Ostrava může transplantovat ledviny. IKEM hlásí rekordy

1
770
transplantovat
Foto: FN Ostrava

Statut Centra vysoce specializované péče v oblasti transplantace ledvin dospělých obhájilo Transplantační centrum Fakultní nemocnice Ostrava [FN Ostrava]. Nemocnice tak může dál transplantovat ledviny.

Transplantační centrum FN Ostrava zajišťuje transplantace ledvin od zemřelých i žijících dárců pacientům v konečném stadiu selhání ledvin. Za celou dobu existence centra v Ostravě v něm lékaři transplantovali téměř 1 200 ledvin. Díky obhájení statutu budou moci transplantovat ledviny u dospělých pacientů dalších pět let.

Kromě transplantační činnosti zajišťujeme i odběry orgánů určených k transplantacím jak od zemřelých, tak i žijících dárců. Už dvacet let provádíme také laparoskopické odběry ledvin u příbuzenských transplantací,“ říká vedoucí lékař ostravského transplantačního centra Pavel Havránek.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

Tým o osmi lékařích ročně provede v průměru 45 transplantací a 30 multiorgánových odběrů. Šestým rokem provádí také odběry orgánů od zemřelých dárců s nebijícím srdcem.

Co je třeba k obhájení statutu

K obhájení statutu musela ostravská nemocnice splnit několik požadavků, které ukládá Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR. Jedním z nich je například minimálně 30 provedených transplantací ročně na 1 milion obyvatel.

„Centrum musí zajistit komplexní specializovanou péči o již transplantované pacienty a musí samozřejmě garantovat také dostatečné personální zajištění nejen transplantačního týmu, ale i specialistů ve 23 medicínských oborech,“ doplnila Hana Buryová z Odboru pro smluvní vztahy a centrovou péči FN Ostrava.

K darování orgánů je česká společnost velmi empatická

Podle ní koordinaci odběrů orgánů nepřetržitě zajišťují čtyři pracovníci. Všichni mají vysokoškolské vzdělání a mnohaletou praxi v oblasti intenzivní medicíny.

„FN Ostrava rovněž garantuje bezpečné uložení dokumentů, které jsou s transplantacemi spojené, a zajišťují zachování anonymity mezi dárcem a příjemcem,“ dodala mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Mezitím v pražském IKEMu

Vůbec největším transplantačním centrem ve Česku je pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM]. Ten se aktuálně pochlubil rekordním počtem orgánových transplantací za loňský rok. Tamější chirurgové loni provedli výměnu celkem 542 orgánů a překonali tak maximum z roku 2019.

Celkem transplantovali 306 ledvin, 143 jater, 41 srdcí, 39 slinivek, 10 Langerhansových ostrůvků a 3 tenká střeva. Provedli tak 66,2 procenta všech transplantací v Česku. V posledních čtyřech letech je to nárůst o devět procent.

IKEM: Dárci orgánů už dávno nejsou jen motorkáři

„Čísla jsou o to výjimečnější, že se jich podařilo dosáhnout v probíhající epidemii. I když se naši zdravotníci také starali o stovky covid pozitivních pacientů, nemusel IKEM dramaticky omezovat transplantační péči, spíše naopak. Transplantační programy fungovaly dál pro nemocné z celé České republiky,“ uvedl ředitel IKEM Michal Stiborek.

Přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický dále uvedl, že loni byla Česká republika druhá v Evropě v dostupnosti transplantací orgánů.

„Čísla za loňský rok jsou ještě lepší a IKEM se na těchto výsledcích podílí zásadním způsobem. V případě ledvin bylo 306 transplantací. To je historicky nejvyšší počet, “ uvedl.

Transplantovat orgány IKEM naštěstí nepřestal

Rekordní čísla podle něj mají hned několik důvodů. IKEM, jak již bylo řečeno, nijak neomezil program transplantace ledvin od žijících dárců. Velkou roli ale hraje i používání takzvané přístrojové perfuze ledvin a jater. Metody, která dokáže výrazně zlepšit kvalitu orgánu k transplantaci. Zásadně potom pomohly převozy dárců z oddělení různých nemocnic do IKEM k příjemcům.

„Ulevili jsme tak jednotkám intenzivní péče v nemocnicích zahlcených epidemií. Tím, že jsme převzali sami bezprostředně po indikaci dárce k dalším vyšetřením a péči, mohla se jim uvolnit kapacita lůžek pro více covid pozitivních pacientů. To nám mimo jiné umožnilo transplantovat více orgánů s dobrými výsledky, “ říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Transplantací bylo loni více než předloni. Stále ale málo

Podle něj počty těchto překladů dárců do IKEM v posledních letech rostou. Z 50 procent v roce 2012 stouply vloni na 82 procent. IKEM provedl i rekordní počet transplantací Langerhansových ostrůvku a na vysoké úrovni se podařilo udržet transplantace srdce. Loni jich bylo u dospělých pacientů 41.

„Z toho ve dvou případech jsme společně s kolegy z Fakultní nemocnice v Motole transplantovali současně srdce a plíce. Také jsme spolupracovali na 4 výměnách srdce dětským příjemcům,“ uzavřel přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka.

–DNA–

1 komentář

  1. Co se týče motorkářů, jako dárců orgánů, jak je zmíněno v článku, pak skutečnost je taková, že jsou orgány právě od nich většinou bohužel nepoužitelné. A to díky faktu, že jsou jejich těla a tedy i orgány vystaveny devastujícím tlakům při nehodách. Orgány jsou díky tomu většinou více, či méně poškozeny a tedy nevhodné pro další využití na transplantaci.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here