Váznoucí očkování má povzbudit kratší platnost testů

0
303
Foto: Pixabay.com

Váznoucí očkování v Česku má povzbudit zkrácená platnost testů na koronavirus. A hovořit se začíná i o uznávání bezinfekčnosti až po přeočkování třetí dávkou vakcíny. Možná se zkrátí i 14denní karanténa.

Zkrácení platnosti antigenního testu na jeden den a PCR testu na tři dny zřejmě navrhne k pondělnímu [18.10.] projednání vládě Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Dnes o tom informoval premiér Andrej Babiš [ANO] po zasedání vládní Rady pro zdravotní rizika.

Za současných podmínek se uznává negativní výsledek PCR testu po dobu sedmi dnů, antigenního testu pak tři dny. Změny v opatření by mohly podle odhadu hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové začít platit od pondělí 25. října.

„Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační i pro to, aby se lidé nechali naočkovat,“ řekla hlavní hygienička s tím, že okolní státy uznávají platnost testů podstatně kratší dobu.

Pro úplnost dodejme, že preventivní testování, včetně testů indikovaných lékařem či hygienou, stojí plátce pojistného [tedy veřejné pojištění, pozn. red.] měsíčně zhruba jednu miliardu korun. V případě zkrácení intervalu jejich platnosti lze tak očekávat vyšší výdaje z veřejného zdravotního pojištění.

VZP ČR letos zatím hospodaří s přebytkem 1,7 mld. Kč

Platnost testů a další změny má řešit i nová koalice

Hlavní hygienička zmínila i možnost, že při zhoršení epidemické situace v Česku se přestanou v Česku uznávat veškeré testy na koronavirus. Průkazem bezinfekčnosti by pak bylo pouze dokončené očkování proti covidu-19 nebo prodělané onemocnění v posledních šesti měsících.

„I na úrovni Evropského společenství se diskutuje, že za plně chráněné budou považovaní lidé po třetí dávce,“ dodala s tím, že podobný požadavek zatím zavedl pro přijíždějící do země například Izrael.

Ke změnám v opatřeních proti šíření covidu-19 a například i počtu hrazených testů na koronavirus z veřejného systému zdravotnictví by se měla podle Babiše vyjádřit příští koalice. Podle něj to dosluhující ministr Adam Vojtěch [za ANO] probere se zvažovaným kandidátem na ministra zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09]. Sejít se mají podle tvrzení předsedy vlády v příštím týdnu.

Proočkovanost v Česku stoupá, ale jen pozvolna

Očkování v Česku vázne. Podle dat MZ ČR k 12.10. k 20 hodině večerní u nás bylo proti covidu-19 plně naočkováno 56,2 procenta populace. Přičemž rezervaci k podání očkování látky má necelých 12 200 osob a zhruba 24 tisíc osob se k němu zatím zaregistrovalo a čeká na přidělení termínu. Pokud do statistik zahrneme pouze osoby, které mohou být očkovány, to znamená osoby starší 16 let, pak u nás dosahuje míra plné proočkovanosti 66,1 procenta.

Nejmenší zájem o očkování má mládež ve věku 12 až 15 let. Dokončenou vakcinaci má zhruba 30 procent z nich [140 475 osob].

14denní karanténa v Česku se má zkrátit

Změny vláda zvažuje i u doby trvání nařízené karantény kvůli kontaktu s osobou, u které se prokázala nákaza koronavirem. Nyní ji lékaři a hygiena nařizují na dobu dvou týdnů osobám bez očkování proti covidu-19. Nově odborníci i resort zdravotnictví navrhují vládě její zkrácení. Na přesně kolik dnů se ale zatím neví. Hovoří se o deseti dnech, ale i o sedmi dnech. Česko přitom patří k evropským zemím vůbec s nejdelší dobou karantény, na což od září upozorňují především rodiče školáků. Jejich děti se totiž při potvrzené nákaze jednoho ze spolužáků ve třídě musejí odebrat na dva týdny do domácí izolace. Byť se většina z nich později prokáže jako negativní.

Trasování rizikových kontaktů určují příznaky covidu

Například v sousedním Německu ukončují lidé karanténu již pátý den od jejího nařízení, a to negativním výsledkem PCR testu, po sedmi dnech pak antigenním testem. Nakažení v Rakousku se vrací do procesu po deseti dnech a po pěti dnech v případě rizikového kontaktu, tedy karantény. A podstatně kratší trvání má karanténa i na Slovensku. Lidé bez příznaku covidu-19 se testují po pěti dnech a při negativním výsledku se vracejí do práce či školy již šestý den od jejího počátku.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here