Děti od pěti let se začnou hlásit k očkování od 13.12.

0
1182
k_ockovani
Ilustrační foto: Pixabay.com

K očkování proti covidu-19 začnou rodiče své děti ve věku od pěti do 11 let registrovat od pondělí 13. prosince. Ve stejném týdnu se začne dětská vakcína od Pfizer/BioNTech do Česka i zavážet.  

Očkovací látky proti covidu-19 pro děti ve věku od pěti do jedenácti let přijdou do Česka oproti původnímu plánu o týden dříve. Oznámila to na svém profilu na sociální síti Twitter Chytrá karanténa, která jako projekt spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Podařilo se nám domluvit, že vakcíny pro děti od 5 do 11 let přijdou o týden dříve, než byl původní termín. To znamená již v týdnu od 13. prosince,“ oznámili nejmenovaní zástupci Chytré karantény, jejímž koordinátorem by měl být podle dostupných informací mluvčí MZ ČR Daniel Köppl.

Chytrá karanténa stojí víc a víc. Nově chce 651 mil. Kč

Od stejného data pak budou moci zákonní zástupci k očkování proti covidu-19 své děti v této věkové kategorii také začít registrovat. Podle dat z Českého statistického úřadu [ČSÚ] u nás žije kolem 800 tisíc dětí ve věku pět až 11 let.

Děti od pěti let dostanou třetinovou dávku vakcíny

Zhruba před týdnem ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že má zatím objednáno 300 tisíc dávek dětské vakcíny. Stejně jako očkovací látka Comirnaty od Pfizer/BioNTech pro osoby nad dvanáct let věku bude i ta pro děti od pěti do jedenácti let věku podávána ve dvoudávkovém schématu. Byť v třetinovém objemu dávky. Zájem o očkování nejmladších dětí, pro které je vakcína ze strany Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] podmínečně registrovaná, se jen těžko odhaduje. Nicméně z dat MZ ČR o proočkovanosti jednotlivých věkových kategorií vyplývá, že se zájem o očkování snižuje úměrně s věkem.

Údaje z ministerstva k 30.11. uvádí, že očkování má dokončeno zhruba 36 procent osob ve věkové kategorii 12 až 15 let. Osob ve věku od 16 do 29 let je plně očkováno 57 procent z jejich celkového počtu. A v kategorii 30 až 34 let má očkování dokončeno 55 procent osob. Proočkovanost lidí ve věku 35 až 39 let aktuálně dosahuje zhruba 58 procent.

Kladné stanovisko k podávání vakcíny proti covidu-19 společnosti Pfizer/BioNTech dětem od pěti do jedenácti let vydal Výbor pro humánní léčiva [CHMP] při EMA 25. listopadu.

„EMA doporučuje schválení vakcíny proti covidu-19 Comirnaty od společností BioNTech a Pfizer pro děti ve věku pět až jedenáct let,“ informovala tehdy EMA.

Vakcíny pro děti od pěti let dorazí do Česka do Vánoc

Upřesnila, že dětem v této věkové kategorii se má podávat nižší dávka než u osob starších dvanácti let. Děti ve věku pět až jedenáct let tak budou dostávat jen třetinovou dávku vakcíny [10 mikrogramů očkovací látky], kterou se nyní očkují lidé od dvanácti let. Podle EMA ale i ony podstoupí dvoudávkové očkovací schéma s odstupem tří týdnů.

Studie k očkování dětí proti covidu-19

Výsledky hlavní studie vakcíny Comirnaty u dětí od pěti do jedenácti let podle EMA prokázaly dostatečnou imunitní odpověď na očkovací látku, a to i v nižší dávce [10 mikrogramů látky]. Reakce byla podle lékového regulátora srovnatelná s odpovědí u očkovaných osob ve věku 16 až 25 let. Ty dostávaly dávku v objemu 30 mikrogramů léčiva.

Klinických testů se zúčastnilo téměř dva tisíce dětí bez příznaků nákazy koronavirem.

„Tyto děti dostaly buď vakcínu, nebo placebo [neúčinnou injekci, pozn. red.]. Z 1 305 dětí, které dostaly vakcínu, se u tří vyvinul covid-19 ve srovnání s 16 z 663 dětí, které dostaly placebo,“ popisuje výsledky studie EMA.

To podle ní značí 90,7% účinnost vakcíny proti onemocnění covid-19 v prevenci symptomatického onemocnění u dětí v této věkové kategorii. Skutečná míra účinnosti by mohla být mezi 67,7 procenta a 98,3 procenta, dodává EMA.

Vakcíny pro děti a jejich nežádoucí účinky

K nejčastějším nežádoucím účinkům patřila bolest v místě vpichu, únava, bolesti hlavy a svalů. Dále zarudnutí a otok v místě vpichu nebo zimnice. Jde tedy o obdobné reakce na očkovací látku jako u očkovaných nad dvanáct let.

„Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování,“ dodává evropský lékový regulátor.

Všechna očkování bude nově evidovat systém eOčkování

Podle jeho hodnocení tak výsledky studií dokládají, že přínosy vakcíny Comirnaty u dětí převažují nad riziky. Což platí zejména u dětí se stavy, které zvyšují riziko závažného onemocnění covid-19. Současně dodal, že bezpečnost a účinnost vakcíny u dětí i dospělých bude nadále pečlivě sledovat a vyhodnocovat ve všech zemích Evropské unie.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here