CureVac stopla žádost o přezkum proticovidové vakcíny

0
529
Foto: CureVac

Společnost CureVac potvrdila neúspěch ve vývoji vakcíny proti covidu-19. Kvůli jejímu nízkému účinku a nedostatečné kvalitě stáhla žádost o její přezkum a registraci v EU. Na vývoj vakcíny si půjčila 75 milionů eur [cca 1,9 mld. Kč].

Německá biotechnologická firma CureVac stáhla žádost o průběžné zhodnocení své proticovidové vakcíny u Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. V úterý 12. října o tom v tiskové zprávě informoval sám evropský lékový regulátor.

„Agentura EMA ukončila průběžnou kontrolu vakcíny proti covidu-19 společnosti CureVac poté, co firma oznámila své odstoupení z procesu hodnocení,“ uvedla EMA.

Očkovací látku firmy CureVac hodnotí EMA od února 2021. Výrobce jí k tomu doručil jak neklinická data o vakcíně, tak i první výsledky z klinických studií. Stejně jako údaje o kvalitě a výrobním procesu vakcíny, včetně plánu řízení rizik. Léková agentura dále uvedla, že podle stávajících výsledků hodnocení, nebyl poměr přínosů a rizik vakcíny od firmy CureVac zatím dostatečně zodpovězen.

„Dále je tu skutečnost, že výsledky hlavní studie ukázaly pouze mírnou účinnost vakcíny u dospělých,“ uvedla EMA.

Německá vakcína CureVac nepotvrdila vysokou účinnost

Při svém odstoupení zástupci společnosti CureVac zároveň uvedli, že se nyní hodlají zaměřit na jiné programy ve vývoji vakcín proti covidu-19. Společnost si ale současně zachovala výhradní právo požádat o další průběžný přezkum nebo podat žádost o registraci vakcíny kdykoli v budoucnosti.

CureVac si na vývoj vakcíny půjčil 75 mil. eur

Podle smlouvy z listopadu 2020 má německá společnost CureVac dodat unijním zemím na 225 milionů dávek své vakcíny proti covidu-19. EK si ve smlouvě zajistila ještě předkupní právo na dalších 180 milionů dávek. V tu dobu výrobce odhadoval podmínečné schválení vakcíny ze strany EK na první čtvrtletí roku 2021.

Další, co bude muset vedení společnosti CureVac v nejbližších týdnech zřejmě řešit jsou i finanční problémy. S Evropskou investiční bankou [EIB] totiž loni v červenci uzavřela smlouvu o úvěru na vývoj a velkovýrobu vakcíny proti covidu-19 ve výši 75 milionů eur [cca 2 mld. korun]. S realizací plánů na výrobu a distribuci vakcíny měla společnosti pomoc i uzavřená dohoda o spolupráci s německou firmou Bayer z ledna roku 2021.

CureVac a Bayer budou spolupracovat na covid vakcíně

Bayer se měl zapojit především do nákladných prací, které jsou nutné pro schválení vakcíny. Podílet se podle smluvních ujednání měl také na výzkumných studií. Kromě toho měl CureVacu pomoc se zajištěním dodavatelského řetězce.

CureVac je biofarmaceutická společnost se sídlem v německém Tübingenu. Dlouhodobě vyvíjí především terapie založené na messenger RNA. Společnost se zaměřuje na vývoj vakcín proti infekčním chorobám a léků pro léčbu rakoviny a vzácných onemocnění.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here