Urogynekologie Nemocnice Sokolov je v ostrém provozu

0
28923
urogynekologie
Primář sokolovské gynekologie Vladimír Velický / Foto: Nemocnice Sokolov

Nemocnice Sokolov zahájila ostrý provoz nové urogynekologie. Její ambulance je jediné pracoviště v Karlovarském kraji s atestovaným urogynekologem. Pacientky již nemusejí jezdit do Prahy či Plzně.

Urogynekologie se zaměřuje především na léčbu inkontinence, která postihuje až třetinu žen bez ohledu na věk. Pro většinu z nich inkontinence znamená výrazné dopady ať už z hlediska partnerských vtahů, ale i běžného života nebo psychiky. Dosud musely ženy při řešení těchto problémů dojíždět až do Plzně nebo Prahy. Vznik nového pracoviště financovala skupina Penta Hospitals CZ, pod kterou Nemocnice Sokolov spadá, ale rovným milionem korun přispělo i město Sokolov.

„Nejen pro město a jeho obyvatele, ale pro všechny další klienty nemocnice je další pozitivní zpráva. Před nedávnem to bylo pořízení speciálních lůžek, nyní je to otevření nové specializované ambulance. Všechny tyto změny potvrzují, že nemocnice usiluje o vysokou kvalitu poskytované péče a jsme rádi, že se na tom určitou měrou podílí i město,” uvedla sokolovská starostka Renata Oulehlová [ANO].

Zdravotníci Nemocnice Sokolov nově očkují v kostele

Ta mimochodem uspěla v letošních parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny PČR. Díky preferenčním hlasům se dostala ze třetího místa kandidátky ANO na druhé. Přeskočila tím poslankyni Věru Procházkovou, což podle svých slov nečekala. Stala se tak vůbec historicky první ženou ze Sokolova ve Sněmovně.

Ambulance pracovala ve zkušebním provozu

Ambulanci nemocnice spustila již letos v září ve zkušebním provozu, kdy se postupně testovalo různé technické vybavení. Teprve na základě provozních zkušeností pak nemocnice nakupovala potřebné vybavení. Do plného provozu pak urogynekologie přešla od prosince. Ambulance, která se nachází v nemocničním pavilonu E, tak pacientkám ze Sokolova i širokého okolí nabízí poměrně široké spektrum služeb, které ve městě chyběly.

„Díky této specializaci i vybavení nabízíme tedy nově ženám přímo v ambulanci možnost absolvovat podrobné a komplexní vyšetření urogynekologem. Tedy od ultrazvuku močových cest, přes jejich komplexní funkční vyšetření a optické vyšetření močového měchýře a močové trubice cystoskopem. A následně na základě výsledků doporučit vhodnou léčbu,” vysvětluje primář sokolovské gynekologie Vladimír Velický.

Nemocnice Sokolov má nového primáře i tým ortopedů

Podle jeho slov je navíc výhoda, že ambulance má přímou vazbu na nemocnici, ve které sídlí: „Pokud je totiž potřebné provést operační zákrok, mohou ho ženy absolvovat přímo na zdejším gynekologickém oddělení.”

Dále upozornil, že ze samotného příspěvku města Sokolova nemocnice zakoupila nejen speciální urogynekologické křeslo, ale také špičkový urodynamický přístroj na měření průtoku a tlaku v močovém měchýři. Jedná se o takzvaný uroflowmetr. Ambulance dále disponuje pěti cytoskopy, které umožňují vyšetření vnitřního povrchu dutiny močového měchýře a močové trubice. Výhodou všech uvedených přístrojů je, že jde o ambulantní neinvazivní vyšetření, která jsou šetrná k pacientkám.

O Nemocnici Sokolov

Nemocnice Sokolov vznikla jako městské zdravotnické zařízení v roce 1846. V roce 1911 ji ale z kapacitních důvodů nahradila nemocnice nová, vybudovaná na vrchu Hart, která se zde nachází dosud. Dnes patří Nemocnice Sokolov mezi páteřní zdravotnická zařízení Karlovarského kraje a zajišťuje akutní a plánovanou péči v širokém rozsahu, od základních oborů až po specializovanou oční kliniku.

Nemocnice Ostrov v Karlovarském kraji má nový skiagraf

Od roku 2017 je nemocnice součástí skupiny Penta Hospitals CZ. Ta zahrnuje jak šest nemocnic, ambulantní služby, tak síť specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou – Alzheimer Home. Letos v prosinci skupina koupila dalších dvanáct Alzheimercenter od investiční společnosti Creditas. Transakci nyní posuzuje antimonopolní úřad. Penta Hospitals CZ je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů zdravotnických služeb v České republice.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here