Jednodávková covid vakcína od firmy Johnson & Johnson dostala ve Spojených státech zelenou. K nouzovému použití ji v sobotu 27. února schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Evropa by se měla schválení vakcíny Janssen dočkat v polovině března.

USA mohou očkovat v pořadí už třetí vakcínu proti onemocnění covid-19. V sobotu nezávislá expertní skupina doporučila FDA ke schválení jednodávkovou vakcínu od americké firmy Johnson & Johnson zvanou Covid-19 Vaccine Janssen. Americký regulátor ji obratem schválil k nouzovému použití na území USA.

„FDA vydal povolení k nouzovému použití pro naši jednorázovou covid vakcínu pro osoby ve věku 18+,” potvrdila v sobotu na Twitteru společnost Johnson & Johnson.

Dosud se lidé v zemi očkovali vakcínami Comirnaty od Pfizer/BioNTech a vakcínou Moderna od stejnojmenného amerického výrobce. Zprávu o schválení první jednodávkové vakcíny přivítal i americký prezident Joe Biden. Ve své reakci společnost varoval před možným zhoršením epidemické situace.

Jednodávková covid vakcína Janssen

Vakcína Janssen poskytuje podle výsledků klinických hodnocení spolehlivou ochranu před těžkým průběhem covidu-19. Tím je i prevencí před hospitalizací a úmrtím při nákaze covidem. Při rozsáhlém klinickém testu vakcína dosáhla účinnost proti vážnému onemocnění v USA 86 % a v Jihoafrické republice 82 %, uvedl deník The New York Times. Výsledky studie dále ukázaly, že 28 dní od podání Janssen vakcíny neevidovali výzkumníci žádné hospitalizace ani úmrtí související s nákazou u všech očkovaných.

Očkování vakcínou Janssen je podle FDA vhodné pro osoby starší 18 let. Závozy vakcíny začnou do jednotlivých států v USA hned v pondělí 1. března. Výrobce očekává, že do konce března dodá Spojeným státům na 20 milionů dávek.

Janssen v Evropě nejdříve na konci března

Evropská léková agentura [EMA] přijala žádost k posouzení vakcíny Janssen 16.2., výsledek hodnocení se očekává v druhé polovině března. Podle německé agentury DPA objednala Evropská komise [EK] od společnosti Johnson & Johnson vakcínu pro 200 milionů lidí.

EMA posoudí jednodávkovou vakcínu Johnson&Johnson

Vakcína Janssen má od dosud v Evropě schválených látek mnoho výhod. Snižuje logistické, personální a tím i finanční nároky na očkování populace. Látka se totiž podává pouze v jedné dávce. Podle údajů z Očkovací strategie Ministerstva zdravotnictví se vakcína skladuje při dvou až 8 °C až šest měsíců. V jedné ampuli je pět dávek očkovací látky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here