Vakcína Janssen si žádá přeočkování po dvou měsících

1
18575
preockovani_Janssen
Foto: Johnson & Johnson

K přeočkování po jednodávkové vakcíně Janssen má podle ministerstva zdravotnictví ideálně dojít po dvou měsících, a to mRNA vakcínou. Platnost certifikátů platí pro všechny typy vakcín devět měsíců.

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha [za ANO] začnou od 6. prosince dostávat očkovaní vektorovou vakcínou Janssen [Johnson & Johnson] SMS zprávy, aby se nechali po dvou měsících od očkování přeočkovat. Ideálně pak mRNA vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech nebo látkou Spikevax od americké Moderny. Nicméně i nadále platí, že avizovaná devítiměsíční platnost očkovacího certifikátu platí pro všechny očkované bez ohledu na typ vakcíny.

„Platí to, že je i tam [u vakcíny Janssen, pozn. red.] maximální platnost certifikátu devět měsíců. Ale doporučení [k přeočkování, pozn. red.] je u vakcíny Janssen po dvou měsících,“ potvrdil ministr na tiskové konferenci.

Podle dat MZ ČR u nás dostalo jednodávkovou vakcínu Janssen k 3.12.2021 celkem 391 555 osob. Zhruba 235 tisíc z nich pak před dobou delší než dva měsíce.

Přeočkování vakcínou Janssen již po dvou měsících

Ministr Vojtěch uvedl, že do budoucna se bude od podávání jednodávkové vakcíny Janssen spíše ustupovat. Očkovat by se jí mohli pouze lidé s kontraindikací k mRNA vakcínám. Upozornil, že od ledna 2022 už by u nás měla být k dispozici dlouho očekávaná proteinová očkovací látka od americké společnosti Novavax.

EK zřejmě již brzy schválí proteinové vakcíny Novavax

S druhou z vektorových vakcín Vaxzevria od britsko-švédské společnosti AstraZeneca už se podle něj v Česku nepočítá. A v tuto chvíli se ani neobjednává.

Důvodem k časovému ohraničení očkovacího certifikátu je dle odborníků stejně jako MZ ČR to, že účinnost vakcín proti covidu-19 v čase klesá. Na což dlouhodobě upozorňuje i Česká vakcinologická společnost [ČVS].

„Nejvyšší pokles účinnosti byl zaznamenán u vektorové vakcíny společnosti Janssen,“ uvádí ve svém doporučení.

K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

Což potvrzují i data Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS]. Podle nich po půl roce klesá účinnost proti nákaze druhé dávky vakcíny u všech vakcín k 60 procent a po tři čtvrtě roce až pod 50 procent.

„Podle předběžných dat za období dvou měsíců aplikace booster dávek v České republice vyplývá, že aplikace posilující dávky [vakcíny Comirnaty a Spikevax] zvyšuje účinnost na 90 procent,“ uvádí ČVS.

Platnost očkovacích certifikátů je devět měsíců

Aktuálně došlo ke změnám u platnosti očkovacích certifikátů. Ta se po základním očkování od ledna 2022 zkrátí na dobu devíti měsíců. Na další dobu, kterou české ministerstvo zdravotnictví udává jako neurčitou, se pak platnost certifikátu prodlouží až po podání takzvané posilovací, třetí dávky očkování.

„Ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů dochází na základě doporučení Evropské komise,“ vysvětluje MZ ČR.

Za zmínku pak stojí zpráva Evropské komise, ve které se vyjadřuje k podávání posilovací dávky proti covidu-19. Podle ní nyní neexistuje žádná studie, která by se výslovně zabývala účinností posilovacích dávek proti covidu-19. Tvrdí, že proto není ani možné stanovit lhůtu pro jejich uznávání.

„Nejnovější data však naznačují, že ochrana získaná přeočkováním může trvat déle než ochrana získaná základním očkováním,“ uvádí EK ve své zprávě.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

Komise dodává, že proto bude dále pozorně sledovat nejnovější vědecké důkazy. Na jejich základě by pak mohla navrhnout vhodnou lhůtu pro uznávání certifikátů o přeočkování.

„Aby se zabránilo rozdílným a nežádoucím přístupům, navrhuje Komise standardní lhůtu v délce devíti měsíců pro uznávání certifikátů o očkování vydaných po dokončení série základního očkování,“ uvádí k platnosti očkovacích certifikátů Komise.

Ostatní přeočkování nejdříve po pěti nebo šesti měsících

K třetí dávce se registrují všichni lidé nad 60 let věku a chroničtí pacienti po pěti měsících od plné vakcinace, ostatní pak nejdříve po šesti měsících od dokončení očkování. Jak již bylo zmíněno, lidé očkovaní jednodávkovým Janssenem se k posilovací dávce registrují po dvou měsících od jejího podání. A stejně jako to bylo u předešlého očkování, hlásit se k přeočkování mohou zájemci u svého praktického lékaře nebo prostřednictvím online registrace na webu MZ ČR. Možnost je i si zajít do očkovacího centra, ve kterém se očkuje bez předchozího objednání.

Děti od pěti let se začnou hlásit k očkování od 13.12.

Za zmínku pak stojí, že od 13. prosince se otevře také registrace pro děti od pěti do 11 let. Pro ně do Česka přijde očkovací látka Comirnaty od Pfizer/BioNTech v třetinovém objemu běžné dávky. Na doporučení hejtmanů krajů by se měli rodiče těchto dětí k očkování objednat u svého registrujícího dětského lékaře.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Super každých 5 měsíců chemickej koktejl. Co to udělá s imunitou proti ostatním chorobám nikdo neví. Teda vlastně politici tvrdí, že nic ….. 🙂 🙂 Co se stane pokud sním jablko vypěstované v Černobylu ? Vůbec nic —-jen ohryzek je potřeba zakopat tři metry hluboko …. 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here