Přibližně 18 000 pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP] dostane v první polovině června do schránky dopis s pozvánkou k praktickému lékaři či gynekologovi. Dopisy s pozvánkami měly putovat k vybraným klientům již v březnu, termín jejich odeslání ovšem oddálila pandemie koronaviru.

Pozvánky jsou zaměřeny na preventivní vyšetření tlustého střeva, děložního čípku a prsu. Jejich cílem je přesvědčit klienty třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR [1,3 mil. klientů], aby se objednali u svého lékaře a nechali si provést screening v rámci preventivních programů České průmyslové zdravotní pojišťovny.

„Dopis s pozvánkou na vyšetření obdrží ti klienti, kteří mají v červnu narozeniny a neevidujeme u nich provedené preventivní vyšetření tlustého střeva, děložního čípku nebo prsu. Věříme, že oslovení lidé se na vyšetření, které nebolí a je zdarma, objednají co nejdříve. Nádorové onemocnění je totiž možné zastavit jedině jeho včasným zachycením,“ vysvětluje tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Lékaři v ČR objeví každý rok nádor u 90ti tisíců lidí

Červnové adresné zvaní představuje další, již pátou vlnu pozvánek, které jednotlivé zdravotní pojišťovny rozesílají svým klientům v rámci evropského projektu „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – Screeningové programy“.

Absolvování programu je v zájmu pojištěnců

Pojištěnce, kteří splňují definovaná kritéria, obesílaly zdravotní pojišťovny od roku 2014 již čtyřikrát. Konkrétně z ČPZP odešlo ve čtyřech předchozích vlnách již 716 184 dopisů. Do půl roku přišlo na vyšetření v průměru asi 12 procent oslovených lidí v minulých vlnách.

V letech 2014 až 2018 zdravotní pojišťovny rozeslaly například ke screeningu nádorů tlustého střeva a konečníku celkem 4,6 milionu pozvánek. Reakce adresátů je nízká. Míra účasti po prvním pozvání je necelých 22 procent, po druhém 19 procent, po doručení třetí pozvánky pouze 14 procent a po čtvrtém pozvání devět procent. O něco málo zodpovědněji k vyšetřením přistupují ženy.

Preventivní prohlídky zachraňují životy. Lidem je to jedno

Nádory tlustého střeva a konečníku, děložního čípku a prsu u nás postihují každoročně více než 16 000 osob. Zhoubná nádorová onemocnění jsou díky pravidelným testům včasně odhalitelná a úspěšně léčitelná.

Screeningová kolonoskopie od 50 let zdarma

Novinka je, že zdravotní pojišťovny budou od letošního července plně hradit lidem od 50 let primární screeningovou kolonoskopii tlustého střeva a konečníku. Kolonoskopie byla dosud hrazena lidem od 55 let.

Screeningová kolonoskopie bude zdarma od 50 let věku

Rakovina tlustého střeva je v ČR druhé nejčastěji diagnostikované onkologické onemocnění. Každý rok u nás přibyde kolem 8 000 nových pacientů s rakovinou tlustého střeva a každý rok jí podléhá na 3 500 pacientů. Nádory trávicí soustavy patří celosvětově mezi závažná civilizační onemocnění. Kolorektální karcinom každoročně postihuje 1,2 milionu obyvatel planety, z nichž půl milionu na něj umírá. Zdaleka však nejde pouze o screeningové programy tlustého střeva a konečníku, jak by se nyní mohlo zdát, ale o mnoho dalších preventivních programů.

–RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here