The Parc – centrum aplikovaného farmaceutického výzkumu podporované společností Zentiva – začalo nově udělovat ceny talentovaným studentům v oblasti výzkumu a vývoje léčiv. Ceny se jmenují The Parc Awards.

Vítězem letos poprvé udílených The Parc Awards se stal Marek Šoltys, který svůj úspěch okomentoval slovy: „Všechny výzkumy, na kterých pracovali studenti v rámci The Parc centra, měly dobré výsledky. Všichni pracovali tvrdě.“

Co je The Parc

Centrum The Parc [Pharmaceutical Applied Research Center] vzniklo před pěti lety ze spolupráce Zentivy, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Nově k nim přibyl Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

„Důvod, proč vznikl The Parc, byl nedostatek lidí ve farmaceutickém oboru na pracovním trhu. Bylo tedy třeba najít řešení, přičemž hned na začátku byla našim cílem celá Evropa,“ vysvětluje impuls pro vznik centra aplikovaného farmaceutického výzkumu jeho výkonný ředitel Pavel Calta.

Dnes The Parc spolupracuje s Trinity College in Dublin, University College Cork, University of Limerick, University of Helsinki, University of Copenhagen, Université d’Auvergne Clermont-Ferrand nebo Imperial College London.

Jak to funguje

[Na obrázku The Parc. Pozn. red.: Povšimněte si lišky v pozadí.]

Centrum The Parc umožňuje doktorantům v rámci mentorského programu získat praxi v oboru pevnofázové chemie, farmaceutických technologií, biofarmacie a klinického výzkumu. Náklady na jejich studium hradí Zentiva a evropské dotační programy Erasmus a Horizont 2020.

„Na studenty mentorského programu dohlíží vědci z akademického prostředí a experti z průmyslového světa. Aktuálně se tohoto programu účastní 25 doktorantů. A od jeho vzniku program úspěšně absolvovalo již osm studentů,“ upřesňuje Pavel Calta.

Zůrazňuje, že čtyři z nich nastoupili do společnosti Zentiva, další dva přímo do the Parc, a i zbývající dva v současné době pracují v předních farmaceutických společnostech.

Náklady na program

Programu se účastnila i Eliška Skořepová, která v minulosti působila v Trinity College Dublin, ale dnes sama dohlíží na doktoranty v pražském The Parc. Ve svém hodnocení mentorského programu zdůrazňuje význam finanční podpory, kterou centrum poskytuje studentům.

„To znamená, že nemusejí ztrácet čas po brigádách, aby se uživili, ale mohou pracovat na svém farmaceutickém vývoji,“ vysvětluje.

Podle ředitele Pavla Calty The Parc do budoucna počítá s dalším rozvojem v oblasti mezinárodní spolupráce i financování. Dle jeho slov je Zentiva prozatím jediným komerčním partnerem, začínala celý projekt, ale do budoucna se chce The Parc otevřít i dalším firmám z farmaceutického sektoru.

Změny v Zentivě

Zentivu, která historicky patří mezi výsadní tuzemské firmy, vlastnila ještě do loňského roku francouzská farmaceutická skupina Sanofi. Ta ji loni prodala za 1,9 miliardy eur [49 miliard korun] americkému investičnímu fondu Advent International. Advent International vznikl v roce 1984 a spravuje majetek za bezmála jeden bilion korun.

Zástupci fondu přitom již v minulosti uvedli, že chtějí ze Zentivy udělat hlavního evropského lídra v oblasti generických léků. Zentiva je aktuálně přítomna na více než 50 trzích a ročně vyrobí a distribuuje více než 350 milionů balení léků. Výrobní závody má v Praze [aktuálně investuje bezmála jednu miliardu korun do jeho rozšíření] a Bukurešti.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here