Systém O-T-N se zúží na O-N, vysvětlila vláda

0
1267
O-T-N
19.11. 2021: Fronta na očkování na pražském Hlavním nádraží. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Systém O-T-N se zúží na O-N. Antigenní testy tak zdravotní pojišťovny lidem už neuhradí. Očkovaní budou mít nárok na dva PCR testy do měsíce. Děti do 12 let, rozočkovaní a lidé s kontraindikací na pět.

Konec úhrady antigenních testů avizoval včera [18.11.] po jednání vlády premiér Andrej Babiš [ANO]. Souvislost to má dle něj s nově schváleným opatřením, podle kterého se od pondělí 22. listopadu nebude lidem při návštěvě služeb [kadeřnictví, kosmetika, masáže, aj.], stravovacích a ubytovacích zařízení stejně jako sportovních zařízení a kulturních akcí uznávat jako covidový certifikát negativní výsledek antigenního ani PCR testu.

„Antigenní a PCR testy od 22. listopadu nebudou nově součástí systému O-T-N a nebude možné se jimi prokazovat v místech, kde se O-T-N vyžaduje,“ potvrdilo slova premiéra Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], jež je autorem opatření.

Prakticky to znamená, že známý systém O-T-N [onemocnění, test, nemoc], který se do neděle 21. listopadu uznává ve službách jako covidový certifikát, se od pondělí 22. listopadu zúží na systém O-N [očkování, nemoc]. Za bezinfekční se tak budou považovat pouze plně očkovaní lidé. A dále ti, co v posledních šesti měsících prokazatelně prodělali onemocnění covid-19.

O-T-N systém a jak to bude u dětí

Děti do 12 let budou moci i nadále služby využívat neomezeně a žádný druh covidového certifikátu stejně jako doposud předkládat nebudou.

Testy budou moci i nadále využívat mladí od dvanácti do osmnácti let nebo osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů,“ doplňuje výčet výjimek MZ ČR.

Úřad přitom upřesnil, že důvod kontraindikace očkování neočkovaným lidem musí zapsat lékař do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN]. A také ho musí v případě zpětné kontroly obhájit.

Avšak pokračujme: Negativním výsledkem PCR testu nebo AG testu z odběrového místa se budou lidé dále prokazovat například při nástupu do lázeňské péče. Prokazovat se jím budou muset studenti při ubytovávání se na vysokoškolských kolejích. Stejně tak se budou muset negativním testem prokazovat lidé, kteří se účastní voleb do správních orgánů právnických osob.

Úřad dále potvrdil, že pokud půjde neočkovaná osoba na návštěvu do nemocnice či zařízení sociálních služeb, pak se taktéž jako covidový certifikát uzná PCR test. AG test pak pouze tehdy, že jej provedl vyškolený zdravotník. A to samé platí i pro přítomnost otce u porodu.

Rozočkovaní lidé musí ještě na PCR test

Očkovaní po první dávce nebo ti, kdo nemají ještě dva týdny po druhé [či první u vakcíny Janssen, pozn. red.], musí společně s potvrzením o dávce doložit ke kontrole ještě čerstvý PCR test. Jak již bylo uvedeno, zdravotní pojišťovny jim uhradí až pět PCR testů do měsíce. Těm s dokončenou vakcinací už jen dva testy.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Za připomenutí pak stojí i nedávno zkrácená platnost výsledku PCR testu na 72 hodin. Na vyhodnocení odebraného vzorku má pak laboratoř nejvýše 48 hodin. Samoplátce si za PCR test zaplatí maximálně 814 korun [614 Kč analýza, odběr 200 Kč] a za AG test pak 201 korun. Jejich cenový strop již v minulosti zavedlo MZ ČR.

Česko má 60% proočkovanost

Přes vyšší zájem o očkování v posledních týdnech je v Česku plně očkováno stále jen asi 60 procent populace. Podle aktuálních dat MZ ČR čeká na aplikaci vakcíny nebo rezervaci termínu asi 96 tisíc lidí. V posledních třech týdnech se podává průměrně více než 40 tisíc dávek očkování v pracovní den, zhruba 14 tisíc až 15 tisíc denně jsou nově očkovaní.

Vlastimil Válek představil první kroky ke zvládnutí covidu

Dosluhující vláda uvedla, že se zvýší kapacity očkovacích center. A zapracovat chce i na zkrácení času, kdy na termín vakcinace zájemci od doby registrace čekají. V Česku přitom již několik měsíců fungují očkovací centra bez předchozí registrace a některá očkovací centra mají pro neregistrované zájemce vyhrazeny speciální časy.

VZP ČR vyjede očkovat do firem

Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] veřejnost informovali, že v následujících čtyřech měsících zajistí pro firmy mobilní očkovací týmy. Jejich zdravotníci zprvu vyjedou do podniků s nižší proočkovaností. Vakcínu v nich lidem podají přímo na místě.

Mobilní očkovací týmy podle VZP ČR vyrazí do terénu v prosinci. V provozu mají být do konce března 2022. Současně v pondělí 22. listopadu začne pojišťovna oslovovat firmy s více než 500 zaměstnanci, kde je jich očkováno méně než 70 procent.

„Kromě toho také spustíme během několika dní webové stránky, kam se s žádostí o očkování budou moci aktivně hlásit společnosti i s nižším počtem zaměstnanců,“ uvedl náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here