Specialisté pracovní povinnost zdravotníků příliš nevítají

0
1941
povinnost
Ilustrační Foto: Pixabay.com

Zdravotníkům z necovidových pracovišť dnes [26.11.] začíná pracovní povinnost. Výjimku mají praktičtí lékaři pro dospělé, děti a dorost. Dále stomatologové, gynekologové a pracovníci hospicové péče.

Společně s nouzovým stavem, který vláda v demisi schválila s platností od 26. listopadu na dobu 30 dnů, začíná pracovní povinnost lékařům a nelékařským pracovníkům ve zdravotnictví. Po jednání kabinetu to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

„Vycházíme z různých požadavků a aktuálního stavu zejména v některých nemocnicích, které zajišťují péči o covidové pacienty, ale musí zajistit i očkování, testování,“ vysvětlil dosluhující ministr.

Motol i Bulovka kvůli covidu stopnou plánované operace

Upozornil, že personální kapacity v nemocnicích jsou nyní vytížené na maximum. Proto je potřeba, aby jim pomohli další zdravotníci. Vyslovil se, že ve většině případů půjde o pomoc, ke které se zdravotníci přihlásí dobrovolně.

„Předpokládám, že ve většině případů půjde o dobrovolnou pomoc, tak to fungovalo i v předchozích vlnách,“ řekl.

Pomoc od zdravotníků z necovidových pracovišť

Pracovní povinnost se podle ministra týká pouze zdravotníků ze zařízení, ve kterých se neléčí onemocnění covid-19. Proti tomu se ale již ohradili zástupci ambulantních specialistů. Ti se obávají, že vyžadovaná pracovní povinnost ohrozí stávající péči o jejich pacienty.

„Už to tady jednou bylo. Hejtmani tehdy požádali o dobrovolnou pomoc, aby mohli své doktory stáhnout na lůžka. Nakonec se ukázalo, že zájem převyšoval poptávku,“ uvedl ještě před jednáním dosluhující vlády předseda Sdružení ambulantních specialistů ČR [SAS ČR] Zorjan Jojko.

V nemocnicích podle něj funguje na 20 tisíc lékařů. Ambulantní lékaři podle něj podstatně více pomohou třeba v očkovacích centrech, stejně jako tomu bylo v předchozí vlně nákazy.

„Píšeme dopis hejtmanům a budeme se snažit tu povinnost maximálně racionalizovat,“ dodal po jednání kabinetu Jojko.

ČLK žádá okamžitý lockdown i povinné očkování

Přednostně by podle něj měli hejtmani oslovit kolegy, kteří už chodí sloužit do nemocnic. Navrhuje zakázat i souběhy těm lékařům, kteří pracují v nemocničním zařízení a k tomu mají ještě vlastní ambulance. V ordinacích ambulantních specialistů je podle něj i teď více pacientů než dříve.

„Roste tlak odložené péče i pacientů, kteří měli problémy po prodělaném covidu,“ vysvětlil.

Podle něj navíc není možné lékaře z ambulance postavit rovnou k lůžku pacienta s covidem-19 na jednotce intenzivní péče. Sám Jojko tam jako kardiolog před 25 lety pracoval. A třeba dnes používané přístroje jsou dle něj již úplně jiné.

„Trvalo by to nejméně měsíc, než by mě to naučili a mohl bych pracovat sám,“ vysvětlil.

Přetížené jsou hlavně nemocnice na Moravě

Tuzemské nemocnice, především ty na Moravě, již několik dní po sobě hlásí naplnění svých kapacit. Chybí jim personál. To umocňuje i fakt, že část zdravotnic zůstává i opakovaně doma s dětmi v nařízené karanténě kvůli rizikovému kontaktu ve školním zařízení.

Několik pacientů s covidem i ve vážném zdravotním stavu si do péče převzaly z moravských zařízení nemocnice v Praze. Ředitelé nemocnic tento týden na odborné konferenci Efektivní nemocnice navíc hovořili o tom, že personál je frustrovaný a demotivovaný tím, že musí léčit lidi ve vážném stavu, kteří by do nemocnic často ani nemuseli. To za předpokladu, že by byli proti covidu-19 očkovaní.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here