Výrobce nemocničních lůžek Proma Reha z České Skalice na Náchodsku již dodal přes čtyři pětiny z kontraktu 382 lůžek pro Správu státních hmotných rezerv [SSHR]. Současně firma obnovila dodávky lůžek do Maďarska, které kvůli naplnění zakázky pro státní hmotné rezervy pozdržela.

Dosud dodaná lůžka z Proma Rehy z většiny skončila v závěru minulého týdne v narychlo vybudované záložní nemocnici s 300 lůžky pro pacienty s covidem-19 na výstavišti v Brně. Čtrnáct lůžek pro pacienty s těžkým průběhem nemoci na jednotkách intenzivní péče firma v pondělí dodala Fakultní nemocnici Brno. Kontrakt pro stát, který celkem tvoří 302 standardních lůžek a 80 lůžek pro intenzivní péči, firma plní od konce října. Zcela by jej měla naplnit do konce týdne. Původně vláda řekla, že potřebuje čtyři tisíce lůžek, nakonec jich objednala polovinu. Větší část – 1 618 lůžek − dodá druhý český výrobce Linet.

Česko staví polní nemocnici a nakupuje nová lůžka

Proma Reha: 300 lůžek denně

Týdně Proma Reha v závodě v Meziměstí na Náchodsku vyrábí asi 300 lůžek, její kapacity jsou vytížené na 120 procent. Kvůli zvýšené výrobě posílila personál a má 180 pracovníků.

„Pokud bude potřeba, jsme připraveni navýšit výrobní kapacity, vyrobit další stovky lůžek pro pacienty s koronavirem a dodat je dalším nemocnicím,” uvedl majitel a jednatel společnosti Radek Jakubský.

Zakázka pro Maďarsko je letošním největším kontraktem firmy. Představuje dodávku více než 2 000 lůžek do 54 nemocnic po celém Maďarsku za téměř 60 milionů korun.

Firma o odložení první dodávky v počtu 500 lůžek podle Radka Jakubského vyjednávala s českým velvyslancem v Maďarsku: „Pan velvyslanec se spojil se zástupci maďarského Ministerstva pro lidské zdroje, pod které spadá rezort zdravotnictví. Ti nám v tomto ohledu vyšli maximálně vstříc, za což jim patří velký dík. Díky tomu jsme schopni okamžitě zásobovat český trh, a pomoci tak českému zdravotnictví.“

Úspěch české firmy

Letošní rok bude pro firmu po stránce obratu rekordní, a to hlavně díky růstu exportu. Za první tři čtvrtletí letošního roku firma přijala objednávky za 210 milionů korun, zatímco loni ve stejném období to bylo 119 milionů korun. Za celý rok by přijaté objednávky měly přesáhnout 300 milionů korun.

Vedle zvýšené poptávky po lůžkách se firmě podle Jakubského daří stálé více prosazovat na dalších zahraničních trzích. Kromě regionu střední a východní Evropy dodává Proma Reha výrobky do Skandinávie, Ruska, severní Afriky a na Blízký východ.

Historie firmy sahá do počátku roku 1990, kdy byla zahájena výroba v budově původního sídla v České Skalici. Prvním výrobkem určeným pro zdravotnický sektor bylo chodítko U-1, které je po několika vývojových modifikacích v sortimentu firmy dodnes.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here