Lidé starší 80 let, klienti sociálních zařízení, jejich pracovníci a zdravotníci pečující o covid pacienty. Ti všichni mají být nejpozději v únoru naočkovaní proti covidu. Alespoň takové plány má Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Centrální rezervační systém očkování pro veřejnost spustí úřad 1. února.

Do konce ledna má do Česka dorazit necelých 280 tisíc dávek vakcíny Comirnaty proti covidu od společností Pfizer a BioNTech [počty mohou být díky navýšení dávek z jedné ampule o něco vyšší]. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví by se k nim koncem měsíce mohlo přidat ještě dalších 80 tisíc dávek vakcíny od americké společnosti Moderna, která ale není zatím pro použití v zemích EU schválená. V únoru pak úřad počítá s dalšími zhruba 640 tisíci dávkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a nově i od společnosti AstraZeneca. Vždy jde o dvoudávkové vakcíny. Na očkování je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] Česko v tuto chvíli připraveno velmi dobře. Jedinou limitací v očkování jsou v tuto chvíli dodávky vakcíny do země.

Stabilizovat zdravotní systém může vakcinace seniorů

Z těchto prvních závozů se naočkují především zdravotníci, kteří pracují na infekčních odděleních a ti, jež se starají o covidové pacienty. Konkrétně jde o zhruba 80 tisíc takových zdravotníků. Dále pak senioři starší 80 let, kterých může být kolem 400 tisíc a klienti v domovech pro seniory a jejich personál [35 tisíc].

„Celkem jde o zhruba 600 tisíc lidí. Cílem je, aby došlo k jejich proočkování v lednu a únoru, nejpozději v březnu,“ říká ministr Blatný s tím, že jejich naočkováním se zabrání riziku přehlcení zdravotního systému.

Covid vakcína a odpovědi na nejčastější otázky kolem ní

Centrální rezervační systém očkování proti covidu-19

Koordinovat proces očkování v zemi má centrální rezervační systém očkování. Výjimku v něm tvoří výše jmenované skupiny, které jím neprocházejí. Vakcinaci pro ně zajišťují jednotlivá očkovací centra, povětšinou při nemocnicích. Centrální systém plánuje ministerstvo spustit 15. ledna, ovšem registrovat se v něm budou moci zprvu pouze senioři starší 80 let. Požadavek za ně mohou provést i jejich rodinní příslušníci, praktický lékař nebo zavolají na linku 1221, kde si mohou termín a místo očkování zarezervovat také.

Zbytku veřejnosti se centrální rezervační systém očkování zpřístupní nejdříve 1. února. Prvním krokem bude vyplnění registračního formuláře, čímž mimo jiné žadatel vyjádří dobrovolný zájem o očkování. Vyplní kontaktní a osobní informace, poté dostane potvrzující SMS o úspěšné registraci. O termínu a místu očkování dá systém vědět znovu SMS zprávou. Přednost při výběru dostanou zájemci z rizikových skupiny. Osoby starší 65 let, chronicky nemocní, členové krizové infrastruktury a další dle Očkovací strategie MZ ČR.

Po očkování, které je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, dostane každý certifikát v elektronické i papírové formě.

Přístup k očkování zajistí jen centrální systém

Centrálně řízené očkování je podle ministra Blatného nejvhodnější strategií pro jeho úspěšné zvládnutí. Díky němu mohou mít dle jeho slov všichni občané srovnatelný a kvalitní přístup k očkování. Zároveň jej tak lze i plynule koordinovat. Výhodou je napojení registračního systému na ISIN [Informační systém infekčních nemocí, pozn. red.], do něhož se současně přenášejí i další data. Další výhoda jednotného softwaru je vygenerování termínu na druhou dávku vakcinace.

Novinka: Změna metodiky výpočtu indexu rizika PES

Od středy 6. ledna se mění metodika výpočtu indexu rizika v protiepidemickém systému zvaném PES. Důvodem je plošné testování na covid antigenními testy a současné konfirmování jejich pozitivity metodou PCR. Ukazatel relativní pozitivity testů nahradí nová hodnota. A sice podíl hospitalizovaných pacientů, kteří nejsou zachyceny v komunitě během posledních 14 dnů. Podrobněji nový ukazatel vysvětlil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

„Podíl hospitalizovaných pacientů, kteří jdou do nemocnice z důvodu covid-19 se vážnějším klinickým stavem, ale nebyli zachyceni systémem testování a trasováním, ale přišli přímo do nemocnice, kde byli identifikováni jako pacienti s covid-19,“ řekl.

Hodnota podle něj v praxi dokáže velmi dobře odrazit virovou nálož v populaci i to, jak se jí daří testováním a trasováním zachycovat. Ostatní parametry zůstaly při výpočtu rizikového skóre zachovány.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here