Školy budou plošně testovat. Nákaza v nich je 0,7%

1
1276
Ilustrační foto: Pixabay.com

Mnohé české školy teď kvůli koronaviru přecházejí na distanční výuku. Mnozí žáci tráví týdny v karanténě, ti menší i s rodiči, kteří se musí uvolnit z práce. Ve školách se znovu ruší volnočasové aktivity a kroužky.

I to je výsledek letošní podzimní vlny šíření koronaviru, který byl v České republice vůbec poprvé potvrzen loni 1. března. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] proto již nařídilo celoplošné testování žáků základních, středních a vyšších odborných škol vždy v pondělí 22. a 29. listopadu. A to na žádost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT], jehož vedení se proslavilo po celé Evropě smutným rekordem v počtu dní, které české děti strávily mimo školní třídy.

Na základě žádosti Asociace krajů a Ministerstva školství a tělovýchovy jsme na Radě vlády pro zdravotní rizika rozhodli o pokračování testování ve školách v podobě plošného antigenního testování, které proběhne 22. a 29. listopadu, vysvětlil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch [za ANO].

Dodal, že plošné testování poskytne odborníkům celkový přehled o virové náloži žáků ve školách. Pro úplnost je třeba dodat, že testování na koronavirus se neúčastní pouze očkování žáci nebo ti, kteří škole dodají potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 v posledních šesti měsících. Neotestovaní žáci sice smějí pokračovat v prezenční výuce, budou ale muset nosit rouškou, ti starší pak respirátor.

Školy: Podíl pozitivních školáků je 0,7 procenta

Ministerstvo zdravotnictví zprvu na šířící se koronavirus na školách zareagovalo povinností testovat žáky z nakoupených zásob antigenních testů. To v okresech, kde míra pozitivity přesáhne 300 případů na 100 tisíc obyvatel. První preventivní testování vybraných okresů začalo 1., 8. a 15. listopadu.

Školáci respirátory mít nebudou, neočkovaní učitelé ano

A jaký je výsledek? Na základních školách ukázalo testování na 2 716 pozitivních dětí. U studentů středních a vyšších odborných škol zachytily testy 707 pozitivních případů. Přičemž bylo celkově otestováno cca 495 tisíc žáků. Podíl pozitivních vzorků tak činil cca 0,7 procenta.

Největší podíl pozitivních výsledků u základních škol hygienici potvrdili v okresech Olomouc, Šumperk a Strakonice. U středních škol pak v okresech Vyškov, Přerov a Krumlov.

Již nyní můžeme říct, že jednou z příčin šíření onemocnění u dětí a studentů jsou kontakty ve školách, které bylo odhaleno přibližně u 43-48 procent zachycených případů. A následně u 50-55 % případů zdroj nákazy není zcela jasný,” uvedla hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová s tím, že se může jednat například o zájmové nebo volnočasové aktivity.

Vyhodnocení prvního a druhého kola testování v 8 okresech, kterými jsou České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná, které probíhalo 1. a 8. listopadu, pak už podle MZ ČR nepřineslo žádný jednoznačný závěr.

„Epidemiologická situace v okresech je velmi proměnná,“ konstatoval úřad a své zjištění i dále rozvinul: Závěrem lze říct, že toto preventivní testování prokázalo vysokou prevalenci aktivních nákaz v generaci dětí a mladistvých.“ 

Situace na školách znovu komplikuje život rodičům

„Včera v půl jedenácté večer mi volala třídní učitelka syna v první třídě, že jde celá třída do karantény. Minulý pátek je prý měla učitelka, u které se potvrdil covid-19,“ vypráví mladá kadeřnice Nikola z Prahy.

„Dnes jsme dostali od vedení školy mailem zprávu, že se ruší veškeré kroužky při družině a školním klubu,“ dodává zákaznice na vedlejším křesle.

Vyjadřuje i obavy z distanční výuky. Říká, že jí ze školy již přišla zpráva o tom, že když bude více než polovina žáků z jedné třídy v karanténě, učitelky znovu opráší online distanční výuku.

„Děti prý mají sledovat kalendář v teamsech, kde se jim případné online hodiny objeví. V mejlu nás škola i ubezpečila, že děti budou dostávat i samostatnou práci,“ dodává.

Obě matky malých školáků se přitom shodují, že už ale nikdo neřeší to, kdo se jim o děti postará, když ony samy musejí chodit do práce. Zákaznice kadeřnického studia navíc říká, že ji dětský lékař u syna opakovaně upozornil na jeho nadváhu a špatné držení těla.

„Pokud mi zůstane doma, zase jen ztuční,“ dodává.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Bohužel na mnoha školách roznášejí nákazu naprosto nekontrolovatelně naočkovaní, u kterých se žádné testy zatím nedělaly, a pak jsou nakaženy desítky dalších. Na celé Moravě se musí jednat o celkem velké číslo, takže celá situace se bude jedině zhoršovat, pokud se tato praxe nezlepší.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here