Mozek je nejsložitější věc ne-li ve vesmíru, tak na Zemi

0
2141
mozek
Ilustrace: AV ČR

„Zatím umíme zkoumat jen několik desítek, maximálně stovek tisíc buněk v lidském mozku. Což není mnoho, když si uvědomíme, že lidský mozek těch buněk obsahuje přes sto miliard,“ říká zakladatel festivalu Týden mozku Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Cílem Týdne mozku [11. 3. až 17. 3] bylo upozornit veřejnost na aktuální vývoj ve výzkumu mozku i na to, co dělat, aby mozek správně fungoval. S přednáškami na toto téma vystoupili přední čeští odborníci v oboru teoretických i klinických neurověd. Program festivalu zde.

„Co se týče přednášek, tak zajímavé byly všechny. Chcete-li ale nějakou vypíchnout, tak určitě bych zmínil přednášku paní profesorky Soni Nevšímalové, která pojednávalO o spánku i o tom, jak takový zdravý spánek vypadá. V programu bylo také několik přednášek na téma paměť, ale i přednášky na téma kmenových buněk,“ říká profesor a zakladatel festivalu Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Spánek je důležitý pro zdravou činnost mozku

Doplňuje, že zajímavá se ukázala i přednáška „Stres, naučená bezmocnost a syndrom vyhoření“ profesora Cyrila Höschla z 3. lékařské fakulty UK a Národního ústavu duševního zdraví [NÚDZ].

Cyril Höschl: Štěstí je, že jsem si nezapomněl vzít boty

Hlavním dějištěm 21. ročníku Týdne mozku bylo sídlo pražské Akademie věd ČR. Celkem se uskutečnilo cca 14 přednášek a cca 70 doprovodných akcí. Různé workshopy třeba na trénování paměti, promítání filmů a speciální programy pro dospělé i žáky středních škol.

Doprovodný program

Většina workshopů a doprovodného programu vyvrcholila o víkendu. Některé z workshopů ale odstartovaly již v pondělí. Jedním z nich byl i Memory Park. Ten veřejnosti a studentům středních škol nabídl možnost si vyzkoušet reálné testy pro pacienty s některým neurologickým onemocněním.

„Jsou to testy na orientaci v prostoru, paměť, ale i celkové myšlení, které jsou určeny pro lidi s Alzheimerovou chorobou, schizofrenií, epilepsií, případně jinými nemocemi,“ říká pracovník Fyziologického ústavu přímo v Memory Parku.

K nejčastějším neurologickým onemocněním podle něj patří cévní mozkové příhody [mrtvice], záněty nervového systému, epilepsie a degenerativní onemocnění nervového systému [Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba atd.] a demyelinizační onemocnění [především roztroušená skleróza].

„Je velice důležité zapojit do naší akce studenty, protože i tak u nich můžeme podnítit zájem o vědu a neurologii. Tedy jsme rádi, že náš festival dává možnost účastnit se i studentům. Pokud je zaujme, je šance, že se dají na studium zdravotních oborů,“ dodává Jiří Paleček z Fyziologického ústavu AV ČR, který je předsedou Společnosti pro neurovědy.

Mozek jako mezinárodní téma

Festival Týden mozku začal před 21 roky v Praze. Letos se k němu přidalo Brno a Plzeň. Za dobu svého trvání se festival rozšířil i do mnoha jiných zemí. V České republice ho pořádá Středisko společných činností AV ČR, Ústav experimentální medicíny AV ČR a Česká společnost pro neurovědy. Na evropské úrovni festival koordinuje The European Dana Alliance for the Brain [EDAB].

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here