Varianta omikron již promořuje USA i evropské státy

0
843
Omikron
Ilustrační foto: Pixabay.com

Varianta omikron již plně zasahuje Spojené státy i evropské země. Zdravotnické autority – včetně Světové zdravotnické organizace – se i nadále shodují, že je méně nebezpečná, než byla varianta delta.

Jen za týden do 9. ledna se koronavirem podle Světové zdravotnické organizace [WHO] infikovalo na 15 milionů lidí po celém světě. Jen v Evropě se pak nakazilo více než sedm milionů lidí. To je vůbec nejvíce za takové období od začátku pandemie. Prudký nárůst počtu infekcí přitom způsobuje varianta omikron, která obrovským tempem nahrazuje v téměř všech zemích deltu.

„Varianta omikron způsobuje méně závažný průběh nemoci covid-19, ale přesto je nebezpečná, a to zejména pro neočkované,“ uvedl v Ženevě šéf Světové zdravotnické organizace [WHO] Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zdůraznil, že přes 90 zemí ještě nenaočkovalo ani 40 procent svých obyvatel. V afrických státech dokonce 85 procent lidí stále nemá ani první dávku očkování.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

Právě neočkovaní podle šéfa WHO představují většinu lidí, kteří s covidem-19 končí v nemocnici. Pokud se šíření koronaviru nepodaří omezit, hrozí podle něj, že vznikne další varianta. Ta se dle jeho slov může šířit ještě rychleji než omikron a může být smrtelnější.

Omikron si rychle podmaňuje Spojené státy

Rekordní přírůstek covid pozitivních osob zaznamenaly v tomto týdnu Spojené státy. Podle statistik vedených Univerzitou Johnse Hopkinse [JHU] jen v pondělí testy odhalily 1,48 milionu nových případů nákazy koronavirem. Agentura Reuters uvedla 1,35 milionu nakažených. Nutno dodat, že na pondělky obecně připadají vysoká čísla i proto, že mnoho amerických států nehlásí nová čísla během víkendu. Přesto jde v obou případech o dosud nejvyšší denní přírůstek na světě.

V amerických nemocnicích je zároveň podle tamějšího ministerstva zdravotnictví dosud největší počet lidí nakažených koronavirem. Má jít o cca 146 tisíc lidí. Jejich počet tak již překonal dosavadní vrchol počtu hospitalizací ze 14. ledna loňského roku. Média v této souvislosti ale upozorňují, že do počtu hospitalizací s koronavirem jsou započítáváni i pacienti, kteří přišli do nemocnice kvůli jiným zdravotním problémům. Avšak při příjmu se u nich prokázala nákaza covidem-19.

Pětidenní karanténa a izolace v USA má více důvodů

Podle agentury AFP rozmach omikronu zasáhl v podstatě všechny státy USA. Nejméně 40 z 50 amerických států teď registruje dosud nejvyšší počty nakažených od začátku pandemie, nebo se těmto rekordům blíží. Mezi nejvíce zasažené regiony patří severovýchod země, zejména státy New York, New Jersey a Rhode Island.

Někteří experti nicméně doufají, že by nynější vlna mohla rychle vyvrcholit a počty infekcí pak začnou klesat podobnou rychlostí, jakou rostly. V místech, jako jsou města New York a Washington, která byla zasažena mezi prvními, v posledních dnech již klesá sedmidenní incidence. Což by mohlo znamenat, že vlna brzy ustoupí. Optimisticky se vyjádřil americký prezident Joe Biden. USA jsou dle jeho slov v boji proti covidu-19 na dobré cestě.

Co si myslí epidemiolog Anthony Fauci

„Omikron se svou výjimečnou, bezprecedentní mírou přenosnosti si nakonec najde v podstatě každého,“ uvedl tento týden při vystoupení v Centru pro strategická a mezinárodní studia [CSIS] epidemiolog a poradce amerického prezidenta Anthony Fauci.

USA se podle něj nyní nacházejí na prahu období, kdy budou moci “žít s virem”. A díky imunizaci obyvatelstva a dostupnosti léků bude dle něj léčba covidu-19 jednoduchá.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

„Do kontaktu s virem se dostanou i naočkovaní s posilovací dávkou. Někteří, možná mnoho z nich, se nakazí, ale velmi pravděpodobně, s některými výjimkami, se jim bude dařit obstojně z hlediska hospitalizace a úmrtí,” řekl.

„Není způsob, jak bychom tento virus mohli vymýtit,” dodal.

Podle něj USA zřejmě již brzy vstoupí do nové fáze, v níž bude dostatek ochrany v komunitě, dostatek dostupných léků na to, aby když se někdo nakazí a je ve vysoce rizikové skupině, bylo velmi jednoduché takového člověka vyléčit. Dodal však, že se Spojené státy zatím v této fázi nenacházejí.

I podle norského FHI je omikron méně nebezpečný

Relativně dobrá zpráva přišla aktuálně i z Evropy. Podle norského zdravotnického úřadu FHI riziko hospitalizace u omikronu je o 69 procent nižší než u delty. Úřad tak potvrdil podobné závěry studií z USA, Jihoafrické republiky a Británie.

FHI se odvolal na své šetření v norských nemocnicích. Podle něj mělo první letošní týden variantu omikron 32 procent hospitalizovaných pacientů. To je 24 pacientů ze 74 pacientů. O měsíc dříve to bylo 1,7 procenta [3 pacienti ze 175]. Od té doby se tato varianta stala v severské zemi dominantní – připadá na ni až 90 procent všech nových nákaz.

„Z našich dat vyplývá, že varianta omikron představuje významně nižší riziko těžkého průběhu nemoci u nakažených než varianta delta, alespoň u lidí s očkováním,” uvedl FHI.

Oslo zavírá obchody i restaurace, prvně v epidemii covid

Institut i tak předpokládá, že současná vlna významně zatíží zdravotnická zařízení. Také se domnívá, že od ledna do března omikron v zemi nakazí několik stovek tisíc lidí. Na vrcholu vlny pak infikuje až 50 000 lidí denně.

Země s 5,4 miliony obyvatel toto pondělí zaznamenala okolo 9 100 nových infekcí. Od počátku pandemie se koronavirus v Norsku prokázal u celkem 460 530 lidí, z nichž 1 372 zemřelo. Tamní vláda v polovině prosince znovu zavedla některá opatření proti šíření viru včetně zákazu prodeje alkoholu v barech a restauracích či doporučení práce z domova.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here