Německá Stiko doporučila 3. dávku pro děti 12 až 17 let

0
572
davku
Ilustrace: Pixabay.com

Počty nemocných covidem v Německu rostou. Tamější ministr zdravotnictví mluví o povinném očkování. A Stálá očkovací komise [Stiko] při Institutu Roberta Kocha [RKI] doporučila 3. dávku mladistvým ve věku 12 až 17 let.

Podle komise by děti měly dostávat třetí dávku vakcíny americko-německého výrobce Pfizer/BioNTech nejdříve tři měsíce od podání druhé dávky. Německo se tak podle agentury Reuters zařadilo mezi několik málo zemí na světě, které takovéto doporučení vydaly. Prozatím posilovací dávku mládeži doporučují Spojené státy, Izrael a Maďarsko. A to přesto, že Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] zatím nevydala stanovisko k posilovacím dávkám u dětí a mladistvých v této věkové kategorii.

„Současná situace s prudkým nárůstem počtu případů způsobených variantou omikron a možnými negativními důsledky pro zdravotnický systém v Německu vyžaduje prodloužení očkovací kampaně,” uvedli dále zástupci Stiko při RKI.

Německá Stiko nedoporučila plošně očkovat děti od 5 let

Sám Institut upozornil, že 92 223 nových případů nákazy koronavirem za čtvrtek [13.1.] je nový německý rekord. V tento den v zemi na covid-19 zemřelo dalších 286 pacientů. Minulý pátek se statistika úmrtí zvýšila o 264 osob. Nakažlivější varianta omikron se aktuálně podílí na nových nákazách v Německu ze 73 procent. Třetí dávku prozatím dostalo přibližně 45 procent ze zhruba 83 milionů obyvatel Německa.

Němci neřeší jen třetí dávku, ale i povinné očkování

Podle agentury DPA se zatím omikronová vlna v Německu neprojevuje na obsazenosti jednotek intenzivní péče. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [SPD] před německými poslanci i tak tento týden uvedl, že všeobecná očkovací povinnost proti covidu-19 je nejrychlejší cestou k porážce pandemie.

„Nejjistější a nejrychlejší cesta z pandemie v Německu spočívá v zavedení všeobecné očkovací povinnosti. […] Povinné očkování je z lékařského hlediska vhodné. Otázkou ale je, zda je to morálně obhajitelné,” uvedl.

Proti povinnému očkování proti covidu je další iniciativa

Ve smyslu kategorického imperativu německého filozofa Immanuela Kanta, který jej označil za základ přirozené morálky, to obhajitelné je, poznamenal ministr.

„Pokud bychom očkování všichni odmítali, pravděpodobně bychom pandemii nikdy nepřekonali,” dodal.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Němci vstupují do třetího roku pandemie. To je dle jeho slov do roku, který bude rozhodující, zda se virus stane endemickým.

„Zda bude rozsévat méně žalu a smrti,” řekl doslova Lauterbach.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Šéf poslanců vládnoucí SPD Rolf Mützenich počítá s tím, že hlasovat o všeobecné očkovací povinnosti by parlament mohl v březnu, příslušný zákon by pak mohl platit od dubna. Německo prozatím uzákonilo povinné očkování zdravotníků, pečovatelů a záchranářů. Pokud se ti do 15. března nenaočkují, musí změnit profesi.

Kancléř Olaf Scholz [SPD] chce povinné očkování rozšířit na všechny dospělé. Zda tomu tak nakonec bude, jasné ale není. I v rámci koalice totiž sílí hlasy, zda by nebylo vhodnější povinné očkování omezit jen na vybrané profese a také na věkové skupiny. Například pro osoby starší šedesáti, případně padesáti let.

Situace v Německu definuje omikron

V součtu se od počátku skoro dva roky trvající pandemie v Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, koronavirem nakazilo bezmála 7,84 milionu lidí. Agentura DPA podotkla, že jejich skutečný počet bude výrazně vyšší. To proto, že mnoho lidí nemělo příznaky nákazy. Celkem na covid-19 zemřelo 115 337 pacientů. Za uzdravené Institut Roberta Kocha považuje 6,9 milionu lidí. V posledních dnech v zemi mírně ubývá hospitalizovaných pacientů kvůli těžkému průběhu onemocnění.

Varianta omikron již promořuje USA i evropské státy

Jakkoli stejně jako v jiných zemích i v Německu nyní převládá varianta omikron, její rozšíření se v regionech podstatně liší. Nejvyšší výskyt hlásí úřady v Brémách, kde tvoří 96,2 procenta případů, naopak v Meklenbursku-Předním Pomořansku jen 10,6 procenta. Dominantní zůstává delta vedle Meklenburska-Předního Pomořanska ještě v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku. Podle odborníků omikron i tam dříve či později převládne.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here