Žít zdravě značí rovnováhu mezi duševním a fyzickým zdravím. Ona rovnováha přitom závisí na zdravé míře každého jednotlivce. Níže uvedené rady jsou vypracovány tak, aby přinesly rychlý a účinný návod, jak žít zdravě právě teď.

1. Jezte pravidelně

Jíme všichni. Rozdíl je pouze v tom, kolik, jak často a jaké jídlo jíme. Například kojenci musejí jíst každé čtyři hodiny. Co musejí kojenci, ale už nemusí platit pro dospělé. Zejména pak pro ty, kteří jedí nepřetržitě. Odborníci radí, jezte třikrát denně. To znamená – snídejte, obědvejte a večeřte. Večeře přitom nutně nemusí být největším jídlem. Nepřejídejte se. Hříchem je jíst po 20:00. Důležitá rada zní: Nejezte ve spěchu. Jakkoli to zní banálně, jídlo před jeho polknutím rozžvýkejte. Minimálně tím pomůžete svému zažívání.

2. Jezte, pokud možno zdravě, a nepřejídejte se

Studie ukazují, že primární strava je nejlepší pro kontrolu tělesné hmotnosti a snižuje rizika u nemocí, jako jsou srdeční onemocnění a diabetes. Tedy většina potravin by se měla skládat z ovoce, zeleniny, celozrnných a mléčných výrobků bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Jak jíst a žít zdravě? Jezte spíše libové maso, hlavně drůbež a ryby. Nekupuje nezdravé potraviny. Vyhněte se slazeným nápojům a neodměňujte děti sladkostmi [sladkosti se mohou stát celoživotním zvykem].

3. Nezapomínejte na pitný režim

Potřeba doplňovat tekutiny není fráze. Naopak tekutina v těle má mnoho funkcí, které nelze obejít. Dodržovat pitný režim má navíc nezanedbatelný vliv na úroveň vitality a energie, včetně duševní ostražitosti. Snažte se pít dostatek vody, aby vaše moč měla světlou žlutou barvu po celý den.

4. Pokud kouříte, přestaňte kouřit

Žít zdravě a kouřit nejde dohromady. Sami dobře víte, že kouření k ničemu dobrému není, proto si stanovte datum, kdy s tím skončíte.  Nejlepší je začít hned a bez odkladu. Popřemýšlejte také, proč kouříte a jak už vlastně dlouho.

5. Buďte fyzicky aktivní

Postačí pravidelná procházka a jednoduchá cvičení. Už sama chůze je spojena s mnoha přínosy pro tělo a mozek. Snižuje i riziko chronických onemocnění, zbavuje úzkosti a zlepšuje náladu. Stačí 30 minut denně. A navíc, pokud venku svítí sluníčko, máte ideální příležitost k načerpání vitamínu D. Ten snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění, roztroušené sklerózy i osteoporózy a navíc zlepšuje imunitní funkce.

6. Neokrádejte se o spánek

Dostatek spánku je klíčový. Nejenže ten kdo spí tak nejí, ale spánek má také schopnost optimalizovat duševní a fyzickou energii. Spánek snižuje riziko chronických onemocnění a prodlužuje život. Neponocovat a chodit včas spát je užitečná investice.

7. Cvičte a cvičte pokud možno pravidelně

Zbavte se nechuti hýbat se. Pravidelným cvičením si udržíte svalovou hmotu a posílíte celé tělo. Pravidelný pohyb zpomaluje proces stárnutí.

8. Buďte laskaví

Zbavte se špatné nálady a buďte laskaví a vlídní k sobě i svému okolí. Vyhýbejte se užívání slova proti sobě nebo k pomlouvání druhých. Psychiatři se shodují, že hlavním spouštěčem většiny nemocí je stres.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here