Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

0
1090
omikron_who
Ilustrační foto: Pixabay.com

K nové mutaci omikron se dnes [29.11.] vyjádřila Světová zdravotnická organizace [WHO]. Podle ní se nová mutace z JAR začne rychle šířit po celém světě. I proto je podle WHO potřeba co nejrychleji zvýšit proočkovanost.

Nová varianta koronaviru omikron je podle prvních závěrů speciální pracovní skupiny WHO globální riziko. V některých oblastech může vyvolat její rychlý přenos vážné následky. Pro srovnání, původní covid měl reprodukční číslo 2-3. Delta má 5-9. U omikronu se zatím neví.

„Celkové globální riziko spojené s novou variantou omikron je hodnoceno jako velmi vysoké,“ upozorňuje WHO v technické zprávě, kterou zaslala 194 členským státům.

Omikron potvrdili Nizozemcům s negativním testem

Současně vyzvala členské státy, aby urychlily očkování vysoce prioritních skupin. Za nutné považuje i včasné hlášení nových případů nákazy variantou omikron, případně jejich klastry. A současně chce také hlasit jejich podíl mezi sekvenovanými vzorky.

„Omikron má bezprecedentní počet mutací v hrotovém proteinu, z nichž některé jsou znepokojivé s ohledem na potenciální dopad na trajektorii pandemie,“ uvádí WHO.

Účinky očkování na omikron se podle WHO stále sledují

Vzhledem k očekávanému nárůstu počtu případů onemocnění covid-19 v důsledku rychle se šířící varianty omikron WHO dále po jednotlivých zemí požaduje zavedení plánů, které zmírní dopady takového nárůstu. A za důležité pak považuje zejména zachovají fungování zdravotnických služeb.

Vyšší sekvenace vzorků brání šíření mutací koronaviru

Ve své zprávě WHO dále uvádí, že je třeba další výzkum, který zjistí potenciál nové varianty koronaviru omikron obejít imunitu vyvolanou očkováním. Tyto údaje WHO získá podle jejích očekávání v několika budoucích týdnech. Připouští současně případy nákazy covidem-19 také u očkovaných osob. Půjde podle ní ale jen o nízké počty a v celkem dobře předvídatelném měřítku.

Omikron se šíří Evropou

O šíření varianty s vědeckým názvem B.1.1.529, které WHO přidělila název podle písmene řecké abecedy omikron, v Jihoafrické republice informovalo koncem minulého týdne tamní ministerstvo zdravotnictví. Zdravotní úřady v JAR přitom šíření mutace omikron přitom evidují již od 9. listopadu.

Zmutovaný koronavirus odlišuje jiný spike protein

V posledních dnech potvrzují nové případy nákazy mutací omikron postupně další země po celém světě. V Evropě již potvrdilo několik případů Německo, Nizozemsko, Itálie, Belgie a také Česká republika. Nakaženou u nás je 60letá žena z Libereckého kraje, která cestovala z Namibie přes JAR. Spolu s ní do Česka přicestovalo dalších osm osob. U nich hygienici ověřují, zda jsou nakaženi koronavirem. Vedle čtyř Pražanů jde také o lidi ze Středočeského a Olomouckého kraje, přiblížila v sobotu hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here