Zdravotní pojišťovny podpoří domácí hospic v Plzni

0
2402
domaci_hospic
Foto: Domácí hospic Domov

Domácí hospic Domov v Plzni oznámil omezení provozu kvůli nedostatku peněz na platy lékařů, sester a dalšího personálu. Hospic doteď nečerpal žádné peníze od zdravotních pojišťoven. Což ale už neplatí. 

Pojišťovny hospic podpoří, jak pro ZdraveZpravy.cz potvrdila ředitelka hospicu Jana Červánková. Bohužel na obnovení všech jeho činností podle jejích slov podpora zdravotních pojišťoven stačit nebude.

„Od zdravotních pojišťoven dostaneme tak přibližně 2,5 milionů korun ročně. Naše náklady jsou ale sedm milionů korun ročně,“ vysvětluje.

Hospic Domov v Plzni omezil péči a doufá v “zázrak”

Hospic zaměstnává zhruba 30 lidí a patří tak ke středně velkým zařízením tohoto typu. Řešení situace je podle Červánkové vyšší podpora ze strany Plzeňského kraje nebo města Plzeň. Kraj přitom na letošek hospicu přispěl částkou jeden milion korun, město Plzeň pak poskytlo pouhých 70 tisíc korun.

„Domluvili jsme si schůzku s paní hejtmankou Mauritzovou. Uvidíme, zda nás podpoří. Jde o to, že nám chybí zhruba pět milionů korun, a ty prostě nemůžeme chtít po firmách nebo od soukromých dárců, to prostě nejde,“ upřesňuje ředitelka domácího hospicu.

Pokud by hospic Domov kraj podpořil, předpokládá, že by mohl obnovit provoz v průběhu příštího roku. Upřesňuje, že s ohledem na aktuální nedostatek peněz již z hospicu odcházejí dvě zdravotní sestry. A sehnat nový personál je dlouhodobý problém.

Hospicu nabídla pomoc ČPZP

Jednou ze zdravotních pojišťoven, s níž hospic jedná o podpoře, je i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP]. Ta v minulosti podporu hospicu stejně jako jiné pojišťovny odmítla. Podle její mluvčí Elenky Mazurové bylo rozhodnutí v souladu s politikou pojišťovny.

ČPZP letos u hospicu posuzovala [10.2.] odbornosti 926 – domácí paliativní péče o pacienta v terminálním stavu a odbornosti 720 – paliativní medicína. V té době ale už měla pro okres Plzeň město evidovaného jiného smluvního poskytovatele hospicové péče, konkrétně hospic Dobruška – domácí péče Plzeň.

„Při posuzování tak bylo při komisi vyhodnoceno, že v rámci okresu je jeden smluvní poskytovatel hospicové péče zatím dostačující. Postupujeme takto i v jiných okresech, kdy je vždy jeden poskytovatel zdravotní péče na okres. Nebyly ani požadavky z terénu na zajištění péče,“ vysvětluje pro ZdraveZpravy.cz.

Pojišťovna tak hospicu Domov zaslala dopis se zamítnutím žádosti o nasmlouvání odbornosti 926 a 720.  Přičemž podle ČPZP odbornost 720 bez odbornosti 926 nemá význam smlouvat. Odbornosti jsou spolu propojené a hospic Domov nemá smluvní ani odbornost 925 – domácí péče.

Podle ředitelky hospicu Červánkové bylo výše uvedené zřejmě i důvodem, proč hospic nepodpořily ani ostatní pojišťovny, včetně tuzemské největší Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR].

Paliativní péče není dostupná ve všech regionech

Avšak již 15.2. 2021 došlo ke změně. Poskytovatel hospic Dobruška přerušil činnost. Což mimo jiné vedlo k tomu, že na konci srpna hospic Domov znovu požádal o uzavření smluvního vztahu na odbornost 926 u ČPZP.

„Požadavek jsme přijali a požádali je o doložení podkladů a zatím bez reakce,“ potvrzuje Elenka Mazurová, která zároveň i dodává: „Pokud bychom věc posuzovali nyní nově, smluvní vztah pravděpodobně uzavřeme, protože žádného smluvního poskytovatele hospicové zdravotní péče v okrese nyní nemáme.“

Aktuální zpráva z pojišťovny pak zní: „ČPZP je v současné době v jednání s plzeňským hospicem a s vedením byl domluven oboustranně akceptovaný další postup v záležitosti uzavření smluvního vztahu.“

To potvrzuje i ředitelka hospicu Červánková. Dodává, že ji zástupci ČPZP již i kontaktovali, aby počítala s podporou pojišťovny, protože stav věcí je jiný, než byl u první zamítnuté žádosti. Svoji roli sehrálo dle jejích slov i oznámení o omezení činností domácího hospicu.

Jen zdravotní pojišťovny ale provoz hospicu neutáhnou

Podle ředitelky Červánkové i přes současnou snahu zdravotních pojišťoven však pouze jejich podpora pro zajištění provozu nestačí.

„Vezměte si, že pojišťovny nám dají na péči o jednoho pacienta zhruba 1 600 korun na den. V tom ale jsou náklady na léky, pleny a další potřebné pomůcky. A máte v tom i náklady na personál, energie a vůbec provoz celého hospicu. 1 600 korun na den je tak i při maximálním počtu pacientů málo,“ tvrdí.  

Jakkoli je za nynější pomoc ČPZP a dalších zdravotních pojišťoven vděčná, je podle ní klíč k řešení nedostatku financí zavedení stabilního systémového financování paliativní péče. A v případě aktuální situace v jejím hospicu to pak je pomoc ze strany kraje a města.

Na péči o umírající upozorní kostelní zvony po celé ČR

Pomocná ruka ČPZP a dalších pojišťoven je dle jejích slov jistě dobrá zpráva, ale není to ta pomoc, která hospicu pomůže plně obnovit provoz a ufinancovat mzdy zaměstnanců. Tvrdí, že hospic potřebuje stabilní finanční příjem. Upřesňuje, že oznámení o omezení činností vyvolalo i obrovskou solidaritu mezi veřejností a finanční pomoc teď nabízejí fyzické i právnické osoby.

„My bychom teď tak mohli získat třeba dva až tři miliony korun, což já osobně považuji za zázrak, ale ani to není řešení. Za pár měsíců bychom byli tam, kde jsme teď. Peníze bychom měli zase jen na několik měsíců provozu, ale my potřebujeme stabilitu už kvůli lidem, které zaměstnáváme, ale i rodinám, o jejichž blízké se staráme,“ uzavírá.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here