V desátém kalendářním týdnu tohoto roku byla celková nemocnost akutními respiračními infekcemi, na úrovni 1 138 nemocných na 100 000 obyvatel. To při porovnání s minulým týdnem představuje pokles o 13,5 %. Na ústupu je i chřipka.

„Nejnovější údaje ukazují, že počet pacientů s chřipkou i nadále klesá a plošná epidemie chřipky v ČR již odezněla. Epidemická ohniska jsou již pouze lokálního charakteru,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Chřipka řádí mezi lidmi

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu. V Evropě počet pacientů s chřipkou klesá a ve většině zemí přetrvávají již jen regionální výskyty onemocnění.

Jaký byl vývoj chřipky v minulých týdnech?

V devátém kalendářním týdnu je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1 316 nemocných na 100 000 obyvatel. To je při porovnání s minulým týdnem pokles o 9,4 %.

„Nejnovější údaje potvrzují, že chřipková epidemie v ČR výrazně ustupuje a má již jen regionální charakter. Nadále cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Chřipka v osmém kalendářním týdnu

V osmém kalendářním týdnu byla celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1 452 nemocných na 100 000 obyvatel. V sedmém týdnů trpělo v Česku akutními respiračními infekcemi včetně chřipky cca 1 684 nemocných na 100 000 obyvatel. Teď je jich o 13,8 % méně.

„Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ říkala Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová, podle které je aktuální pokles nemocnosti evidován ve všech věkových skupinách.

Ještě v sedmém týdnu byl ale trend jiný: „Pokles onemocnění je evidován ve všech věkových skupinách kromě dospělých.“

Proč zrovna dospělí?

Za to, že se nedaří obrátit trend u dospělých, může podle odborníků i to, že třetina Čechů [i Slováků] chodí do práce, i když je nachlazená. Důvodů je přitom hned několik. Jedním z nich je i to, že infekční virové onemocnění má zpravidla pomalejší nástup a kratší dobu rekonvalescence než chřipka, takže člověk má tendenci ho přecházet.

Přecházení nechlazení podle něj ale může vést k dalším komplikacím. Jako jsou záněty dutin, středního ucha, v krajním případě i srdečního svalu nebo problémy nervové, například záněty obličejových nervů.

Lidé pracují

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK v Česku nejčastěji pracují i nemocní mladí do 30 let. A asi polovina nejde do práce při horečce. Osm lidí ze sta ale „neodradí“ ani teplota vyšší než 38 stupňů Celsia. Naopak jen čtyři procenta zůstávají doma při rýmě.

Jak uvádí ředitel výzkumné společnosti Jan Tuček odpovědi respondentů jsou závislé na tom, jestli firma poskytuje sick days nebo jaké jsou aktuální podmínky hrazení nemocenské. A navíc z průzkumů vyplývá, že nachlazení řeší Češi většinou bez pomoci lékaře, sami si naordinují čaj, vitaminy nebo volně prodejné léky.

Zodpovědný přístup

 Chřipka se od běžné virózy či nachlazení liší rychlým nástupem bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými a pravidelné mytí rukou mýdlem. Například po cestování hromadnou dopravou.

To potvrzuje i Eva Gottvaldová, která apeluje: „Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit.“

Ve fázi plošné epidemie chřipky se v zimních měsících během roku nachází většina evropských států včetně našich sousedů. Převažuje stále virus typu chřipky A [A/H1N1], ale v řadě zemí, s různou intenzitou, zároveň cirkuluje i virus A/H3N2. Turecko, Ukrajina, Uzbekistán, Lucembursko, Francie a Izrael uvádí dominanci viru typu A/H3.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here