Omikron v Londýně tvoří 40 % všech nákaz koronavirem

0
1225
Omikron
Foto: Pixabay.com

Omikron v Londýně tvoří 40 % všech nákaz koronavirem. Uvedl to britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Bez opatření se dle něj do konce měsíce omikronem nakazí až milion lidí. Třetí dávku má v Británii 40 % dospělých.

Britská vláda se obává rychle se šířící varianty koronaviru omikron. I proto dnes [13.12.] začala na ostrově platit nová protiepidemická opatření. Obyvatelé, kterým to profese dovolí, mají opět pracovat z domova. Podmínka vstupu do nočních klubů, barů a dalších míst, kde se shlukují lidé, je prokazování se covidovým certifikátem.

Omikron se podle britské vlády šíří fenomenální rychlostí

Obavy z rychlého šíření omikronu vyjádřil v rozhovoru pro televizi Sky News britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Podle něj se nová varianta viru šíří fenomenální rychlostí a v britské metropoli Londýn se podílí na nově potvrzených nákazách již zhruba ze 40 procent.

„O omikronu víme, že se šíří fenomenální rychlostí, jakou jsme dosud neviděli. Každé dva až tři dny se počet těchto infekcí zdvojnásobí,“ uvedl Javid.

Znovu tu máme závod mezi vakcínou a virem,“ dodal.

Zdůraznil přitom, že britská společnost nyní čelí přílivové vlně infekce. Lidé by si proto podle něj měli nechat podat posilovací dávku vakcíny proti covidu-19. Očkovaní dvěma dávkami, tedy základním očkovacím schématem, jsou dle něj podstatně více zranitelní.

Na omikron zabere nejspíš až čtvrtá dávka, tvrdí Pfizer

K rychlému podání třetí posilovací dávky vakcíny proti covidu-19 vyzval i britský premiér Boris Johnson. I podle něj země aktuálně čelí přílivové vlně varianty omikron. Odvolal se přitom na odhady britských úřadů.

Ty uvedly, že v případě, že se nevyhlásí tvrdší protiepidemické restrikce, se ještě do konce měsíce omikronem nakazí až jeden milion lidí. Zároveň upozornily na to, že podle dosavadních vědeckých poznatků o omikronu se účinnost stávajících vakcín proti symptomatickým infekcím covid-19 vyvolaných omikronem u lidí se dvěma dávkami vakcíny výrazně snižuje. Třetí dávka podle nich ochranu opět zvyšuje až na 70 procent.

Omikron se šíří rychle, příznaky má ale mírnější

Ministr Javid dále řekl, že v Anglii bylo dosud hospitalizováno jen deset lidí s variantou omikron. Přestože příznaky jsou v těchto případech možná mírnější, rychlé šíření dle něj znamená, že pokud vláda nebude konat, hrozí opět přetížení zdravotnictví.

„I když je virus mírný, malé procento lidí z velmi velkého počtu pořád může způsobit vysoký počet hospitalizací,“ upozornil ministr s tím, že dvě dávky nejsou zkrátka dostatečné. Dodal, že teprve tři dávky poskytují ochranu proti příznakové nákaze.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

 

Premiér Johnson o pár hodin později potvrdil první úmrtí v Británii u nakaženého mutací omikron. V televizním projevu pak uvedl, že v Anglii každý způsobilý člověk ve věku minimálně 18 let bude mít možnost dostat svou posilovací dávku ještě do konce letošního roku. Původně měl být přitom nejzazší termín pro možnost dostat třetí dávku očkování konec ledna 2022. Podle něj odborníci nyní vychází z plánu, že se očkování musí urychlit také ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku.

V Británii lidé na třetí dávku slyší a očkují se jí

U očkovacích center po celé Británii se nyní tvoří dlouhé fronty, jak upozornila agentura AP. Podle ní lidé uposlechli výzvy vlády, aby si všichni dospělí do konce měsíce nechali dát posilovací dávku proti covidu-19. Nicméně kvůli ochraně před přetížením internetového objednávkového systému k očkování se k třetí dávce nehlásí až do středy 15. prosince zájemci mladší 30 let.

Fronty se přitom již v pondělí [13.12.] dopoledne tvořily u velkých londýnských klinik nebo v Manchesteru. Například řada u nemocnice St. Thomas na jižním břehu Temže se vinula přes Westminsterský most až k parlamentu. A vládní web, přes který si lze termín očkování objednat, podle expertů jen sotva odolává náporu žádostí. Zdravotní úřady nyní apelují na veřejnost, aby na stránku chodila později nebo ve večerních hodinách. Na britských ostrovech už navíc došly také sady pro domácí testování.

V Británii má 40 % dospělých třetí dávku očkování

V Británii je aktuálně naočkováno dvěma dávkami proticovidové vakcíny více než 80 procent lidí starších dvanácti let a 40 procent dospělých už má tři dávky. Doočkovat zbytek dospělých ještě do konce měsíce bude obrovská výzva. Zdravotní systém totiž předpokládá podávání milionu dávek denně.

Premiér Johnson již i připustil, že mnoho rutinních lékařských zákroků bude odloženo, pokud má být tento cíl splněn. Ordinacím, nemocnicím, lékárnám a vakcinačním centrům ale budou pomáhat vojenští plánovači a tisícovky britských dobrovolníků. Ti se ve Velké Británii do očkovací kampaně zapojují dlouhodobě.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here