Vláda řešila pravidla PCR testů i profesní karanténu

0
1629
karantenu
Foto: Úřad vády ČR

Pět hrazených PCR testů do měsíce pro očkované, odborné AG testování neočkovaných pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách a profesní karanténu. Tyto novinky řešila na svém jednání 14. ledna vláda.

Od pondělí 17. ledna uhradí zdravotní pojišťovny všem pojištěncům pět PCR testů v jednom měsíci. Stejný počet z pojištění hrazených PCR testů nadále platí pro nezletilé a rozočkované osoby. Dále pro osoby v uznané postinfekční imunitě a ty, kteří se neočkují kvůli jejich zdravotnímu stavu. Oproti tomu neočkovaní pojištěnci, kterým PCR stěr nepředepíše lékař nebo pracovník z hygienické stanice, si je stále hradí z vlastní kapsy.

Vláda řešila i nejen PCR testy i profesní karanténu

Zástupci kabinetu na svém pátečním jednání schválili i podmínky pracovní karantény. S platností od pondělí 17. ledna budou moci chodit do práce zaměstnanci ze zdravotnictví a sociálních služeb s pozitivním výsledkem AG testů. Nebo ti, kteří byli v rizikovém kontaktu s covid pozitivní osobou. Ovšem jen za podmínky, že nemají příznaky covidu-19.

O profesní karanténě u nich nejprve rozhodne hygienická stanice. A to jen v situaci, kdy zaměstnavatel není schopen kvůli absenci pracovníků zajistit péči o své klienty a pacienty.

„Budou muset mimo jiné na pracovišti nosit nepřetržitě respirátor, stravovat se odděleně od ostatních či omezit svůj pohyb po pracovišti a kontakty s ostatními lidmi na nezbytné minimum,“ upřesňuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ve své tiskové zprávě.

Varianta omikron již promořuje USA i evropské státy

Preventivně pak úřad pro následujících několik týdnů doporučuje omezit konání veškerých seminářů a porad na pracovišti.

Profi AG test pro zdravotníky, jen pokud ho ale mají

Novinka i je, že všichni pracovníci ze sociálních služeb a zdravotnictví se budou od pondělí 17. ledna alespoň jednou do týdne testovat profesionálně odebraným AG testem. Nikoli samotesty jako u zaměstnanců v jiných profesních oborech. Pokud zaměstnavatel nezajistí odborné AG stěry na pracovišti, neočkovaní mohou využít samotestovací sadu. Vždy však minimálně dvakrát v týdnu.

„Nyní se testování týká všech pracovníků zdravotních a sociálních služeb bez ohledu na to, jestli je to lůžkové zařízení nebo ne,“ potvrdil po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Omikron mění léčbu covidu-19 jako takového

Za stávajících podmínek se nenaočkovaní zaměstnanci pravidelně testovali jen v lůžkových zařízeních. Výjimku z pravidelných testů mají od pondělka ve zdravotnictví a sociálních službách očkovaní a ti, kteří onemocnění prokazatelně prodělali v posledních 180 dnech.

Podmínky pro pětidenní karanténu a izolaci

Kvůli obavě z rychle se šířící varianty omikron vláda nařídila od pondělí 17. ledna preventivní testování všech zaměstnanců a podnikatelů, kteří jsou na pracovišti v kontaktu s jinými lidmi. A to AG samotestovacími sadami. Lidé s pozitivním výsledkem se odeberou i bez konfirmace PCR do pětidenní karantény.

Pojišťovny uhradí víc PCR testů. Kratší je izolace i karanténa

Ukončit ji mohou dříve v případě dobrovolného otestování PCR analýzou. Ministr Válek minulý týden zmínil, že tato opatření u nás budou platit zhruba dva až tři týdny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here