorozence až 1300 Kč.]
  5. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda [ZPŠ] do 1 500 Kč [500 Kč na každou dávku včetně přeočkování] / Kód pojišťovny: 209
  6. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR [ZPMV ČR] 500 Kč / Kód pojišťovny: 211
  7. Revírní bratrská pokladna – zdravotní pojišťovna [RBP] 1 000 Kč [Možnost navýšení limitu finančního příspěvku na očkování pro děti a mládež do 18 let sloučením limitu finančního příspěvku od rodičů a přátel – maximálně 9 osob] / Kód pojišťovny: 213

Jak se nechat očkovat

Podle zkušených odborníků je nejlepší začít s očkováním proti klíšťové encefalitidě v zimě či na jejím konci. Aby bylo plně účinné už v časném létě, kdy začne naplno aktivita klíšťat. Očkuje se třemi dávkami vakcíny. Potřebná hladina protilátek v organismu vzniká po aplikování prvních dvou. Ale je nutné absolvovat celé třídávkové základní očkovací schéma. Jinak není zaručen ochranný účinek.

Existuje také možnost zrychleného schématu, kdy se druhou dávkou očkuje za 7 dní po první a třetí následuje za dalších 14 dní. Ovšem podle odborníků, pokud k tomu nevedou zdravotní důvody, je lepší absolvovat běžné schéma kvůli zaručení plné účinnosti očkování. Následné další přeočkování se provádí po třech letech a pak každých cca 5 let, u starších osob se ale doporučuje přeočkování častější, každé tři roky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here