Digitální zelený pas EU by mohl platit po celém světě

0
1221
digitalni_zeleny_pas
Foto: Pixabay.com

Digitální zelený pas osvobodí Evropany od omezení volného pohybu zřejmě už letos v létě. Jeho držitelé budou volně cestovat po zemích EU. Jedná se i o jeho uznatelnosti po celém světě. Základní identifikátor zeleného pasu je QR kód.

Digitální zelený pas vystaví instituce v zemi, ke které má žadatel o něj příslušnost. Oprávnění k jeho vystavení budou mít například nemocnice, testovací místa a další zdravotnická zařízení. Pasy mají platit ve všech členských státech EU a jejich hlavní účel je snížení rizika šíření nákazy koronavirem při cestování. Uložit si jej budou moc lidé do mobilního zařízení, ale dostanou ho na žádost i v tištěné podobě. Přičemž obě verze budou opatřeny unikátním QR kódem a digitální pečetí zajišťující pravost certifikátu.

„Digitální zelený certifikát je digitální doklad o tom, že osoba buď již byla proti covidu-19 očkována, obdržela negativní výsledek testu na covid-19, anebo již covid-19 prodělala,“ popisují na stránkách zástupci Evropské komise [EK].

digi_pasDo počátku léta plánuje Evropská komise vybudovat jakousi vstupní bránu, která ověří podpisy na všech certifikátech vydané v zemích EU. Osobní údaje uvedené v certifikátu bránou procházet nebudou, čímž se zaručí jejich dostatečné zabezpečení. S vývojem softwaru používaného ke kontrole vydaných QR kódů pomůžou unijním zemím instituce EK.

Aktuálně se jedná i se Světovou zdravotnickou organizací [WHO] o uznatelnosti vydaných osvědčeních i jinde na světě. EK při jejich zavádění do praxe spolupracuje také s Mezinárodní organizací pro civilní letectví, zkráceně ICAO.

Digitální zelený pas je sdílený nástroj

tistenyCertifikát vydá, jak již bylo uvedeno, zařízení země, ke které má žadatel o něj příslušnost, nebo v něm má udělený trvalý pobyt. Automaticky se bude vydávat v elektronické podobě. Na žádost pak i v tištěné verzi vždy v jazyce příslušného členského státu a zároveň anglicky. Obě varianty budou bezplatné a opatřeny QR kódem, jež bude uznatelný ve všech zemích EU. Při kontrolách se QR kód certifikátu naskenuje, čímž se ověří pravost podpisu.

„Bude-li členský stát nadále vyžadovat, aby držitelé digitálního zeleného certifikátu podstoupili karanténu nebo test, musí to oznámit Komisi a všem ostatním členským státům a toto rozhodnutí odůvodnit,“ upozorňuje EK.

Dodává, že certifikáty budou obsahovat jen nezbytné informace a navštívené země si jej nesmí ponechat.

„Kontrolovat se bude pouze platnost a pravost certifikátu, a to ověřením toho, kdo jej vydal a podepsal,“ ubezpečuje EK.

Všechny zdravotní údaje tak zůstanou uchovány pouze u členských zemí, které digitální zelený certifikát vystavily.

Povinně uznatelné budou v EU registrované vakcíny

Digitální zelený pas musí vystavit členský stát každému očkovanému a to bez ohledu na výrobce vakcíny. Ovšem za podmínky, že jde o v EU podmínečně registrovanou očkovací látku. V současné době mezi ně patří vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Janssen od firmy Johnson & Johnson. V budoucích týdnech se zřejmě dočkáme schválení covidových vakcín od společností Novavax a CureVac.

O výjimkách v uznatelnosti jiné než v EU registrované vakcíně budou rozhodovat členské země samostatně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here