Příspěvek na péči lidé často škudlí, MPSV to chce změnit

114
110756
na_peci
Foto: Pixabay.com

Využití příspěvku na péči u klientů v domácí péči plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] kontrolovat. Není totiž žádnou výjimkou, že jej klienti použijí jinak nebo jím podporují potomky.

Na příspěvku na péči stát ročně vyplatí kolem 37 miliard korun. V nějakém jeho stupni ho pobírá přes 370 tisíc osob a jejich počty každý rok rostou. I když dávka slouží k nákupu sociálních služeb, které mají kompenzovat omezení osobní soběstačnosti daného klienta, zejména v domácí péči tomu tak často není.

„Ukažte mi seniora, který utratí měsíčně 14 000,- Kč za pečovatelskou službu. Nikoho takového jsem za celou délku své praxe nepotkala. Ale denně zažívám seniory, kteří i ve 4. stupni [tj. 19 200,- Kč] mají největší starost o to, aby z příspěvku mohli podporovat své blízké, kteří samozřejmě nepečují vůbec nebo velmi zřídka,“ uvedla nedávno k jednomu z článků o využívání příspěvku na péči čtenářka serveru ZdraveZpravy.cz.

To přesto, že podle nedávného vyjádření MPSV pro ZdraveZpravy.cz ke kontrolám čerpání služeb z příspěvku na péči je naprosto zásadní, aby jej příjemci využívali výhradně na nákup sociálních služeb.

„Zásadní je, aby byl příspěvek na péči využit na zajištění [nákup] péče, pomoci a podpory ze strany formálního pečujícího. Například registrovaný poskytovatel sociálních služeb. Anebo neformálního pečujícího, osoba blízká, asistent sociální péče,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz Jakub Augusta z tiskového oddělení MPSV.

I čtenářka [pečovatelka, pozn. red.] na ZdraveZpravy.cz připomněla, že příspěvek úřady práce vyplácí na péči o vlastní osobu. Proto by úřady i měly, jak uvádí čtenářka, po klientech požadovat potvrzení o skutečně čerpané péči.

„A to ne způsobem, který je v současné době naprosto běžný, zejména st. I.-III., například úklid domácnosti 1x za měsíc, vytření společných prostor v domě 1x za 5 týdnů, dovážka oběda 4x do měsíce atp.,“ dodala s tím, že i v sociálních službách platí, že vše, co stát vyplácí plošně, je neefektivní a v konečném výsledku drahé.

MPSV chce dohled nad využitím příspěvku

Ne vždy správného využití příspěvku na péči si je vědomo i MPSV. Proto zvažuje legislativní změny, díky kterým by získal stát lepší kontrolu nad čerpáním pečovatelských služeb z příspěvku na péči. K tomu je ostatně dávka klientům s omezenou soběstačností přiznávána.

„Chceme se zaměřit na změnu, řekněme, sledování kvality, která je klientovi za ty peníze poskytovaná. Bohužel se často stává, že příspěvek je pobírán, ale klient je v domácím prostředí v situaci, která je naprosto nedůstojná… Zvažujeme, do jaké míry případně nějaká část zdrojů bude adresovaná přímo na toho, kdo péči garantuje, poskytuje a bude za ni také zodpovědný,“ nastínil změnu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Za seniory odpovídají jejich děti, nejen stát, tvrdí Jurečka

Uznává, že stát za stávajících podmínek vyplácí finanční prostředky, aniž by sledoval kvalitu poskytnuté domácí péče. A nesleduje ani to, jestli k nákupu služeb takový příspěvek vůbec slouží. Konkrétní řešení ale zatím neuvádí. Nicméně z jeho slov je zřejmé, že by část příspěvku směřovala k registrovanému poskytovateli sociálních služeb, který by oproti tomu klientovi v domácí péči s obslužností pomáhal.

„Nedokážu dnes univerzálně odpovědět, jak ta změna bude probíhat. Ale víme, že určitou redefinici musíme provést,“ řekl Jurečka.

Dodal, že společně s úpravou příspěvku na péči pro klienty v domácí péči plánuje prosadit i „ocenění neformální péče“. Konkrétně jak, už ale rovněž blíže nespecifikoval.

Příspěvek na péči lidem otevírá dveře do sociálních zařízení

Pravda je, že dnes nefunguje v podstatě žádná průběžná kontrola nad využíváním příspěvku na péči v jakémkoli jeho stupni. Jediné, k čemu dochází jsou revize dávky. A to zahájením řízení z moci úřední po provedení kontroly využívání příspěvku, z podnětu lékařské posudkové služby okresní správy sociálního zabezpečení. Anebo na základě podnětu, takzvaného podání zvenčí.

„V rámci tohoto řízení dochází k novému posouzení zdravotního stavu – závislosti. Dle výsledku může být stupeň závislosti, a tedy i částka příspěvku na péči zachována ve stejné výši, zvýšena či snížena,“ upřesnil nedávno pro ZdraveZpravy.cz Jakub Augusta.

Standardně úřady práce podle něj vedou také správní řízení o opětovném posouzení nároku a výši přiznaného příspěvku na péči při končící platnosti posudku.

„Zde rovněž probíhá přeposuzování zdravotního stavu osoby,“ dodal Augusta.

Na příspěvek na péči stát letos vydá 37,6 mld. Kč

Příspěvek na péči se vyplácí lidem se zdravotním hendikepem a seniorům podle jejich závislosti na pomoci dalších osob ve čtyřech výších. Pro dospělé činí měsíčně 880, 4 400, 12 800 a 19 200 korun. Pro děti pak 3 300, 6 600, 13 900 a 19 200 korun. Letos v březnu dávku dostalo 371 800 lidí. Minulý rok na tuto dávku stát celkem vydal téměř 36,4 miliardy korun, meziročně skoro o 3,7 miliardy víc. Pro letošek má resort práce na příspěvky v rozpočtu vyčleněno 37,6 miliardy korun. S pravidelným navyšováním příspěvku počítá návrh novely o sociálních službách, kterou už ministerstvo dokončilo a kterou projedná vláda.

Novela o sociálních službách bude platit nejspíš od roku 2024

O úpravách příspěvků na péči se mluvilo za poslední desetiletí opakovaně. Zvažovalo se třeba poskytování dávky v poukázkách na úhradu služeb či ji vyplácet přímo provozovatelům za péči.

Dřívější výzkum ukázal, že zhruba dvě třetiny příjemců si za peníze od státu pomoc od registrovaných poskytovatelů neplatili a podporu využívali na jiné věci. Proti plánům měnit pravidla příspěvku se tehdy postavila Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP] a staví se proti nim i teď. S tím, že by podmínkou pro vyplacení dávky mělo být využívání oficiálních služeb, nesouhlasí. Vnímá to jako zasahování do práv potřebných, aby si o vhodné pomoci rozhodli sami.

„Příspěvek na péči byl od počátku koncipován jako dávka pro klienta na zajištění péče. A to buď formou domácí péče rodinnými příslušníky, zajištění osobních asistentů, nebo nákupem terénních nebo pobytových sociálních služeb,“ uvedl předseda NRZP Václav Krása.

Podle něj záleží na rozhodnutí klienta či jeho zákonného zástupce, jakým způsobem si zajistí potřebnou péči.

„Příspěvek na péči nikdy nebyl koncipován tak, že je povinností klienta nakoupit sociální služby u registrovaných poskytovatelů,“ uvedl Krása.

Postoj Rady je podle jeho slov plně v souladu s úmluvou OSN o právech postižených.

Veronika Táchová, ČTK

114 KOMENTÁŘE

  1. Takže my budeme pecovat zadarmo , hmm, tak to všichni skončí v ústavu hmm s ty prosím zdrazte , tak o 20 tis k příspěvku na péči . A co kontroly ??? Tolik soc pracovní je to dobrý tunel na rodinnou péči prodala jsem majetek abych mohla pecovat a teď toto

    • a ted si vemte, ze je tolik klientů, co mají opravdu těžké postižení-mají u toho různá specifika svěho zdravotního stavu!!! Vždyt kraje ani nemají pro tyto těžké případy místa!!!

      • Žasnu, za třicet let se vrátit do doby prvotně pospolný, to dokáží jen naši velmi oblíbení POLITRUCI. Jinak to co vládne “ v uvozovkách “ je opravdu výkvět a elita tohoto snad ještě českého národa??? Promiňte, už ani zvracet nemohu. Pryč s tím samolibím narcisem!!!

      • Pozvat ty úřednický nádhery k vám domů a můžou i počítat, kolik lžic z uvařeného sníte vy a kolik zůstane synovi…až tak.

      • Ano je to strašný, co se děje. Moje maminka byla v takovém stavu, že jsem musela zůstat z práce doma. Bez příjmů a vše platit z čeho asi. Jsem ráda, že maminku už nic netrápí. A podotknu, že si nikdo nedokáže představit, co to byl za život. V jeslích jsem nebyla, tak moje maminka taky nikde nebyla. Zemřela doma.

  2. Plně souhlasím s panem Krásou. Ono totiž těch různých asistenčních a pečovatelských služeb není ani k dispozici tolik, aby bylo možno pokrýt potřebu všech. Kde budete někde na vsi shánět nějaké registrované pečovatele? Prostě vám přijede pomoci někdo z rodiny, ale ty peníze mu dáte na pokrytí nákladů, které s tou pomocí má – musí se nějak dopravit, ne každý bydlí za rohem, vzít si volno v práci… A pokud je rodina funkční, třeba se její členové v péči střídají, aby se to dalo zvládnout. Ta neustálá potřeba kontroly každého a všeho je už snad projev nějaké choroby.

    • Máte pravdu! Jen bych dodal jak by to měl podlenich (nahoře) dělat člověk který je na doživotí na vozíku bez obou noh a nemá vůbec nikoho? Rodinu vůbec nikoho jen pár známých a sociální pomoc 2X týdně na víc nemaji čas,nebot maji toho tolik,že nestihaji! A když někdo potřebuje minimálně 3hodiny denně péči a to i soboty-neděle-svátky! A takovým ti jejich posudkáři nechaji 2 skupinu péče za 4400kč,které nestačí na 90 hodin měsíčně,když nyní po zdražení musíte pečvatevateli zaplati minimální částku 155kč na hodinu! Záleží na úkonech pomoci! U některých úkonů to je až 250kč na hodinu! Mám na mysli zkorumpované posudkáře MPVS,kteří o člověku nic nevědi ani ho nevidí a rozhoduji dle zfalšované a lživé zdravotní dokumentace! Na které je pravda 20%!

      • Souhlas. Pisudkovi lékaři jsou na pendrek. I když jim lékaři napíšou, že stav se zhoršil., tak to posoudí, že bez nohy může tancovat na té druhé a zkrátí mu příspěvek.
        Jsou možná výjimky, že rodina obira seniora, který se neumí bránit. Mohl by pomoct lékař, pokud si všimne nebo okolí.
        Ale mít potvrzení, že mi rodina dovezla nákup,že se mnou jezdí k lékaři, to je za hranou.

        • Za hranou to asi je, nicméně ve svém okolí mám asi jenom ty vyjímky. Naopak senioři se ještě chlubí jak většinu príspěvku davají dětem, nejednou jim z toho platí dovolenou,atd… a přitom celé okolí ví, že děti se tam objeví jen pro ty peníze. Já se starám automaticky, i když mamince žádný příspěvek nechodí a jsem za to rád. Postarat se o své nejbližší není o penězích, ale o úctě k nim. Ono ať si to každý přebere jak chce… 🙂

      • Je to tak. A když ještě přijde sociální pracovnice do rodiny nějaká mlaďoučká husička, pak „je vymalováno“. Postižený nezvládá nic, ale ona vše shrne do jednoho bodu „nemůže se hýbat“ -a tím nemáte nárok ani na nejnižší stupeň příspěvku.
        SIce se odvoláte, dají to zpětně, ale…toho člověka nemůžete zavřít někam do šuplíku, kde bude čekat, ten člověk žije tady a teď a tu pomoc taky potřebuje hned.

    • Nemám nic proti kontrole. Bohužel, jsou mezi pečujícími i tací, co bezmocného týrají, příspěvek propijí, profetují, nebo ho nahází do automatů. A není jich zrovna málo. Poškozují tak těžce jak samotného seniora, ale i pověst všech, kdo se s láskou starají o rodinné příslušníky. Takže kontrola ano. Ale vnucovat přikázanou službu NE!

      • Sama jsem opakovaně zvala pracovnice ze sociálky, ať se k nám přijdou podívat, a že mohou i přespat,aby viděli, co vše ta péče obnáší – nikdo se ani neozval, natož že by přišel – snad z obavy, aby náhodou nemuseli pomoci – třeba při sklouznutí z postele. To jsem pak obíhala jestli kde u sousedů je někdo doma kdo by pomohl, někdy jsem dokonce skončila i v blízké hospodě, když to nešlo jinak.

    • Kdo z rodiny pečuje doma po zdravotně postiženého, většinou musí opustit svoje zaměstnání. Bylo řečeno, že občan pobírající příspěvek si může zaplatit služby u kohokoliv – tedy i někoho z rodiny. Pečovali jsme s bráchou o rodiče (psané na sebe to ale mohl mít jen jeden z nás). Sociální pracovnicí nám tehdy bylo řečeno, že ale aspoň nějaké služby nakoupit oficiálně musíme. Tak to byla pedikůra a dovoz obědů, když jsem ještě mohla pracovat. Když jsem zůstala doma, tak už ne -protože ty peníze zdaleka nestačí na vše, co postižený potřebuje a domácím vařením se jednak ušetří, jednak se strava přizpůsobí konkrétnímu člověku. S narůstajícím postižením narůstá i potřeba zdravotních pomůcek a ty jsou pěkně drahé. Nakonec je to tak, že žijete třeba tři z jednoho starobního důchodu a postižený má k tomu ten příspěvek. Na léky doplácíte, zdravotní pomůcky, na ty přispívá pojišťovna jen částečně a na některé vůbec…
      Cosi myslej, že někdo má z toho příspěvku zlatej důl?! ˇA tsi to jsou zkusit, hezky na nejmíň půlrok. To už má zase někde někdo otevřený chřtán a důchody a příspěvky těch postižených – a co tam? B uidou také tak časté kontroly a taková přísnost? Silně pochybuju…

    • Já mám velkou výhodu..jsem pečovatelka s certifikátem,ALE,kontaktovala jsem terénní službu,jenom aby 1 za týden mamku pořádně umyla,….2 měsíce jsem čekala na nějakou odezvu…nic,tak jsem na radu sociálního pracovníka tady na úřadu zavolala na jinou službu….do 2 dnů tady paní byla,všechno už funguje jak má 🙂

  3. Takže vozíčkáři o sobě rozhodovat nebudou kdo jim má pomáhat, to zajistí úředníci nebo ministersvo, které to ví nejlépe. To sedí takový co mužou chodit

  4. Víte fakt já pečují 30 let , zaplatila 200 tis za rehabilitaci v Axonu , byla s nim na 12 operacích ve 15 lázních , a vy mě tak urazite, jako pecujiciho . Js vás za tyto vymysly budu žalovat . Pečující prodali majetky aby rozchodili své děti , ústavy jsou u nás zadarmo a vy tak nevite slušne rodiny . To je neskutečné , támhle článek zazaluji

    • Souhlasím s Vámi. Čtenářka serveru,která vyprovokovala k tomuto článku asi vůbec nevį, co taková péče o postiženého obnáší.A to se p.ministrovi hodí. Mnohdy je zapojena do péče celá rodina. Takových lidį byste si měli vážit a ne je pranýřovat !!!

  5. Cílem by mělo být, aby daný senior nemusel jít do ústavu sociální péče, když se o něho s příspěvekem postará rodina. Je to i levnější.Využití registrovaných firem a pečovatelů péči jen dále prodraží a povede k nárůstu případů, kdy rodina péči finančně nezvládne a seniora „odloží“ do zařízení. Nejvhodnější pečovatel je většinou stejně rodinný příslušník a domácí prostředí. Pokud kontrola, tak maximálně domácího násilí a zanedbávání v odůvodněných případech. Tato vláda opět projevuje zarážející sociální necitlivost.

    • A jestlipak ta kontrola v domácím prostředí taky v něčem pomůže? Třeba tím, že zjistí nedostatečnost přiznané pomůcky, nebo příliš dlouho dobu vyřizování žádosti a zvýšení příspěvku, kterou uvidí a uzná za oprávněnou… To asi sotva. K tomuhle ty kontroly nejspíš sloužit že nebudou.
      Dřív to byl nátlak na umístění nesoběstačného člověk do ústavu,který byl spolknul jak příspěvek, tak celý důchod postiženého. Nyní už to zašlo tak daleko, že si někdo zařídil služby, o které není až tak veliký zájem jak předpokládal, tak se to vezme mocí, silou. No za takový prachy…malý nákup za padesátikorunu…no, cena koláče + padesátikoruna – jnen í nad takovou službu! Kolik by tčen příspěvek musel dělat, aby si tohle +další služby mohl postižený denně dovolit?!

  6. Osoba ve IV. stupni je osoba, která nezvládne bez dopomoci nic. Bohužel i mentální schopnosti jsou slabé. Paní pečovatelka asi neobsáhne během návštěvy u tohoto klienta ani čtvrtinu jeho denních potřeb.Tudíž doma musí být neustále někdo, kdo zajišťuje péči. Platit si veškerou péči od poskytovatelů v domácím prostředí je ekonomický nesmysl. Většinou někdo z rodiny se vzdá svého zaměstnání a zajišťuje o tuto osobu péči. Nazývat to nenasytností je nehorázná lež.

    • Ano, tady totiž už nejde o „dopomoc“ ale o obstarání všech potřeb daného člověka. Je to prostě jak péče o mimino, sice dospělé, ale…od ranního umytí, oblečení či převlečení (někdy i několikrát za den včetně výměny lůžkovin), učesání, pomoci s podáním stravy, příprava stravy, ale také nezbytný úklid a dezinfekce byť jen kolem postiženého, praní a žehlení i jen jeho prádla…
      A když ještě takový člověk se musí třikrát za týden dopravovat např. na dialýzu a jiná ošetření v nemnocnici,byť jen ambulantní
      Takový člověk potřebuje mít toho svého pečovatele po ruce čtyřiadvacet hodin denně – jednak tohle možné není, a potom -spočítejte si, kolik by ten příspěvek musel činit, aby tohle pokryl.
      Člověk, ze kterého se stane pomalu ležák, který tak tak zvládne hodinku či dvě posedět navozíku, pokud jen tam někdo dá, přenese…který se sám ani neobrátí na posteli a žádá vás o to několikrát za noc + rovněž tak přeposazení na toaletní křeslo + vše co to obnáší…A také,a to žádná pečovatelská služba nikomu nedá – prostě si s tím člověkem taky popovídat, dát mu najevo, že o něho máte zájem, že je pro vás důležitý. Není vše jeno materiální pomoci.
      Přijde mi, že o tom všem rozhodují lidé, kteří snad nikdy neviděli ani žádného starého člověka, natož pak nemohoucího. Protože jestli tohle někde někomu závidí…
      Vím o čem píšu, starali jsme se doma, jako tátu, tak mámu, nějaký čas i o oba současně. Ale příspěvek ůpobíral jen jeden z rodičů, druhý si nežádal, z obavy, že by snížili i ten první, neboť závist je mocná, u úředníků,pošťáků (drbny se šíří i nejmenší skulinou) a někdy i lékařů.

    • Mluvíte mi z duše, také se starám o maminku ve IV. stupni posledních 5 let se od ní nevzdálím
      protože potřebuje péči 24 hodin je to hodně náročné fyzicky i psychicky, máme zdravotní pomůcky na které jsme se skládaly jako rodina, abychom mamince zajistily důstojné dožití, každý z rodiny pomáhá v rámci svých možností největší tíha péče leží na mě a věřte mi, že péče o starého, nemocného člověka se nedá penězi zaplatit a pro těch pár korun nás mají kontrolovat a nutit k něčemu co by moje maminka ani nechtěla, nechce k sobě nikoho cizího.

  7. Je vidět, že pan Jurečka neví o čem mluví. Můj tatínek se staral o ležící maminku s demencí až do jejího konce, aby zemřela doma. Někde jsem četla,že jeden den v LDN stojí 3500 Kč takže jednoduchými počty mi vyjde, že je to velký nepoměr mezi příspěvkem na péči a jedním dnem v LDN. Za sebe můžu říct, že sociální služby nefungují jak by měli a to nechci komentovat co se přijímá za tzv pečovatele, kteří nemají vůbec vztah ke klientům. Ví vůbec pan Jurečka kolik stoji pleny, když už vám dojdou a pojišťovna hradí určitý limit a podložky nehradí vůbec. Jsem moc ráda, že maminka neumřela v nějakém ústavu, ale doma a mohli jsme se s ní důstojně rozloučit a připravit jí na její poslední cestu. Mělo by se mluvit o důstojném umírání a ne že se sebere příspěvek na péči pečovatelům, kteří šetří státu spoustu peněz.

  8. Tohle rozhodnutí neberu a nechci. Sama si chci určit,kdo mi pomůže,byť je to někdo z rodiny. Nikdo se o mně nepostará lépe než rodina. Krom toho urážíte rodinné pečovatele (hlavně rodiče dětí) kteří dostanou směšnou částku na pečujícího, starají se 24/7 a ještě je chcete obrat o to málo? Takhle vlastně příjdou o polovinu peněz určitě.Když je to státní pečovatel dostane na pečujícího 4x víc. Proč to tak je?

  9. Za 19.000 Kč jako že si otec zaplatí celodenní 365 dni v roce péči – to asi těžko !
    Ještě než ulehnul a já chodila do práce, tolik, tolik problémů jsem měla se zaměstnavateli, každý šéf miluje zaměstnance co musí s rodičem chodit po doktorech, nebo musí běžet domu když upadnul a nemoh vstát.
    Před 13 lety jsme měli domácí péči pro mámu když ji pustili z nemocnice domu umřít.
    Sestra jezdila ráno na cca hodinu, 700.- Kč
    Kde na to ti staří lidé vezmou peníze, jen hodinu ráno umýváte hovna, pak krmíte a převlékáte postel a kdo máte doma někoho v plenkách víte že i ty nejdražší nikdy 100% netěsní a navíc rádi si “hrají” s obsahem plen.
    V nemocnici by tohle udělal jen jednou, hned by mu dali injekci (humálně) a do měsíce by byl mrtvý a o to jim jde! Mrtvý senior – dobrý senior. Chce se mi z vlády zvracet. Jak dlouho to bude trvat, kdy je lidé vyženou !

  10. To co plánuje ministr Jurečka je nesmysl. Já se o maminku s Alzh. chorobou po zlomenině krčku a zcela ležící starám od roku 2017. Je ve IV.stupni závislosti tudíž zcela odkázána na pomoc rodiny. 1x za měsíc jezdí sestra z domácí péče a vymění močový katetr. Toť vše. Nepotřebuji žádný dozor zda neutrácím příspěvek na péči za hlouposti. Když spočítám pleny3x do měsíce, masti-emspomu,sudocrem,infadolan,revitgal. Čistící pěnu menalind,čtverce krytí. Léky. platba za elektrickou postel,servírovací stolek. ….. Tudíž je toho dost a místo toho, že by ministr ocenil rodiny kde o svého blízkého pečují doma….tak jim tímto šikanováním akorát hází klacky pod nohy!

    • A navíc ještě musí domácí pečující ledacot snést, vydržet .I převaz hodně hodně ošklivé rány, byť zdravotní péči lékař napíše a ta je zdarma. Jenže v neděli večer, kde koho seženete a i kdyby – nemůžete ránu, ze které sklouznul obvaz, nechat tak, než někdo za hodinu či dvě přijde. A že je to někdy opravdu síla…třeba po operačně ošetřené nekróze…

      • Ano. Nebo takové chytání epileptika v záchvatu, když má třeba sedmdesát kilo, má svalovou hypotonii, je zmatený, takže místo na WC v tom záchvatu odchází z okna, u kterého se počurá, do toho začne zvracet… taky „libůstka“.

  11. Tihle lidi, co se starají o velmi nemocné, bych přidala 30 000kč. Já vím, co je to za starost. Měla jsem to v rodině také.

    • Moje maminka měla rakovinu,přestala úplně chodit a tak jsme ji poskytovali pomoc 24.hod. Žádný příspěvek jsme nedostali,protože než mila paní dorazila na kontrolu,tak bohužel umřela. A zpětně to nebylo možné vyplatit,protože neproběhlo šetření. Přitom ve zprávách byl jasný nezvratný osud. Jsem,ale ráda,že jsme ji jako rodina mohli že všech sil pomocí.

  12. To je zase článek ,19000 kč to je úplný ležák, těžko takový člověk bude přemýšlet o tom jak ty peníze dá příbuzným. To ta paní závidí? A Jurečka at nic nedělá ,protože na co šáhnou tak katastrofa. Jinak souhlasím s panem Krásou.

  13. A teď se na to podívejme i jinak…Pokud je člověk ve III. stupni, tak potřebuje tu péči skoro celodenní. Kolik těch hodin v měsíci za částku 12800 Kč zaplatíte? Takže zůstanete za tuto částku doma jako pečující osoba. Kolik vychází takto ta ,, odměna,, pro pečujícího na hodinu za celý měsíc? A to nepočítám, že nemáte nárok na nemocenskou, kdyby se vám něco stalo. Okolí mívá dojem, že v podstatě nic neděláte… O tom stresu a zátěži nemá cenu ani psát..Ano, nikdo do toho není nucen, ale ne každý dokáže odložit rodiče nebo partnera do ústavu. Na druhou stranu je bohužel pravda , že příspěvek bývá rodinou často využíván a péče je velmi špatná, souhlasím s kontrolami, ale bude to zase jen špička ledovce…

    • Přesně tak. Já bych tu kontrolu i uvítala, klidně ať úřednice přijde, i kafe jí uvařím. Nemám co skrývat, pečuji seč mi síly stačí.

      • Ani tu kávu nedostane, protože na to u nás čas není. A všechny, co toto vymýšlí, zvu k nám domů. Mohou pobýt i týden, ať počítají s tím, že se nají třeba jen jednou denně, že se možná nevyspí, ale budou aktivně pečovat. To se by se divili. Ono by je ty ptákoviny přešly. Vymyslí fiktivní čtenářku, aby mohli nějak na veřejnost dostat téma, že hrstka možná zneužívá příspěvek. Jinak osoba ve IV. skupině se o sebe nepostará, takže někdo z rodiny se asi stará, takže proč by nemohl dostat tento příspěvek? Ale hlavně zvedněme náklady na tyto kontroly, které třeba v 99% zjistí, že vše je v pořádku. To bude velmi efektivní.

      • Taky jsem jim tehdy dokonce psala že o ten hrnek kafe a krajíc nám už neubude, ať přijdou pobejt, že i nějaká ta peřina by se našla na přespání – nikdo nezareagoval, natož aby tehdá přišel. Jen od stolu rozhodli, že matka žádný průkaz ZTP nepotřebuje, přestože měla ZTP/P a lékař ho potvrdil. Prý to ale pro přiznávající úředníky není nutně směrodatné.

  14. Souhlasím tady s komentáři. Kdo nezažil péči o postiženého, nemůže to soudit. Je to nepřetržitá pracovní doba. Už neví, kde by lidi oškubali o peníze. Nikdy to nezkusili a už vymýšlejí, tato vláda by měla skončit, nic neumí jen posílat peníze jinde a na občanech co tu celý život pracovali šetřit, asi bude nejlíp na ministerstvo odvézt pár postižených aby věděli, co to je.

    • Máte pravdu, přece se někdo o ty nemohoucí stará. I když je to rodina, zadarmo to dělat nemusí. Takže ty blbé řeči o tom, že z bezmocnosti dávají peníze vnoučatům si laskavě nechte. Tu práci přece někdo udělat musí. To si musí každý zkusit, pak může mluvit.Pokud to nezažil, neví kolik svého volného času člověk obětuje a rád.

  15. Myslím,že by se měla hlavně kontrolovat ústavní péče,tam by měli být naši blízcí opečováváni co nejlépe,dostávají důchod a péči a nechápu ,kam jdou všechny peníze těchto lidiček. Vše je soukromé,(převážně),tak se platí menegment.Kolik toho sní starší ležící senior.Kdyby jim koupili aspoň pořádné vozítka,vybavenost pro ně není dostačující.A někteří se nemohou už bránit,nemluví, mají demencí atd.

  16. Ukažte mi jednu z žen která by přijela ze sociálních služeb a zvedla by mužskýho vážícího 85kg ( úplný ležák) na gramofon a nebo jej jezdila přebalovat, koupat, polohovat,vařit,prát, zajišťovat léky a atd.. K popovídání nikoho nepotřebuji. Když potřebuji koupat – tak zjednáme pomoc od přátel,příbuzných a dětí. Je to péče na 24hod.. A ta paní co má takové starosti vůbev neví co péče o tak nemocného člověka obnáší. Poslala bych ji na pár týdnů třeba do LDN, aby tolik nezáviděla.

  17. V jednom hezkém filmu bylo řečeno, že politik /a je jedno z jaké je strany/, podvádí a lže. A když nelíbá dětičky, tak jim krade hračky. V životě ale neokradou sami sebe. Nás klidně.
    Pokud již někdo má přiznaný jakýkoli příspěvek na péči, již posuzováním stavu prošel. Prostým výpočtem lze zjistit hodinovou sazbu za výpomoc. Ať stát kontroluje svá sociální zařízení, aby
    byla na úrovni, až tam budeme muset dát své příbuzné, když nebudou příspěvky. Díky těmto příspěvkům se stát více o tyto osoby nemusí vůbec starat. A nic víc od státu nechci, protože starat se o vlastní rodinu považuji za povinnost a nikdo mě nemusí hlídat, jak to dělám.

  18. O svoji maminku, která trpěla Alzheimerem jsem pečovala 15 let, z toho 8 let byla ležící. Po dobu posledních šesti let jsem neměla jediný den volna. Je to péče opravdu 24 hodin denně. Každé dvě hodiny ve dne i v noci polohovat, x krát denně přebalovat,
    umývat, mazat , krmit. Téměř denně prát, zajišťovat. Zničená záda, psychické problémy, narušený spánek, z toho všeho se vzpamatovávám dosud.
    Jsem však ráda, že maminka odešla v klidu a opečovávaná s největší láskou.
    Kdo závidí příspěvek na péči, ať zkusí, co je to pečovat o nemohouciho bližního. Potom ať mluví.
    Tato péče se nedá

    • Protože průměrná doba dožití v Alzheimer centrum je 3 roky a v domácím prostředí o hodně delší mi už jedeme 12 rok s maminkou. Nechtějí platit důchody+ péči. Ohavnost k nemocným. Hanba k pečujícím

    • Děkuji za váš příspěvek, přesně teď zažívám s maminkou to,o čem píšete. Jsem na to úplně sama,starám se 24 hodin, spím max. 4 hodiny denně, jsem unavená, ale mamince chci dopřát laskavé domácí prostředí, pravda, že jsem někdy hodně vysílená, ale nemohu jinak.Naše rodina se vždy o své příbuzné postarala,bylo to v době, kdy žádné příspěvky nebyly. Věřím,že touto domácí péčí, mohli být s námi přece jenom déle. Maminka má Alzheimerovu demenci,takže nejen psychicky,ale i fyzicky je tato péče o tyto pacienty více než jen náročná. Mám obrovský problém v tom,,že své děti mám 200 km daleko, když potřebuji k lékaři mimo místo bydliště, bere si dcera dovolenou, yby mohla pečovat o babičku místo mě. Pravda,že nepotřebuji platit službu pečovatele za to,že bude dělat mamince společnost,navíc v mém bytě, když nejsem doma. Maminka je na tom tak,že by rozdala vše, co by se někomu líbilo. Z toho mám velkou obavu,nakonec tuto zkušenost jsme měli v rodině manžela.

  19. Stát vyžaduje minimální mzdu, ale sám ji není schopný těm pečujícím lidem dát.!!!To je Česko prosím.!Pečovat o osobu se 4 i 3 postižením je péče více jak 18 hodinová.Ti lidé neupustí kladívko a nejdou domů!Zůstávají a jsou tratní pokud se k vůli péči připravujou o 30 tisícový plat v jiném zaměstnání , nemluvě o těch výše psaných hovn… a nervech s postiženým.Pokud něco změnit pak slušně zaplatit pečující osobu.A když to stát neumí slušně , tak aspon ve formě sprosté minimální mzdy , ze které v dnešní době drahoty nejde vyjít.

  20. Úžasné. Pečovala jsem o babičku, je to už ale pár let, proto budou částky jiné. Jsem zdravotní sestra, takže jsem s pomocí blízkých dokázala zařídit vše od převlečení postele s ležícím, meření tlaku, po píchnutí inzulínu, převaz, podání kapačky. Některé věci jsem je i naučila, kdyby bylo třeba a nebyla jsem v dosahu. PNp jsme brali, ano. Tehdy 4000, pak nám dali 8000. S toho by babička nezaplatila skoro nic s toho co potřebovala u ofiko služby. Nebrala jsem si nic krom na benzín. Ale stejně. Kolik by babička za ty 4000 tehdy té péče měla? Potřebovala jí hodně, přesto však nikdy na nejvyšší stupeň nedosáhla, ač poslední 3 roky jsme jeli 24/7 s rodinou.

  21. Nevim jak se ted slusne vyjadrit. Mam nezletileho syna s men.postizenim. Ma treti stupen tudiz 13900 mesicne, 9000 stoji mesicni skolne, 2000 doprava, 2000 strava ve skole. . . Ted jsme se vratili z lazni, ktere me BEZ zapoctene ztraty vydelku staly 44000. V lete odlehcovaci sluzba stoji 130Kc na hodinu BEZ stravy. Potrebujeme ji vyuzit denne na min. 7 hodin denne a 15 pracovnich dnu, abychom pokryly prazdniny. Dalsi rehabilitace nas rocne stoji 70 tisic. . . mam dokladat, ze vlastne peci o syna dost hradime i z nasich prijmu??? Naseho fyzickeho i psychickeho zdravi??? Ze odpocinout si vlastne chodim do prace do ktere vstavam v pet rano pote co obcas v noci spim 4-5 hodin a jeste ne v kuse? A ze sehnat jakoukoliv sluzbu pro nezletileho je i v Praze problem??? O tom co bude az skonci zakladni skolu radeji pomlcim, buh vi zda nejakou sluzbu sezenu.

    • Paní Holubová, já mám též ment. post. syna, pobírá též 3.stupeň, ale né 13900 nýbrž 12800. Zajímalo by mě, jak je možné, že každý ve 3 st. pobírá jinou částku, snad jsou tyto částky v každém stupni stejné.

      • To máte odstupňováno podle bodů, které zvládá. Já mám syna 21 let, má 3. stupeň. Bohužel jsem ho moc věcí naučila a příspěvek 4 400,- Kč. A to je zbavený svéprávnosti a každý rok po mě soud požaduje výpis, co dělám s jeho důchodem. Nejdříve jsem chtěla schovávat účtenky, ale vždy to vyřeším jednou větou, ale musí to být.

    • zdravím..a ted si vemte, kolik pečujících o dítě, je na to dítě, úplně samo.!!! a nemá na to, aby s dítetem jezdilo kamkoliv.. ne jen ty lázně. Je mi z nich zle.. Sobě od huby, neutrhnou… Do kdy si nechámě, sr.t na hlavu.??

  22. Když jsem před 17 lety pečovala 24/7 ve svých 30 letech a jako samoživitelka o svou nemohoucí babičku (90), tak jsem pobírala měsíčně pos….é 4000 Kč, kdy to v ústavech stálo kolem 70 tisíc na osobu měsíčně. Za rok mi vzali i toto. Takže jsme měli s malým synem a babičkou jen její důchod a nejnižší příspěvek na péči, z čehož jsem musela také platit velký byt, který jsem proměnila za svůj původně mnohem menší, abychom měli kde fungovat, notabene, když jsem byla na péči sama a mezi čtyřmi stěnami. Když už jí zvedli příspěvek na péči o 2 tisíce, tak zemřela. Proč, Protože nám díky novému sociálnímu zákonu vzali i ty ubohé ČTYŘI TISÍCE ZA MĚSÍC PÉČE a já si musela najít práci na živnost, ze které jsem v poledne přijížděla domu a pak se vracela, syn (12) jí dal odpolední svačinu a pak jsem přijela. Jak jsem se obávala, během mé nepřítomnosti si zlomila jednoho dne krček. V bolestivém stavu ležela dvě hodiny na zemi, než jsem přijela udělat jí oběd. Operaci ve svém věku přežila, ale na LDN, kde jí měli rozchodit, abych si ji zase mohla vzít domu, protože jsem v tu dobu tahala nohu za sebou (zdravotní následek péče, který se už objevuje jen výjimečně). Momentálně se přes půl roku snažím domoci nějakých příspěvků pro syna s ID III.stupně (není mentálně ani fyzicky postižený, ale má těžkou sociální fobii, panické ataky, deprese atd.). S ubohým důchodem přes 5 tísíc, které dostal po osmi letech bez příjmu, opravdu nemůže žít. Je mu 29 let a nemá šanci žít samostatně, musí žít jako neschopné mimino jen proto, že nemá bohaté rodiče a stát na invalidní důchodce naprosto kašle. Po půl roce mu přisoudili krásných 880 Kč příspěvku na péči měsíčně. Takovou sumu nejspíš vyžebrá bezdomovec za hodinu na Karlově mostě. Stát by se měl stydět. Nejde o současnou vládu, ale o všechny vlády. Ze státního rozpočtu se dlouhodobě dotují naprosto zdraví lidé, ale nemocní musí žebrat. Je to k zblití. Jsem tak neskutečně zhnusená nastavením takto zásadních věcích, že se divím, že jsem stále ještě schopna psát a mluvit slušně. Rozhodně to ale nenechám být a budu prudit tak dlouho, dokud syn nebude mít takové příspěvky, aby mohl žít slušný život. Je to chytrý, inteligentní kluk, ale motivaci do života vůbec nemá, když se cítí jako odpad, který nikoho nezajímá. Mimochodem. Jen za tři návštěvy zubaře, kde došlo k opravě jednoho zubu, ho připravili o 7600 Kč (takže důchod za 1,5 měsíce).

  23. Jsem právě v situaci, kdy jsem byla nucena ukončit svou práci z důvodu neustále se zvyšující potřeby péče o mé dítě (15 roků) – ve 4. stupni závislosti. Nyní již tedy budu muset být neformálně pečující a i když bych velmi ráda dál pracovala již to prostě nejde tak, aby to nenarušovalo mou přítomnost v zaměstnání a jak již bylo psáno v jednom komentáři přede mnou, tak každý zaměstnavatel je celý říčný z toho, že člověk prostě musí ihned běžet pečovat. Jen tak zkusmo jsem hodila do kalkulačky kolikže bude moje hodinová odměna – pokud by byl celý příspěvek mou výplatou – a světe div se při 30 dnech a 18 hodinách denně je to závratných 35,60Kč na hodinu. Tak pokud tohle přijde někomu moc, tak asi nevím co mu napsat. Samozřejmě příspěvek není a nikdy nebude celá má odměna, takže ta hodinová mzda bude ještě někde jinde. Nebudu zde opakovat již zmiňované pleny nad úhradu pojišťovny ( jedna vychází na cca 20Kč), krémy, speciální pomůcky, speciální výukové hračky atd. . Péče o zdravotně postiženého ať už fyzicky, nebo psychicky je velmi náročná, mnoho rodin je odkázáno na sbírky k zajištění léčebných pobytů, zdravotnických pomůcek, léčby v zahraničí. A stát se teď pokusí ještě více stížit situaci těchto rodin? Co by tak asi bylo se všemi těmi postiženými, pokud by se všichni neformálně pečující rozhodli najednou, že nechají o jejich blízké pečovat stát? Asi by skolaboval celý systém ústavní péče, rozhodně není tolik míst, kolik je lidí s potřebou péče. Nemluvě o tom, že by to vyšlo státní kasu na rozhodně mnohem více peněz.

  24. E.K.
    Myslím, že článek byl zamýšlen jinak. A sice tak, že lidé, kteří mají nárok a kteří dostali příspěvek, jej nevyužili na dovážení obědů, na koupení, půjčení kompenzační pomůcky, na nákup či úklid pečovatelky. Že ti lidé si ty koruny šetří a sem tam dají něco pomocníkům z rodiny. Oni nemusejí prokazovat, na co ty peníze použili. A ten, kdo jim tu péči podepsal, není nijak kontrolovaný ani s nimi nemusí sdílet společnou domácnost. Takže příbuzní pomáhají zadarmo. A stát ty prachy vydal, aby nemocnému usnadnil život. Nikdo se skutečně nechce dotknout těch, co 24 hodin pečují!

    • ˇˇZe si staří bezmocní z toho šetří na svůj funus, na tom nevidím zase nic tak špatného. Byť dneska je móda z nutnosti spálit bez obřadu. Už to není tak,že se se zesnulým loučí celá vesnice – dnes člověk zmizí a nikdo ani neví.
      Rodina se postará, protože má kde brát, pokud by neměla, musela by vydat celý ten příspěveka ještě by se hodně nedostalo.

  25. Ten článek je výsměch všem, kteří pečují v domácím prostředí o osoby blízké.. já už se deset let starám o rodiče,do práce chodím na zkrácený úvazek.Pracuji v nepřetržitém provozu,a mám výhodu,že si mohu některá vyšetření a návštěvy lékařů s rodiči plánovat tak,že nemusím čerpat ani dovolenou,takže mohu v klidu „relaxovat“v čekárnách u lékařů, které moji rodiče potřebují navštívit.autorce článku přeji hodně zdraví a štěstí,aby nikdy nemusela vyplňovat žádosti o přispevky na péči o osobu blízkou, potupně žádat každý rok o kartičku ZTP, atd,atd,atd..

  26. „Příspěvek na péči byl od počátku koncipován jako dávka pro klienta na zajištění péče. A to buď formou domácí péče rodinnými příslušníky, zajištění osobních asistentů, nebo nákupem terénních nebo pobytových sociálních služeb,“ uvedl předseda NRZP Václav Krása.
    „Příspěvek na péči nikdy nebyl koncipován tak, že je povinností klienta nakoupit sociální služby u registrovaných poskytovatelů,“ uvedl Krása.
    tím bych to celé uzavřela a jako že někdo někomu uklidí jednou za měsíc není celodenní péče, kterou jako neformální pečující poskytuju.Já nemám ani svůj život protože pečuju, ale nějaká pipka někde četla nebo slyšela a hnedka všichni pečující neformální nepečují … oh bože to sem se zas naštvala .
    Ať si teda dojede k nám ta dáma, klidně jí nechám denně pečovat , dělat domácí výuku ,přebalovat , dávat kyslík a utírat podělaný zadek u 15 ti letého dítěte co má 190 cm ,by mluvila jinak.

  27. Pripada mě že se bere tam kde je nejmenší odpor. Manželka pobira peči na syna ktery je na voziku a nezvládne žadné zakladni potřeby, ale má pojem o čase a to ho automaticky řadi do lll stupně, ačkoli potřebuje péči 24h/7dní. V našem okolí kazdy kdo nastoupi do pečovatelského domu,tak dostavá automaticky lV stupenň ačkoli je trřeba zcela samostatný. Pokud bych ja nenosil peníze domů tak si nedokážu představit jak by meli vyžit. S kontrolama samozřejme souhlasim,ale takovou péči co má syn doma mu jinde za tak málo peněz nikdo neposkytne.

    • Nám tehdy „mezi čtyřma očima“ sociální pracovnice po návštěv u nás doma řekla, že maminka má smůle, protože přeze všechny potíže co má, jí to stále perfektně myslí.
      (To když jsem se ptala,že jinde paní i samo chodí ven a ten stupeň příspěvku pobírá vyšší.
      A je pravda, že když vás tlačí abyste dali postiženého do ústavu, je to na IV stupeň.
      Ale budete se starat doma, do ústavu ho nechcete dát? Pak jste rádi, že mu přiznají první stupeň.
      Vtomhle by se měl udělat pořádek!

  28. Také pečuji o osobu blízkou,o rodiče.Všem pečujícím přeji hodně zdraví a sil do každého dne, který prožívají, protože jen ten,kdo se poctivě stará o své nejbližší ví,že den má 24 hodin a hodina má 60 minut. A autorům článku přeji,aby péči svých blízkých nepotřebovali…

  29. Docela mě tohle urazilo.
    Starám se o tatínka už 3 roky. Alzhaimer v terminální fázi. Nemám víkend, nemám svátky, nemám dovolenou, nemám neschopenku.
    Když si potřebuju odejít déle než 4hodiny, musím prosit někoho o pomoc, aby mě zaskočil aspoň dát taťkovi napít.
    Tatínka přebaluji, krmím z láhve, umývám. Vařím mu každý den speciální stravu, aby to mělo chuť a neztratil se mi před očima.
    K tomu mám 3 děti 19, 15, 7 let. Prostřední je diabetik a celiakik.Je jasné, že peníze používám jako můj plat. A můžu říct, že vyskakovat si moc nemůžu za 19200. Raději by měli být vděční, že se někdo chce o staroušky doma starat a nenacpeme je do ústavu.
    Když se jim povede za 19200 obstarat taťku, abych mohla chodit do práce klidně se vrátím. Ale nemůžu část peněz dát někomu jinému a stále se starat o taťku a být doma.

  30. Dobrý den. Je to ostuda vlády. Pan Jurečka by měl konečně odstoupit a zkusit jinou dobře placenou práci. Slušela by mu chvíli fabrika a pak po večerech v nudě LDN. Hned by měl jinou váhu. Každý je silák, když se ho to netýká. Držím všem silným pěsti, aby to zvládli. Hezký večer.

  31. …tak pokud má někdo příspěvek na péči ve třetím či dokonce čtvrtém stupni, rozhodně o takového člověka někdo musí pečovat celý den a pokud je to osoba blízká, většinou to znamená odejít ze zaměstnání, takže je pochopitelné, že se jí alespoň část platu hradí z tohoto příspěvku, část je potřeba na pomůcky …

    • a potom přijde ještě paní ze sociálních služeb (přes ně jsme měli pedikérku), vyloženě se vnucuje, že ať přivezeme maminku k nim do stacionáře a počkáme tam s ní, že průkazku ZTP/P vyřídí tam pracovnice ÚP na počkání. Dali jsme se ukecat – čekalo se tam čtyři hodiny, mamka už bolestí sotva seděla.
      Jaké však bylo moje překvapení, když po týdnu si ona pracovnice k nám přišla pro peníze za onu službu – 250Kč!
      Viděla jsem rudě, dopředu nám to nikdo neřekl kolik za to budou chtít, dokázala bych to zařídit sama a bez toho poplatku. Ty peníze bych té „bábě sociální“ nejraděj nacpala do krku. Dostala je, ale s tím, ať už se mi víc neopovažuje chodit na oči s podobnými nabídkami.
      Ptala jsem se pak na pracáku, od nich to skutečně bylo zdarma, to jen stacionář chtěl si tehdá namastit kapsu.
      Na tohle tedy mají v budoucnu ty příspěvky být? Někdo si rozjel nový způsob podnikání, který mu až tolik nesype, tak se to nařídí…Že se ti nahoře nestydí.

  32. Jsou to zloději!neřádi!jmenovitě-vedoucí paní Myřádská z odboru PnP,na okr.a sídlící ve městk.úř.KH,mě několikráte ošidila o PnP,zprvu v r.2015,pro mého otčíma,který měl nárok sice již na vyšší stupeň,jako už ležák se 4.stupněm,ale tato výše jmenovaná s tím že nás jako pečující rodinu neustále podezřívala,prostě do spisu zapsala a ještě si to ode mně nechala lišácky podepsat,aniž bych si to mohl přečíst,prostě si tam napsala do posudku že potřebuje méně péce a že žadatel splňuje a tedy že nepotřebuje tolika péče a tím mu napsala do spisu méně bodů než-li původně lék.zprávy měl potřebných k dosažení vyššího stupně závislosti!Takto jsem se odvolával více jak 2.roky než dostal nakonec 3.stupeň z 2.stupně jen teda měl nárok na 4.stupeň a toho se nedožil a 4.stipeň dostal asi týden po smrti kdy jsem se tedy asi 4.měs.před jeho smrtí odvolával,a myslíte že jsem to dorovnání z 2.stupně na 4.stupeň-dostal?ne!prý nárok smrtí žadatele propadl!a mé síly za více jak 2.roky péče o otčíma,ročník 1944 se zlomeným krčkem,po operaci, a s demencí-už nezbylo a tak na soud jsem se již nevydal.a to samé mi udělala ta paní Myřádská i s mou maminkou!ročník 1940,v 80.letech v r.2020,jí našli rakovinu plic,po dvou letech chemoterapie a péče o ní mi zemřela téz jako ležák,ale na tu jsem bral 1.rok už aspoň 3.stupeň!i když teda měla nárok na 4.stupeň!šetří na nás!takhle nehorázně na těch úřadech asi proto že to mají zvlášť zaplaceno a navíc za to berou zajisté nějaké bonusy!a k tomu ještě vláda na těch chudácích potřebných důchodcích a těžce nemocných chtějí šetřit tam kde nemají na naopak!zloději neřádi ať seberou sobě a těm zlodějům a neřádům v těch ústavech!!!

  33. Je to velmi smutné a zoufalé zároveň. Jakože domácí péče poskytovaná pečující osobou či osobou blízkou má mít jako menší hodnotu (cenu) než péče nakoupená od soc. zařízení – poskytovatele soc.služeb či osobního asistenta?? Mám duševně nemocnou dceru ve věku 35 let (paranoidní schizofrenie), pečuji o ni 23 let, za chvíli mi bude 60, síly ubývají. Starám se výhradně sama, syn (21 let) studuje, bydlí s námi a není to ani pro něj jednoduché (kamarády či kamarádky domů nevodí, a to je jen to nejmenší…), občas dceru hlídá (když např. musím k lékaři apod.), jinak opravdu nikdo není, kdo by s péčí pomohl. Kdo nebyl v podobné situaci, nepochopí. Těžko hledat/mít přítele, natož žít ve svazku s příp. partnerem, když je ve společnosti duševně nemocná osoba (či jinak hendikepovaný, vím…). Vzdělání mám velmi slušné, no profesní růst žádný (často byly jen přívýdělky a noční úklidy, aby člověk uhradil alespoň slušné bydlení a splatil dluhy, museli jsme řešit i četné exekuce, vzniklé v období, kdy bylo dceřino onemocnění v akutním stadiu – a já jsem nemohla pracovat vůbec – bylo jich několik – a pak ještě než byl vyřízen a přiznán příspěvek na péči). K tomu témeř žádné soukromí a kamarádky se raději chtějí bavit, život letí….Často jsem v minulosti měla i modřiny, když měla dcera ataku…Nyní je delší dobu bez agrese, no dceřino chování je natolik specifické, že ji tento rok už 3. soc. zařízení odmítlo přijmout, a to pouze na 2 dny v týdnu na cca 4 hodiny. No, chtěla jsem si přivydělat, ať mám alespoň takový důchod, kterým v budoucnu uhradím nezbytné výdaje. Nestěžuji si (jsou často i závažnější případy), jen konstantuji. Postarat se o své dítě, a to i v dospělosti, bylo mou volbou, tedy dokud budu moci… Jsem si jista, že kdybych se tak nerozhodla, je dcera již někde zavřená v ústavu pod léky se silně tlumícími účinky, ovšem určitě za minimálně 2x vyšší náklady než je průměrný příspěvek na péči. Zřejmě někdo nabyl názoru, že rodina nebo blízký se o svého postiženého člena (přestože se většinou jedná o těžká a dlouhodobá, často trvalá onemocnění) spolehlivě postará zadarmo, přičemž přestane chodit do práce, nebo ji omezi, vzdá se většiny svého života a pak se ještě v důchodovém věku, pokud se ho vůbec dožije, půjde zřejmě pást…Jsme přesvědčena, že politici mnohdy netuší, s jakými problémy se pečující členové rodiny či blízcí hendikepovaných musejí potýkat a jak vůbec oni sami žijí, jaký je jejich život (samozřejmě za předpokladu, že řádně o své blízké pečují). No, nevím, co chtějí soudruzi kontrolovat??? Měli by začít především u sebe (u svých ministerstev i svých platů – a to, že kdyby si platy snížily, že to bylo málo, a že to musejí také odsouhlasit i soudci, je asi sice pravda, ale hlavně a především je to sprostý alibismus. U důchodců byla změna valorizace blesková a s platy politiků je to zabetonované?! Tak vláda raději peníze hledá jinde a vrhne se na hendikepované a jejich pečující!!! Je tady něco shnilého ve státě Danském….. A slovo „škudlí“ – ten, kdo uvedl tento titulek, neví, o čem píše, měl by se stydět a všem poctivě pečujícím důrazně omluvit. NeZdravé Zprávy, prosím, uzdravte se !!!

  34. Pobírám příspěvek na péči , stará se o mě dcera, která kvůli tomu přešla jen na půl úvazku. Stará se o mě velmi dobře, snažím se,co nejméně obtěžovat, ale i tak jí péče o mě zabírá skoro veškerý čas. Jurečka je asocial bez mozku, sám pobírá přez 300 tisíc s náhradami a chce sebrat peníze, které pomáhají postiženým aspoň trochu důstojně žít.

  35. V tomto státě se preferuje pomoc UK a zajímá jej obnova UK atd., než pomoc a podpora těch, kteří celý život státní rozpočet podporovali svojí prací ! Ať sníží státní správu, ať sníží svoje mzdy ! To je ani nenapadne ! Vždy sáhnou na ty nejslabší a nejzranitelnejší ! Rozhlédni se vládo, co se v naší zemi děje ! Musíte na lidech nahrabat to, co jste promarnili na vakcínách na C19, kolik peněz teče do občanů z UK, kteří zde nepracují, válí se a mají se, jako prasata v žitě. Nehledě na to, jaké jsou zde ceny všeho zboží ! Tato vláda je nejhorší od doby Marie Terezie !

  36. Tak toto už je hodně za čáru. Příspěvek byl zřízen pro to, aby stáří lidé nemuseli do ústavu. Samozřejmě se na příspěvků částečně přiživi ti, kteří například kvůli péči o staré rodice musí přestat chodit do práce. Z čeho ti lidé mají žít? Do důchodu krute daleko a na krku nemohoucí rodiče…Chtěla bych požádat vládu, aby začala používat hlavu a uvědomila si, že jsou z našich daní placenou službou občanům a začali se podle toho chovat. Zatím nám způsobují jen sama příkoří. A vubec….podezírat apriori lidi z podvodu…Zkrátka „podle sebe soudím tebe“, že?

  37. „Ukažte mi seniora, který utratí měsíčně 14 000,- Kč za pečovatelskou službu. Nikoho takového jsem za celou délku své praxe nepotkala.
    Co je to za ženskou??? To je ale sprosťárna.
    Moje matka si to platí, někdy i více a přes rok vůbec netušila, že takový příspěvek existuje.

    • Domácí péče je poskytována i úplně imobilním klientům, 3 krát až 4 krát denně, sedm dní v týdnu.
      Je to rozhodně více něž 14 000 ,- měsíčně.
      Máte málo informací.
      Zkuste zjistit, třeba to pomůže i mamince.

  38. To je teda článek, že nevěřím svým očím. Pečuji o babičku ( 96 let) 24/7. Musím být vedená na ÚP, do práce jít nemohu, jelikož za 19.200,- nezajistím adekvátní náhradu péče. Pokud bych chtěla využít odlehčovací péče, zaplatím tuto přibližně 30.000,- za 10 dnů. Kdyby byla babička v ústavu, připadli by na její den tři 8 hodinové směny ošetřovatelek. Ale co stát potřebuje peníze, tak teď se poukazuje na pečující osoby. Možná by pan ministr mohl přijet a na 24 hodin mě zastoupit, pak by se mu třeba v hlavě rozsvítilo. Jsem ráda, že si dojedu na nákup. Společenský život, i výlet s rodinou na více než hodinu je problém. Kdo pečuje zná to.
    Fakt se mě to dotklo.

  39. Je to moc náročná starost o nemocného člověka a jeho na psychiku. Takový člověk který se stará o člověka který má třídu III a IV. Tak by měli být více placené a možnost dříve do důchodu. Jeto náročná domácí péče než někde pečovatelském domě. Pečovatelky mají 12 hodinovou službu, ale domácí péče je 24 hodnota a bez volná.

  40. Řešení je jednoduché. Jsem sociál, který má pro MPSV jednoduchý návod jak zajistit kontrolu využívání PnP rychle, levně a efektivně. V naší práci pracujeme s aplikací MPSV OKsluzby poskytovatel. Neměl by být problém k aplikaci dostavět další modul, do kterého by se ve formě externího souboru každý měsíc nahravaly vyúčtování služeb za jednotlivé klienty. Vhodným párováním s přiznaným PnP by prakticky ihned MPSV vidělo porovnání kolik pobírá příspěvku klient a za kolik peněz u poskytovatele odebral. OKsluzy poskytovatel jsou pro tento postup prakticky velmi vhodně předpřipraveny. Lze každý měsíc do této aplikace nahrát i konkrétní klienty, kteří službu užívají. Stát b měl v tomto případě kontrolu průběžnou bez nutností přibírání nových úředníků. S aplikací pracují bez vyjímky všichni registrovaní poskytovatelé. Ušetřilo by to mnoho práce a hlavně peněz. I když samozřejmě, pokud nás někdo požádá o umytí schodů jednou za měsíc, odkazuji ho na rodinu případně komerční uklízecí firmu. Kdo potřebuje pomoct pouze 1x měsíčně, není oslabený a není naše cílová skupina. I tady musí fungovat selský rozum. K tom, jak PnP zneužívají rodiny klientů jako svůj bezplatný přivýdělek, o tom bych mohla dlouze vyprávět. Je třeba toto radikálně zastavit.

    • Na kolik vyjde u vás ta vaše sužba tak ,aby tedy rodinný příslušník mohl jít pracovat a v podstatě nemusel pečovat o klienta ve čtvrtém stupni postižení ( na vozíku, částečně na kyslíku ,plně na plenách ,s mentální retardací, epilepsií atd.) měsíčně? Vleze se do těch 19200 což je nevyšší stupeň PNP nebo se ještě musí připlácet? A kdo kontroluje vaši péči zda je cajk ,když je klient například nemluvící s mentální retardací ?A vůbec máte dostatek pracovníků ,aby jste o všechny tyhle klienty postarali 24/7 když tedy hodláte nahradit neformální pečující a obviňujete je ze zneužití PNP ?Proč někteří klienti čekají na vaše slavné služby i rok a více ? Díky za osvětlení a odpovědi 🙂
      ps. taky bych přece jen ráda žila svůj život a ne jen život klienta odbouchla si těch svých 12 hodin třeba ve fabrice a měla dovolenou, nemocenskou a pravidelné prohlídky například u gynekologa, aniž by váš klient musel platiti za pár hodin pohlídání ( neplést si to s péči)3000 – jasně hlídání(opět si to neplést s péčí) u vás stojí plácnu 150 kč/hodina, ale ty úkony – utření nosu atd. tam se pak cena šplhá raketově a to se nerozepisuji, že kolikrát pošlete člověka do zadnice, protože pacient potřebuje přece zdravotní sestru a ne vás, jako sociální službu .A na rovinu, neřekla bych že jste sociál jste spíš to samé s písmenem a na začátku ,když si dovolíte napsat co píšete .

    • NO,..spíše bych byla pro, aby se do té aplikace zapisovaly jednotlivé úkony – ať už je poskytl kdokoli, tedy i rodinný příslušník. Potom byste viděli, co vše dělá a musí dělat zadarmo.
      Prostě ty úkony ocenit – např. výměna podělané pleny ´= X Kč, krmení= y Kč, umytí = Z Kč, zvedání ze země po pádu = A Kč a tak dále… Jenomže po ani ne desetině potřebných úkonů k obsluze postiženého by se vám z toho pěkně zamotala hlava.

      • a tak on už to někdo kdysi spočítal za Drábka , že co úkon to cca až 150kč v sociálních zařízeních (utřít nos, utřít slinu , vysmrkat atd.)
        ceníky mají domovy a i soc. služby například tady z roku 2016 :

        Ceník fakultativních služeb

        Název úkonů

        Cena za úkon

        Ošetřovatelská návštěva (délka výkonu 15 minut)

        65,- Kč

        Ošetřovatelská návštěva (délka výkonu 30 minut)

        130,- Kč

        Ošetřovatelská návštěva (délka výkonu 45 minut)

        180,- Kč

        Ošetřovatelská návštěva (délka výkonu 60 minut)

        230,- Kč

        Odběr biologického materiálu

        130,- Kč

        Aplikace léčiv – im., sc. forma

        75,- Kč

        Výměna, zavedení permanentního močového katetru

        150,- Kč

        Příprava a podání léků sestrou v domácnosti

        50,- Kč

        Příprava a podání léků do zásobníku

        50,- Kč

        Konzultace zdravotního stavu s odborným lékařem

        130,- Kč

        Donáška léků, pokud souvisí s přípravou léků

        50,- Kč

        Neodhlášený úkon – DOP

        50,- Kč

      • dodatek: kdysi jsem to počítala s pracovnici ÚP co dělají PNP ,na kolik ta „péče“ vyjde (ještě za Drábka) a podle výsledků, by mě musel k tomu PNP doplácet ÚP přes 10 000 kč(za úkony) 😀 To bylo kdysi kolik by to dělalo v dnešní době netuším

    • No, vzhledem k tomu, že máte systém a vytvoříte další modul, jeho provoz bude také něco stát, tak vy budete mít neustálý příjem, proto byste o zneužívání mohla dlouze vykládat, abyste prodala systém? A jak to zapíše a vypíše pečující? Já nemohu poskytovat služby svému dítěti. On si je nemůže koupit u mně, u někoho, kdo má vysokou kvalifikaci na péči o vlastní dítě a v dostupných sociálních službách, je nikdo nemá. Tedy sociální služby nemají ani lidi, natož kvalifikované pro všechny stavy, ale vy máte systém a vytvoříte modu.
      Pokud máte zájem opravdu pomoci, přijďte si prožít a zažít i jiné pečující, než ty, o kterých byste mohla vyprávět. Ať ten modul máte správně naprogramovaný. Uvědomujete si kolik žen a mužů se vzdalo své kariéry, aby mohli pečovat o své dítě? Kolik titulovaných s tituly před jménem a za jménem? Hodili za hlavu svou kariéru a starají se o své dítě a Vy budete mít případy? Tento přístup si nezaslouží žádný pečující, tituly stranou. To jsem použila jen proto, že nevím, zda tušíte, kdo jsou pečující.

  41. 18 Kč na hodinu to je pro pečující, to by mě zajímalo kde za to seženu nějakou službu která bude stále ve stresu a bude se starat za domácí péči.

  42. Jestli můžete, napište nebo volejte své názory p.Odstrčilové, potřebují to od nás vědět a slyšet. Bohužel tady si to nepřečte. Psala jsem ji a dostala i odpověď. Jsou tu přeci pro nás. Držte se 🍀

    Mgr. Bc. Zdislava Odstrčilová

    vrchní ředitelka sekce (200)

    Kontakty

    e-mail: zdislava.odstrcilova@mpsv.cz

    telefon: +420 950 192 765

    mobilní telefon: +420 777 672 902

  43. Nesmyslů tato vláda už vyprodukovala dost! Již 9 roků pečuji o postiženou maminku. Potřebuje každodenní asistenci. Obstarávám nákupy, odvoz k lékařům a běžné denní potřeby. K tomu platíme pečovatelskou službu. Jak budu prokazovat asistenci syna každý den? Ví vláda, že pečovatelská služba nefunguje o víkendech včetně dovozu obědů? Nemíním se zpovídat jak pečuji o maminku, ale mám svědomí čisté a zpovídat se budu jindy a jinde. Moje maminka nemusí zakoušet pobyt v nějakém ústavu. Je v péči rodiny doma-ve svém prostředí. To je to hlavní. Myslím, že povinností potomků je řádně se postarat o rodiče, k tomu jsem byl vychován. Najdou se jedinci, kteří toto zneužívají, ale nelze uplatňovat princip kolektivní viny! Všichni takoví určitě nejsou.

  44. Dobrý den,
    souhlasím s panem ministrem. Mám opravdu ve svém okolí několik případů ,kdy zajištění těchto osob je financováno minimální částkou a zbytek obhospodařuje rodinný příslušník, který s volnými prostředky nakládá pro vlastní potřebu.
    Nyní si za tyto prostředky koupila vnučka auta ,pro své potřeby i když osoba pobírající tyto dávky včetně důchodů dlouhodobě strádá na lůžku a nikdy se v tomto autě nesveze je dlouhodobý ležák.
    Mimochodem sociální zařízení pro tyto lidi je zajímavý zajištěný dobře financovaný tunel.
    V některých nadstandartně zaplacených zařízeních mají tito lidé nedůstojné podmínky pro své dožití a to nemluvím o zacházení některých pracovníků. Doporučuji těmto bezohledným pracovníkům,vžít se do pozice tohoto člověka plně odkázaného na pomoc druhých ,aby věděli jaké to je, kolikrát nepříjemné.

    • Jenomže ne vždy,když si třeba vnučka či synovec postiženého koupí auto, je to z příspěvku toho postiženého. Takové případy sice možná jsou,a le je jich minimum. T
      o je jen v hlavách závistivců nebo „podle sebe soudím tebe“. Asi tak.
      To by pak příbuzní postiženého nesměli nikam jet, nic si koupit -prostě by nesměli žít ani za svoje vydělané peníze?

    • „Nyní si za tyto prostředky koupila vnučka auta ,pro své potřeby i když osoba pobírající tyto dávky včetně důchodů dlouhodobě strádá na lůžku a nikdy se v tomto autě nesveze je dlouhodobý ležák.“
      No a tady a tom příkladu je krásně vidět ,že toho o příspěvku na zvláštní pomůckou(například automobil) moc nevíte a tak vznikají mýty a bláboly.
      Protože kdyby jste si dala tu práci a něco o tom zjistila , věděla by jste, že pokud ten co o pomůcku požádal jí nevyužívá ,ztrácí na ní nárok a musí vracet peníze a ÚP si to kontroluje to se zas nebojte(když na to přijde můžou po vás chtít „knihu jízd“ a kam dotyčného vozíte, kdy a kolikrát za měsíc atd. a posoudí „soc.pracky“ zda je to málo nebo dost) .A nebo vám nic nebrání toto protiprávní jednání a skutečnost nahlásit na ÚP , dokonce si myslím ,že je to někde uvedené jako povinnost.

      • Přesně. On i příspěvek na mobilitu je hlídaný – pokud je postižená osoba většinu měsíce v nemocnici, nárok není. Tohle si taky hlídají a dost. Stejné je to i s příspěvkem na péči. A než dají někomu příspěvek na auto, to je takové martirium, že to většina vzdá.
        Potom je ještě jen příspěvek na provoz vozidla, které nemocného vozí – záleží jak často a kam -a tam se kniha jízd opravdu předkládá a každou jízdu musí potvrdit lékař, který dotyčného ošetřil. A celé to ještě schvaluje revizní lékař pojišťoívny. A není to o tom, že dají,co si řeknete -jsou stanoveny sazby za kilometr a tu vzdálenost vám xkrát že zkontrolují, zda jedete tou nejkratší cestou.
        Je to prostě jen příspěvek, většinu hradí rodina.

  45. Téměř před 18lety jsem pečovala sama 24 hodin o svou matku ochrnutou na levou polovinu těla po mozkové mrtvici.Na tuto péči mi nikdo nepřispěl ani korunu.Prisla jsem o zaměstnání a vse jsem hradila ze svých úspor.Nikdo,kdo toto nezažil,si nedovede představit jak to bylo náročné.Nyni je stát až příliš štědrý.Znam případy,kdy je tato dávka využívána jen zčásti a ostatní peníze putují do kapes vnoučatům na lepší život.Toto by se mělo určitě změnit.Starost o těžce postiženého člověka je velice náročná a každý je rád za jakoukoliv pomoc.

  46. Zvrácená tvář českého sociálního systému! Jurečko, opatrně s tou totalitou! Řada úřednických zákonů jako 108/2006 Sb.-o sociálních službách, 110/2006 Sb., 111/2006 Sb., 504/2004 Sb. a dal.souvisící, se kterými pracují úředníci UP, jsou diskriminující s řadou ustanovení odporujícím lidským právům! Paradox doby! Občané, kteří jsou v evidenci ÚP, nemající nárok na podporu v nezam., pobírající pouze PnŽ dělený(!) na hotovost a stravenky(!) a přitom pečující o svého zdr.postiženého rodiče (pacient), pobírajícího příspěvek na péči (PnP), se ze zákona dělí s pacientem o PnP! Resp.ÚP jim odebírá PnŽ a na żivobytí jim musí ze zákona stačit část,resp.zbytek z PnP nevyužitý na soc.služby! Celý český soc.systém je v totálním „bordelu“ a stejně jako justici, školství a dal. resorty je třeba ho podrobit důkladné reformě a nastavit podle sdtandardů vyspělých demokracií! Sociální zákony jednak tvořili zákonodárci, tzv.staré struktury či bolševičtí pohrobci a dále jsou staré 20let a neodpovídají zménám ve společnosti v kontextu mezinárodního vývoje a tím dynamice doby!

  47. Jsou lidi kteří pobírají jenom péči ale důchod nepobírají nebo ať máš dluh na pojištění a nemohu si to ani opracovat nebo jsou na invalidním vozíku a oni si za to teda mají Kuba pomůcky z čeho máš žít z čeho budou platit nájemné energie atd

  48. Osobně si myslím, že více než příspěvek na péči jsou zde zneužívány dávky hmotné nouze a další následné dávky. Ty by se v první řadě měli kontrolovat a ne je vyplácet na složenky.
    V dnešní době bankovní instituce nabízejí vedení účtů bez poplatku, tak by se veškeré dávky měli vyplácet na účty. Myslím si, že příspěvek by měl sloužit k tomu k čemu je určen. Ale mnohdy tomu tak není a rodiče ho použíjí dle svého uvážení. To by nemělo být.

    • příspěvek je primárně určen k zajištění péče a pokud vám rodič tu péči zajistí na úkor jeho života a jeho zaměstnání, tak si snad zaslouží tu odměnu z PNP- pokud si myslíte, že nárok nemá i když o vás pečuje denně a nemůže do práce a nemá příjem a má umřít hlady a být bez domova ok to je pak jiná – pak si tedy plaťte z toho PNP a bez další cizí( například rodiny)nejen finanční pomoci jen služby přes formální poskytovatele a uvidíme kolik vašeho života vám to pokryje za měsíc bez pomoci rodiny a neformálních pečujících .

  49. Nejsem ležák, ale kvůli věku a nemocem si zdaleka vše neobstarám. Sociální pracovnice ke mně jezdí, ale ty poskytují jen některé služby. Ostatní zařizuji částečně přes rodinu, která bydlí 20 km daleko a sousedy. Musím vyrovnat náklady i pomoc. Na to není potvrzení.

  50. Pečuji 24 hod. celý týden bez volna, vařím, nakupuji, peru…Zajistí mi stát místo pro maminku v domově důchodců pokud si příspěvek stát
    nechá? Čeká se na místo i dva roky!!!

  51. Dobrý den, jestli si někdo z vlády myslí, že příspěvek na péči je výplata pro děti nemocných, tak nikdy o někoho nepečoval. Nejenom že všechny peníze jdou na pečovatelskou službu, ale zbytek jde na pomůcky a potřeby, které ze zdravotního pojištění nejde pokrýt. Ta ubohost. Krutost a nestoudnost současné vlády a prezentace našeho ministra financí mě vede k tomu, že vláda ODS popírá jakákoliv lidská práva. A pobouzim národ k tomu abychom se vzepřeli a šli stávkovat. Tohle si přece nenechte líbit aby někdo ubíral nemohoucim a jejich rodinám!!!!!

  52. Fajn, tak ať si příspěvek nechají a platí pečující osobu přímo. Ostatně ona ostudná podpora v nezaměstnanosti po tom co skončí péče mluví za všechno.

  53. Já mám v domě 4 staré lidi, které znám a kteří příspěvek pobírají, pečuje o ně vždy někdo z rodiny. Znám je léta a myslím, že jsem schopen posoudit, jak o ně pečují. Jednu starou paní mám hned na patře, je to paní, která byla vždy sama, nevdala se. Má synovce, který už má jen tuto tetu, ona ho miluje a oni tetu berou jako rodinu. Paní je 85 let, hlava dobrá, ale velice špatný pohyb. Synovec s paní jsou cca 55 letí. Mají obchod a žijí cca 15 Km od nás. Přijíždějí cca 1-2x týdně podle potřeby, uklidí, přivážejí nákup, staré paní perou, žehlí atd. Jezdí s tetou k lékaři, vždy jí doprovázejí. Jezdí s ní na úřady nebo pokud cokoli potřebuje. Pokud je něco potřeba akutně, zapomněla vyzvednout léky, nějaká oprava apod., pomohu já – jsem na patře. Bez nich by to skutečně nešlo. Kdyby je neměla, starali bychom se o ní, známe jí vlastně celý život, ale sama by to dnes už nezvládala.
    Další je rovněž 85 paní, ta žije se synem cca 55 let, takový moula:-) Celý život se starala ona o něj, teď to mámě vrací. Vaří, nakupuje, všechno obstarává. Bafne mámu na pojízdné křeslo a jedou spolu k lékaři, na poštu, nakoupit. Má mámu rád, žijí spolu hezky.
    Vedle v bytě žije její 84 letá kamarádka. Žije roky sama, před 15 lety ovdověla. Má jednoho syna, ten se jmenuje Karel. Karel je čerstvě v důchodu, mámě pomáhal vždy, takové to: „Zavolám Karlovi“, „Přijede Karel“:-) Paní si udržuje domácnost, ale Karel přiveze nákup, vyperou prádlo, umyjí okna, odveze mámu kam potřebuje, pomůže s čím potřebuje v domácnosti. Drobnosti přinesu já – vždy se zeptám, když jdu nakoupit, zda něco nepotřebuje.
    A mám souseda – ten má, bohužel, ženu postiženou Alzheimerem a v podstatě imobilní. Na něm je všechno. Paní myje, převléká, dělá všechno v domácnosti, je na něm všechno. Bez něho by skončila v ústavu, vůbec si to neumím představit. Ona má z prvního manželství syna – ten sem chodil, ale jakmile se mámy stav zhoršil, dal o ní ruce pryč a už jsem ho několik let neviděl. Naproti tomu soused má dceru – brali se jako 60 letí lidé. No a tahle dcera tátovi s péčí pomáhají. Nenechali ho v tom. Jeho život se otočil o 180 stupňů, vlastně je to jen péče o jeho ženu – ale postavil se k tomu čelem. Má můj obdiv.
    Jen jsem ilustroval 4 případy, které znám zblízka. Ono to není jednoduché o někoho pečovat, měl by si to ten, kdo kecá, jak tím staří podporují děti, vyzkoušet osobně na vlastní ruce, co to obnáší.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here