Při roztroušené skleróze pomáhá i pravidelný pohyb

0
1561
při roztroušené skleróze
Foto: Pixabay.com

Při roztroušené skleróze pomáhá i pravidelný pohyb. Roztroušená skleróza ovlivňuje schopnost nervových buněk v mozku a míše spolu vzájemně komunikovat. Odhaduje se, že se u nás s touto nemocí potýká na 18 tisíc lidí. Ročně přibývá cca 1 000 pacientů.

Roztroušená skleróza, RS, eReSka, je chronické autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá ochranný obal nervových vláken centrálního nervového systému. Nejčastěji bývá diagnostikována lidem mezi 20. a 40. rokem.

„Problém onemocnění je v akumulaci poškození. Tomu dokážeme zabránit včasnou minimalizací budoucích poškození. Vždy je ale podmínkou včasná diagnóza,“ vysvětluje Jana Lízrová-Preiningerová z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Dodává, že vždy platí i to, že nervová vlákna/dráhy poškozená onemocněním jsou schopny obnovy.

Život s i při roztroušené skleróze

Svou zkušenost s diagnostikou rozstroušené sklerózy má i Iva Břečková. Ta zjistila, že má roztroušenou sklerózu po dvou letech zdravotních potíží. Nejdříve ji brněly ruce a nohy a pak začala mít problém s chůzí.

Lékaři veřejnost nabádají, aby v případě pochybností absolvovali preventivní vyšetření. Při včasné diagnostice jsou vyšší šance na zpomalení progrese nemoci při včasné diagnostice. [Dobré zprávy přicházejí z USA, kde tamější léková agentura FDA před nedávnem schválila nové “First in Clas” léky na roztroušenou sklerózu, které již schválila i Evropská léková agentura.]

Rané příznaky roztroušené sklerózy jsou

Roztroušená skleróza se projevuje dvěma nejčastěji se vyskytujícími základními formami: relaps-remitentní forma je častější a méně invalidizující, zatímco primárně progresivní forma vede k postupnému zvyšování invalidity. Odborníci onemocnění vysvětlují skutečností změny komunikace mezi neurony v lidském těle. U lidí s RS se mění způsob přenosu signálu po nervu, což způsobuje širokou škálu problémů.

Přerušení nervových spojení, ke kterému při roztroušené skleróze dochází, má další dopady na duševní, společenský i ekonomický život lidí s RS a jejich blízkých. Častou komplikací při zvládnutí nemoci je skutečnost, že až polovina pacientů s RS se zároveň potýká s depresí. Zhruba 40-70 % nemocných postihnou také kognitivní poruchy jako např. problémy s pamětí, s pozorností či schopností zpracovávat informace.

Pravidelný pohyb

Lékaři doporučí [nejen] pacientům s roztroušenou sklerózou pravidelný pohyb a cvičení motorických funkcí.

„U každého neurologického onemocnění mají větší šance na úspěšnou léčbu lidé v dobré fyzické kondici. A to je pravda u mnoha onemocnění. Nejenom u roztroušené sklerózy,“ říká Jana Lízrová-Preiningerová z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Dodává ovšem, že u mnoha pacientů bývá problém s motivací. Zvlášť, kdy onemocnění provází deprese nebo jiné nemoci. Na druhou stranu pravidelné cvičení má mnoho výhod.

„Sama jsem si vyzkoušela, že když cvičím pravidelně, je mnohem lepší rekonvalescence po nějaké atace nemoci,“ upřesňuje Iva Břečková, která preferuje jógu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here