Rozbor odpadních vod škol je lepší než AG testování

0
889
odpadnich
Ilustrační foto: Pixabay.com

Sledování koronaviru v odpadních vodách škol dokáže nahradit nákladné a málo účinné antigenní testování. Ukázala to data z projektu Vysoké školy chemicko-technologické s Pražskými vodovody a kanalizacemi.

Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické [VŠCHT] v Praze ve spolupráci se společností Pražské vodovody a kanalizace [PVK] a několika pražskými základními školami sledují koronavirus v odpadních vodách již od loňského září.

Cílem projektu je snížit počty zbytečných karantén a uzavírek ve školách. Výsledky jsou překvapivě přesné. Po zavedení monitoringu do praxe by se podle zástupců VŠCHT dařilo včas izolovat jak covid pozitivní osoby, tak správně určovat preventivní karantény, do kterých musejí žáci a zaměstnanci škol v riziku nákazy.

Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

Sledování koronaviru na školách prostřednictvím odpadních vod spočívá v pravidelné analýze virové RNA v odebraných vzorcích. Laboratoře rozbory provádějí jednou až dvakrát do týdne.

Technicky lze stihnout dodat informace o pozitivitě odpadních vod do 24 hodin a v následujícím dni provést plošné testování PCR,“ říká technický ředitel Pražských vodovodů a kanalizací [PVK] Petr Sýkora.

Sledování koronaviru v odpadních vodách

Odborníci z pražské VŠCHT monitorují odpadní vody z pěti základních škol v Praze 9 a jedné základní a mateřské školy v Praze Lysolajích. V intervalu dvakrát do týdne sbírají vzorky odpadních vod z těchto zařízení a stanovují v nich přítomnost RNA viru SARS-CoV-2.

„Citlivost metody stanovení RNA viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách je dostatečná pro odhalení pozitivních osob vyskytujících se ve škole v řádu jednotek případů,“ tvrdí ve své zprávě k projektu zástupci VŠCHT.

Zároveň upozorňují, že pozitivní chyby, tedy pozitivita odpadních vod, kterou by nepotvrdilo následné plošné testování žáků metodou PCR, je jen velmi vzácné.

SZÚ začne koronavirus sledovat i v odpadních vodách

 

„Předpokládáme, že námi navrhovaný systém bude účinnější než plošné použití antigenních testů. Zvláště v době ustupující epidemie, tj. pravděpodobně na jaře tohoto roku. Zároveň je toto sledování podstatně ekonomicky efektivnější.“ říká radní pro školství Prahy 9 Zdeněk Davídek.

Tým vědců při své práci srovnává data z odpadních vod současně s daty o pozitivně testovaných žácích a učitelích v jednotlivých školách. A to před i po konfirmaci pozitivních výsledků z antigenních testů PCR testy.

Předběžné výsledky pilotního projektu ukazují, že monitoring odpadních vod věrohodně popisuje rozsah epidemie i její průběh na školách. Potvrzuje i to, že­ plošné testování PCR je účinnější při zamezování šíření epidemie než testování antigenními testy.

Epidemie se na školách šířila již loni na podzim

Podle výsledků analýzy odpadních vod na zmíněných školách se koronavirus ve školách začal šířit už v měsíci říjnu. V té době se žáci na školách ještě netestovali.

„Následné plošné testování od začátku listopadu tento trend potvrdilo,“ dodávají zástupci vysoké školy.

Analýza virové RNA v odpadních vodách podle VŠCHT ukazuje, že školy s pravidelným plošným testováním metodou PCR dokázaly v průběhu listopadu a prosince 2021 velmi účinně vyhledat a izolovat nakažené osoby.

„Pokud byli důsledně a rychle izolováni nakažení žáci a jejich kontakty, odpadní vody nebyly pozitivní již druhý den po plošném testování,“ upozorňují.

A i tam, kde se trasování a izolace rizikových kontaktů o něco zpozdilo, byly ve většině případů čtvrteční vzorky již negativní. Naproti tomu plošné testování antigenními testy vykazovalo v tomto ohledu jen minimální účinnost, dodávají vědci.

„Na základě našich pilotních výsledků navrhujeme zavedení systému pro masivní monitoring odpadních vod ze škol. Ten by v době ustupující epidemie nahradil dosavadní málo účinné testování antigenními testy,“ říká vedoucí týmu VŠCHT Praha Jan Bartáček.

A jak již bylo zmíněno v úvodu. Odpadní vody by se podle odborníků analyzovaly jednou až dvakrát do týdne. Školní zařízení s prokázanou pozitivitou v odpadních vodách by se následně plošně otestovaly laboratorní PCR analýzou.

Vysokou chybovost AG testů ukázalo první kolo testování

Vysokou falešnou pozitivitu antigenních testů potvrdily výsledky prvního kola testování na školách. Podle nich bylo pozitivních 3 885 žáků a 526 zaměstnanců. PCR testy tuto pozitivitu ale potvrdily jen u 1 236 dětí a 177 zaměstnanců.

Testování žáků znovu ukázalo nespolehlivost AG testů

Nicméně i přesto se bude v plošném AG testování na základních a středních školách dále pokračovat. Byť od pondělí 17. ledna pouze jednou do týdne. A bez ohledu na očkování proti covidu-19 nebo prodělaném onemocnění. Stejně tak se od stejného data začnou AG samotesty dvakrát do týdne nebo jednou za tři až pět dnů testovat zaměstnanci a všichni ti, kteří se v práci setkávají s jinými lidmi. Pozitivní výsledek AG testu se přitom nebude ověřovat PCR metodou. Podezřelí z nákazy se odeberou do pětidenní karantény.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here