Google a Facebook pustí na pracoviště jen naočkované

0
251
Google
Foto: Pixabay.com

Internetoví giganti Google a Facebook oznámili, že od svých zaměstnanců budou před jejich návratem do společných kanceláří požadovat očkování proti covidu-19. Ti, kteří se nenechají naočkovat, budou mít smůlu.

O očkování proti covidu-19 jako podmínce pro návrat do kanceláří informoval 130 tisíc zaměstnanců společnosti Google její šéf Sundar Pichai. Většina pracovníků firmy má do společných prostor po téměř dvou letech opět usednout od poloviny letošního října. Google původně počítal s jejich fyzickým návratem do kanceláří již na počátku září. O odkladu termínu vedení rozhodlo kvůli vysokému riziku šíření nakažlivější delta mutace koronaviru.

Google myslí i na pracovníky v chudých zemích

Povinné očkování Google podle agentury AFP zavede ve Spojených státech v nejbližších týdnech. V ostatních zemích světa pak v několika budoucích měsících s ohledem na aktuální dostupnost očkovacích látek v daných lokalitách.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Povinné očkování firemních zaměstnanců se proto nebude vztahovat na země, kde je proticovidových vakcín nedostatek. Dále ani na zaměstnance, u kterých podání očkovací látky nedovoluje jejich zdravotní stav či náboženská příslušnost.

Očkovaní musejí být i facebookoví zaměstnanci

V případě Facebooku se povinné očkování zatím bude vztahovat pouze na zaměstnance ve Spojených státech, informovala agentura AP. Oznámení od vedení společnosti přišlo krátce poté, kdy o podobném kroku rozhodly americké veřejné instituce.

Facebook zatím počítá s otevřením svých kanceláří s obsazením poloviny jejich kapacity od září. Na plno pak od října. Zaměstnanci sociální sítě, kteří si přejí i nadále pracovat z domova, o to mohou požádat. Firma o takové možnosti rozhodla již v červnu.

Federální komise Spojených států pro rovné příležitosti v zaměstnání [EEOC] již loni v prosinci firmám umožnila, aby zabránily ve vstupu do kanceláří těm, kdo se nechtějí nechat proti covidu-19 naočkovat. Výjimku mají mít pouze lidé, kteří se tak rozhodnou z náboženských či zdravotních důvodů.

EU řeší povinnost očkování zdravotníků a sociálních pracovníků

Povinné očkování se řeší i v některých zemích Evropské unie. Avšak zatím jen u profesí, které přicházejí do kontaktu s lidmi v riziku. Vůbec jako první evropská země zavedla povinné očkování zdravotníků a pracovníků v sociálních službách Itálie. Odmítačům očkování pracujících v těchto oborech přitom pohrozila okamžitým propuštěním ze zaměstnaneckého poměru bez odstupného.

Povinnost očkování zdravotníků v EU vyvolává nevoli

V červnu povinné očkování v sociálních službách zavedla také Anglie. Záměr zavést povinné očkování zdravotníků a ošetřovatelů od září oznámila i Francie a Řecko. K povinnému očkování se schyluje přitom i v Belgii, kde o něm jedná tamější vláda. V Česku se o něm prozatím hlavně mluví. Český premiér Andrej Babiš [ANO] se nechal slyšet, že povinnost očkování některých profesí je věcí budoucí vlády, jeho kabinet ho nyní řešit nebude, dodal.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here