ČAFF si zvolil představenstvo a uvedl plány na rok 2022

0
670
CAFF
Foto: ČAFF

Členové České asociace farmaceutických firem [ČAFF] v minulém týdnu na své členské schůzi obnovili složení představenstva na další dva roky. ČAFF u nás sdružuje osmnáct hlavních výrobců generických a biosimilárních léků. 

Pozici předsedy představenstva bude i nadále zastávat Jiří Hanzlík, ředitel společnosti Sandoz ČR. Funkci místopředsedy obhájil Jiří Havránek ze společnosti Glenmark.

Složení představenstva ČAFF
  • předseda – Jiří Hanzlík [Sandoz]
  • místopředseda – Jiří Havránek [Glenmark)
Členové:
  • Martin Bolcek [Gedeon Richter ČR]
  • Milan Černek [Viatris]
  • Jan Gala [Krka ČR]
  • Vojtěch Mészáros [Egis Praha]
  • Tomáš Mihál [Stada Pharma CZ]
  • Soňa Porubská [Zentiva]
  • Michael Schrewe [Teva]

Po půl roce se do představenstva vrátila šéfka Zentivy Soňa Porubská. Ta v pozici střídá firemního kolegu Tomáše Palu.

Cílem ČAFF bude i nadále prosazovat širší využití generik a biosimilárních léčiv a skrze to přispívat k udržitelnosti zdravotnického systému a jeho rozpočtu,“ uvedl staronový předseda představenstva Jiří Hanzlík.

ÚJV Řež znovu v ČAFF

Od ledna 2022 posílí členskou základnu ČAFF také významný český výrobce radiofarmak ÚJV Řež [dříve Ústáv jaderného výzkumu Řež, pozn. red.]. Ten se do Asociace vrací po několika letech. Společnost se specializuje na vývoj, výrobu a distribuci radiofarmak. Podle výkonného ředitele ČAFF a někdejšího náměstka exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] Filipa Vrubela platí ÚJV Řež za výrobce radiofarmak světového významu.

Výsadní postavení ÚJV Řež na dodávkách radiofarmak do českých nemocnic potvrzuje, že Česko má v oblasti farmaceutické výroby dobrou pozici, a my vnímáme potenciál dalšího růstu. Léková soběstačnost je i jednou z priorit ČAFF,“ uvedl.

Teď je ministerstvo zdravotnictví ministerstvem covidu

Upozornil, že členské schůze se zúčastnili také zástupci dalších farmaceutických firem působících u nás, které sice nejsou členy ČAFF, ale kteří se o to do budoucna zajímají.

Pozvání ČAFF pak přijal bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Schůze se dále účastnila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová nebo Daniela Rrahmaniová z oddělení léčiv a zdravotnických prostředků MZ ČR.

Plány ČAFF v roce 2022

V příštím roce se chce ČAFF ve své činnosti více zaměřit zejména na dlouhodobou spolupráci se zástupci zdravotních pojišťoven, podnikatelských a průmyslových komor. Chce také vypracovat podklady pro další fázi revize systému cen a úhrad.

Stanovování ceny léků v Česku si zaslouží revizi

Nutná bude podle ČAFF i silná podpora domácího farmaceutického průmyslu. To s ohledem na soběstačnost země v lékové oblasti. Zde se zástupci Asociace již účastnili diskuzí při stanovování priorit českého předsednictví na Ministerstvu zdravotnictví ČR.

Naším úkolem bude pomoci identifikovat zranitelná místa v dodavatelském řetězci a nedokonalosti v legislativě blokující dostupnost léčby širšímu spektru pacientů, kteří mohou profitovat z léčby,“ uvedl Filip Vrubel.

Více pozornosti chce ČAFF do budoucna věnovat zviditelnění vývoje a výzkumu v oblasti generik. Pokračovat budou jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR [MPO] o vzniku nového kompetenčního centra zaměřeného na industriální farmacii. A dále i strukturální podpoře spolupráce mezi farmaceutickým průmyslem, vysokými školami a vědeckými pracovišti.

Několik vět o ČAFF

Dodejme, že každý druhý lék spotřebovaný v Česku pochází od některé z členských společností ČAFF. Na tuzemský trh tyto firmy každoročně dodají v průměru cca 119 miliónů lékových balení. Vizí Asociace je zajištění nejlepší zdravotní péče pro každého pacienta.

Členské firmy ČAFF jsou: Accord Healthcare / Adamed Czech Republic / DESITIN PHARMA / Egis Praha / Ewopharma / Fresenius Kabi / Gedeon Richter Marketing ČR / Glenmark Pharmaceuticals / KRKA ČR / Medochemie Bohemia / Mylan / Viatris / Oncomed manufacturing / PRO.MED.CS Praha / Sandoz / STADA PHARMA CZ / Teva Pharmaceuticals CR / ÚJV Řež / Zentiva.

Cílem členských společností je dodávat dostupné léky té nejvyšší kvality za nižší ceny, a tím zajišťovat finanční udržitelnost zdravotnictví. To proto, že generické a biosimilární léky zvyšují dostupnost léčby a dostávají se k širšímu spektru pacientů, kteří z léčby profitují.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here