Pětidenní karanténa a izolace v USA má více důvodů

0
882
karantena_a
Ilustrační foto: Pixabay.com

Karanténa a izolace se Američanům zkrátí z deseti na pět dnů. Nesmějí mít ale příznaky covidu-19. Důvod je i nedostatek pracovníků. Svůj provoz už muselo omezit newyorské metro či společnost Apple.

Zkrátit dobu izolace a karantény doporučilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Podle jeho zástupců jsou upravené pokyny v souladu s novými důkazy, že nakažení koronavirem jsou nejvíce infekční v době dvou dnů před až tři dny po rozvoji příznaků onemocnění. Změna v opatření ale podle odborníků souvisí i s prudkým nárůstem počtů nakažených variantou omikron, což ohrožuje provozy hlavně ve velkých městech.

A rychlé nárůsty nakažených omikronem v USA v následujících dnech očekává i ředitelka CDC Rochelle Walenská: „Ne všechny tyto případy budou vážné. Ve skutečnosti mnoho z nich bude bezpříznakových.”

Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

Walenská dodala, že cílem změn týkajících se karantény a izolace je nastavit mechanismus, který umožní bezpečné fungování společnosti a zároveň bude v souladu s novými vědeckými poznatky o onemocnění covid-19.

Provoz omezilo newyorské metro i společnost Apple

Rychlé šíření omikronu již vedlo ke snížení počtu jízd metra v New Yorku. Informovala o tom americká televizní stanice CNN.

„Nárůst počtu nakažených mezi našimi zaměstnanci kopíruje dění v celkové populaci,” uvedl šéf provozovatele metra Metropolitan Transportation Authority [MTA] Janno Lieber.

Dodal, že nejméně 80 procent zaměstnanců má dokončené očkování a zbylí pracovníci se pravidelně testují. Personální situaci by mělo zlepšit opatření, které již i schválila guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Podle nových pravidel budou smět zaměstnanci v klíčových sektorech opustit karanténu a vrátit se do práce pátý den po pozitivním testu na koronavirus.

MTA se však s nedostatkem řidičů a pracovníků potýká již delší dobu. Na konci listopadu deník The New York Times upozornil, že se MTA snaží přesvědčit své bývalé zaměstnance, kteří odešli do důchodu, aby se dočasně vrátili do práce. Za tři měsíce práce jim společnost nabízela plat 35 000 dolarů [cca 770 000 korun].

Německo zpřísňuje opatření. Čeká úder omikronu

Kvůli vysokému počtu nakažených v New Yorku se rozhodla uzavřít všech sedm obchodů ve městě také společnost Apple. Její vedení již dříve uzavřelo své tři obchody v USA a Kanadě v oblastech s rychlým nárůstem nakažených.

Pětidenní izolace a karanténa není bez rizika

Agentura AP upozornila, že nové pokyny o zkrácení karantény nejsou nařízení, nýbrž doporučení pro zaměstnavatele a místní úřady. Podle nich se ale i tak má nově nakažená osoba izolovat pět dní místo deseti. Pokud po pěti dnech nevykazuje příznaky onemocnění covidem-19, může se vrátit do práce. Minimálně dalších pět dní by měla daná osoba ale všude nosit roušku. Nakažení s příznaky pak mají zůstat v izolaci do doby zlepšení zdravotního stavu. A i po úzdravě nosit alespoň pět dní roušku.

Karanténní pravidla se přitom vztahují na osoby, které přišly do úzkého kontaktu s nakaženým, ale nemají pozitivní test. Dříve CDC uváděla, že nejméně na deset dnů by do karantény měli jít lidé, kteří nejsou plně naočkovaní. Nyní uvádí, že karanténu mohou vynechat pouze lidé s posilovací dávkou očkování, po dobu deseti dnů ale musí nosit ochranu nosu a úst.

Agentura AP připomněla, že ukončení izolace či karantény po pěti dnech není zcela bez rizik. Z pozitivního testu totiž nemusí být jasné, kdy se dotyčný infikoval a kdy je tedy nejnakažlivější. Walenská v této souvislosti zdůraznila, že v novém doporučení mají i z toho důvodu zásadní roli právě roušky.

O zkrácení karantény pro lidi očkované proti covidu-19 uvažuje i Itálie. A to zejména kvůli šíření nakažlivější koronavirové varianty omikron. Napsala o tom agentura ANSA. V zemi nyní platí pravidlo, že do karantény musí po blízkém kontaktu s nakaženým každý: u očkovaných trvá karanténa sedm dní, u neočkovaných deset dní.

„Omikron je velmi nakažlivá varianta. Každý pozitivní má v průměru pět až deset blízkých kontaktů. Pokud bychom měli milion nakažených, pak by bylo pět až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,” řekl šéf výzkumného pracoviště GIMBE Nino Cartabellotta.

Vládní zmocněnec pro očkování Francesco Figliuolo se domnívá, že zkrácení karantény by mělo přijít zejména u lidí, kteří už dostali i třetí posilující dávku očkování. Stejný názor má vedení mnoha regionů. Aktuálně jsou v Itálii v karanténě asi dva miliony lidí.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here