Diabetes značí i vysoké riziko onemocnění srdce a cév

0
1333
Foto: Pixabay.com

Onemocnění diabetem 2. typu přináší i riziko srdečně cévních onemocnění. Byť na trh přicházejí nová léčiva, která toto riziko snižují, jen ta ke zvládnutí nemoci nestačí. Důležitá je i vůle pacienta změnit návyky.

Diabetes mellitus neboli cukrovka 2. typu je podle lékařů častou vstupenkou k dalším onemocněním. Většina diabetiků trpí vysokým krevním tlakem, postižením nervů, očí a ledvin. Diabetes bývá i příčinou hnisavých diabetických vředů obvykle na dolních končetinách, které mnohdy končívají amputací. Nicméně úplně největší riziko pro diabetiky představují podle lékařů kardiovaskulární potíže.

„Diabetikům nejčastěji zkracují život srdečně cévní choroby. Jakmile je diabetes 2. typu diagnostikován, nemoc sama o sobě ho posune do stadia srdečně cévního rizika,“ potvrzuje Eva Račická z diabetologické a interní ambulance v Ostravě.

Diabetes v ČR trápí skoro milion lidí. A bude hůř

Podle ní až polovina diabetiků v České republice ročně umírá právě na nemoci srdce a cév. Což je podle odborníků vůbec největší potíž při léčbě diabetu 2. typu.

Nové léky na diabetes sníží riziko nemocí srdce a cév

Dobrá zpráva pro diabetické pacienty je, že i v Česku už jsou dnes dostupné léčivé přípravky, které oddalují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Což platí i pro cévní mozkové choroby a s nimi spojená úmrtí.

„Lze také připomenout, že například analoga GLP-1receptorů [GLP-1R] aplikovaná 1x denně a novější aplikované 1x týdně jsou skupinou léků, které mají prokázaný benefit proti progresi aterosklerotických komplikací,“ přibližuje Račická.

Světový den srdce nabádá myslet na vlastní zdraví

Dodává, že to dle výsledků klinických studií vedlo ke zpřesnění jejich zařazení do schématu léčby cukrovky 2. typu jak mezinárodními odbornými společnostmi [American Diabetes Association – ADA a European Association for the Study of Diabetes – EASD], tak Evropskou kardiologickou společností.

Podle ní novou skupinu léků pro léčbu diabetu představují také tablety s glifloziny.

„Dále máme nové inzuliny – analoga – s vylepšenými vlastnostmi a lepší kvalitou podávání. Máme také nové technologie, které mohou dobře podporovat například podávání nových inzulinů,“ upřesňuje k dostupným lékům a metodám léčby diabetu 2. typu.

Podkožní senzory pro diabetiky značí průlom v léčbě

Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakuba Dvořáčka se o vývoj nových účinnějších léčivých přípravků na diabetes snaží výrobci po celém světě.

„Inovativní farmaceutické společnosti pracují na vývoji dalších 77 nových léčiv určených pro diabetiky 2. typu. I ty by měly dále pomoci zlepšit kvalitu života pacientů, oddálit výskyt pozdních komplikací, usnadnit užívání léčby, chránit buňky produkující inzulin nebo zlepšit kontrolu glykémie,“ potvrzuje.

I s diabetem se dá dobře žít, má to ale své podmínky

Podle Dvořáčka novější a dostupnější léčba cukrovky stále zlepšuje výsledky její léčby. Pacienti žijí bez výraznějších omezení v pracovním a soukromém životě. Důležité jsou i socioekonomické dopady, které s sebou léčba diabetu 2. typu novými léky přináší.

Moderní léky zlepšují situaci mnoha diabetiků

Pacienti, kteří byli kvůli nemoci vyřazeni z pracovního procesu, se do něj totiž i znovu vracejí. Právě dříve složitá aplikace léků znamenala pro většinu diabetiků konec práce. Čímž se v podstatě dostávali do sociální izolace a mimo jiného i závislými na státním sociálním systému.

„Aplikace léčby dnes probíhá mnohem snáze. A to i v průběhu pracovního procesu. Kombinace různých tříd léčiv do jedné pilulky značně zjednodušila dávkování. Přispěla k důkladnějšímu dodržování léčebného režimu, a tím i k větší efektivitě léčby,“ vysvětluje Jakub Dvořáček.

V Británii recyklují injekční pera pro diabetiky

Nicméně stejně jako diabetoložka Eva Račická upozorňuje, že úspěšnost léčby diabetu je dána i vůlí samotného pacienta dodržovat základní zásady zdravé životosprávy. To znamená pravidelně se hýbat, odpočívat, snížit příjem živočišných tuků, sladkých pokrmů a pokud možno nepít alkohol a nekouřit. A pečlivě dodržovat lékařem nastavenou léčbu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here