Posilující dávky podporují politici i odborné společnosti

0
1689
posilujici_davky
Foto: BioNTech

Doba pro podání posilující dávky očkování proti covidu se od prosince zkrátí na pět měsíců od dokončené vakcinace. Zatím jen pro osoby starší 60 let a ty v riziku. S dřívějším přeočkováním souhlasí i Česká vakcinologická společnost.

Přeočkování proti covidu-19 pět měsíců od dokončení očkovacího schématu pro osoby starší 60 let a ty v riziku vážného průběhu onemocnění covid-19 potvrdil předseda vlády v demisi Andrej Babiš [ANO] stejně jako ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Od prvního prosince se tyto osoby budou nově moci k podání posilující dávky, tedy k přeočkování třetí dávkou, registrovat již po pěti měsících od podání druhé dávky vakcíny u dvoudávkového schématu očkování. A dále od podání první dávky u jednodávkové vakcíny proti covidu Janssen.

Otázka je, jak toto přeočkování tuzemský očkovací systém zvládne, když už dnes není docela snadné třetí dávku získat. Což potvrzují zájemci o ni.

„Měli jsme jít se seniorem na třetí dávku. První termín byl zrušen, protože nebyly vakcíny. Náhradní termín byl zrušen, protože zdravotníci dostali covid,“ vypráví jeden z nich.

„Byla jsem na kontrole a odběru krve. Ptala jsem se na třetí dávku, na kterou bych měla mít již nárok, sestra mi řekla, že mám nějaké protilátky, takže nemusím spěchat,“ dodává 75letá seniorka.

Informaci o špatném přístupu ke třetí dávce jak těch, kteří na ni mají nárok, tak těch, kteří o ni mají zájem, dnes potvrdil i pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]: Není to o tom, že by lidé, kteří chtějí třetí dávku, ji nechtěli. Je to o tom, že prozatím nemají možnost ji získat.“

Posilující dávky a důvod pro zkrácení jejich podání

Za současných podmínek se k přeočkování hlásí zájemci nejdříve po šesti měsících od dokončené vakcinace. Důvod zkrácení intervalu je podle politiků stejně jako odborných společností fakt, že ochrana před onemocněním po šesti měsících strmě klesá, a to až k 60 procentům. Proto je nyní třeba se zaměřit hlavně na nejzranitelnější skupinu obyvatelstva a zvýšit u nich ochranu před vážným průběhem nemoci. Nicméně podle Vojtěcha se bude termín postupně zkracovat i pro další skupiny osob. Vždy podle věku očkovaných.

„Předpokládáme, že v dalších fázích bychom do zkrácení na pět měsíců zahrnuli i další věkové skupiny,“ potvrdil po jednání vlády ministr.

ČLK žádá okamžitý lockdown i povinné očkování

Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví je v Česku plně naočkováno něco málo přes 58 procent celkové populace. Dospělých pak zhruba 69 procent. Posilující dávku dostalo 624 tisíc lidí, z toho dvě třetiny ve věku nad 60 let.

Dřívější přeočkování doporučují i vakcinologové

Dřívější podání posilující dávky doporučují i odborníci z České vakcinologické společnosti [ČVS]. Podle nich odborné studie jednoznačně potvrzují vysokou účinnost vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech v prevenci hospitalizace kvůli onemocnění covid-19 po dobu šesti měsíců od poslední dávky vakcíny.

S odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] ale i dodávají, že po půl roce klesá účinnost u všech očkovacích látek k 60 procentům. Po devíti měsících dokonce pod 50 procent. A nejvyšší pokles účinnosti odborníci sledují u vektorové vakcíny Janssen od Johnson & Johnson.

„Podle předběžných dat za období dvou měsíců aplikace booster dávek v ČR vyplývá, že aplikace posilující dávky [vakcíny Comirnaty a Spikevax] zvyšuje účinnost na 90 %,“ uvádí ve svém doporučení ČVS.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

Předseda ČVS Roman Chlíbek uvedl, že třetí dávku by měli dostat všichni očkovaní. Ovšem s ohledem na osoby po prodělaném onemocnění covid-19.

„Jiný přístup by mohl být u lidí, kteří mají dvě dávky a prodělali covid-19. Tam ta účinnost může být až dvanáct měsíců. Za předpokladu, že to není senior, člověk v riziku, případně zdravotník nebo pracovník v sociálních službách, tak nemusí spěchat na třetí dávku,“ uvedl v České televizi [ČT] Chlíbek.

Podle něj ale ani jim třetí dávka [booster dávka] rozhodně neuškodí. Naopak je posílí a zvedne jim imunitu.

Posilující dávky podporuje i EMA

A podání posilovací dávky vakcín od Pfizer/BioNTech [Comirnaty] a Moderna [Spikevax] dospělým osobám v intervalu šesti měsíců doporučuje i Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Své vyjádření k přeočkování u jednodávkové vakcíny Janssen léková agentura zatím nevydala.

Podle ČVS se posilující dávky při zvládání epidemie používají také v jiných i mimoevropských zemích.

„Díky rychlému nasazení booster dávek již nejdříve pět měsíců po předchozí dávce ve všech věkových kategoriích zvládl Izrael letní vlnu nemoci covid-19,“ uvádí příkladem ČVS.

EMA vydala doporučení k užívání tobolky na covid-19

Posilující dávky dříve než za šest měsíců po základním schématu svým občanům podává například Rakousko, Německo, Velká Británie a třeba i Jižní Korea.

Posilující dávka není dodatečná dávka

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] je třeba rozlišovat mezi dodatečnou a posilovací dávkou očkovací látky.

„Existují dvě různá použití možných dalších dávek vakcín proti onemocnění covid,” uvádí lékový ústav.

Dodatečnou třetí dávku podle něj dostávají plně očkovaní lidé po prvních základních dávkách vakcíny v případě, že jejich počáteční imunitní odpověď po základním schématu by nemusela být dostatečně účinná. Jde tak například o pacienty po transplantaci orgánů. Oproti tomu posilující někdy nazývaná booster dávka se podává taktéž plně očkovaným lidem, ale s tím rozdílem, že u nich hrozí oslabení imunity až v čase.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here