Pravidla pro očkování se v zemích EU zatím dost liší

1
1960
pro
Foto: Pixabay.com

Zatímco Česko povinné očkování proti covidu zruší, Rakousko jej od února zavádí. A uvažuje o tom i Německo. Ve Francii pak už schválili očkovací pas, bez kterého lidé nesmí ani do kina. Sjednocení pravidel EU pro očkování je tak iluzí.

Povinné očkování proti covidu-19 pro všechny osoby starší 18 let začne v Rakousku platit od února. Takzvaná přechodná fáze, během které se nebude dokončená vakcinace v zemi ještě kontrolovat a penalizovat, potrvá do poloviny března. Minulý týden to na tiskové konferenci potvrdil rakouský kancléř Karl Nehammer.

„Vím, že je hodně lidí, kteří mají strach před očkováním,“ uvedl a připustil, že ani jeho slova jako člověka, který covid nedávno překonal, nemusí Rakušany nikterak uklidnit.

O všeobecné očkovací povinnosti se vážně jedná také v Německu. Šéf poslanců vládnoucí SPD Rolf Mützenich počítá s tím, že hlasovat o ní by mohl parlament v březnu, příslušný zákon by pak mohl platit od dubna.

Německá Stiko doporučila 3. dávku pro děti 12 až 17 let

Německo prozatím uzákonilo povinné očkování zdravotníků, pečovatelů a záchranářů. Pokud se ti do 15. března nenaočkují, musí změnit profesi. Kancléř Olaf Scholz [SPD] přitom chce povinné očkování rozšířit na všechny dospělé. Zda tomu tak nakonec bude, jasné ale není. I v rámci koalice totiž sílí hlasy, zda by nebylo vhodnější povinné očkování omezit jen na vybrané profese a také na věkové skupiny.

Povinné očkování v Rakousku má i své výjimky

Jako první v Evropě ale chce zavést povinné očkování Rakousko. Tamější vláda dle svého kancléře Karla Nehammera bere obavy neočkovaných obyvatel vážně a vybízí je k dialogu.

„Je to velká výzva, před kterou stojíme,“ uvedl kancléř s tím, že rakouská vláda udělá v boji proti pandemii vše, co je v jejích silách.

„Pokud máte nedůvěru k politikům, což nikomu nelze vyčítat, můžete se o problematice otevřeně pobavit se svým lékařem,“ dodal Nehammer.

Finální návrh zákona počítá s platností povinného očkování pro občany starší 18 let. Původně přitom vedení země uvažovalo o zavedení povinnosti pro všechny od 14 let věku. Nicméně i toto opatření má své výjimky. Povinná vakcinace se nemá vztahovat na těhotné ženy a ty, kteří se neočkují z vážných zdravotních důvodů. Návrh zákona v tomto týdnu projedná rakouský parlament.

Neočkovaným hrozí pokuta až 3 600 eur [cca 88 000 Kč]

Rakousko má zhruba 8,9 milionu obyvatel, starších 18 let jich je kolem 7,4 milionu. To je přibližně 83 procent. Platné očkování má nyní na 5,8 milionu dospělých Rakušanů. Kolem 1,6 milionu jich očkování buď nemá, nebo jeho platnost už vypršela. Takže potřebují posilovací dávku.

Kritici povinného očkování v zemi argumentují, že lidé mají mít právo se svobodně rozhodnut, jestli chtějí očkování. Připomínají nedostatečnou účinnost vakcín, ale i skutečnost, že v současné době šířící se varianta omikronu je podle odborníků mírnější než její předchůdkyně delta.

Varianta omikron již promořuje USA i evropské státy

 

Dodržování zákona začnou úřady podle kancléře vymáhat v polovině března. Zprvu jen namátkovými kontrolami, od dubna začne v zemi fungovat celostátní registr očkovaných. Neočkovaným od poloviny března hrozí pokuta od 600 do 3 600 eur. K návrhu zákona zavádějící povinné očkování již vláda dostala rekordní počet 108 tisíc stanovisek a připomínek od soukromých osob a institucí.

Francie schválila zavedení očkovacích pasů

S naprostou převahou pak zákon znemožňující neočkovaným lidem vstup na některá veřejná místa bez ohledu na negativní test na koronavirus schválila dolní komora francouzského parlamentu. Zákonodárci normu přijali v poměru 215 hlasů ku 58. A v několika budoucích týdnech tak zřejmě vstoupí do praxe.

Zákon zavádí takzvané očkovací pasy, bez kterých se lidé ve Francii nedostanou například do restaurací, na kulturní nebo sportovní akce. A nebudou moci jet ani dálkovou nebo vnitrostátní leteckou dopravou. Před vstupem na většinu veřejných míst se budou lidé starší 16 let prokazovat tímto pasem, který ale dostanou jen ti plně naočkovaní.

Za stávajících podmínek navštěvují nenaočkovaní lidé ve Francii veřejná místa, jako jsou kina, divadla, restaurace, až po předložení čerstvého negativního testu na koronavirus. To se zavedením očkovacích pasů skončí. Negativní test už totiž nebude stačit.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Přísná opatření pro nenaočkované v zemi dlouhodobě podporuje francouzský prezident Emmanuel Macron, který v dubnových prezidentských volbách obhajuje svůj mandát. V rozhovoru s deníkem Le Parisien začátkem měsíce ledna prohlásil, že je odhodlaný naštvat neočkované a maximálně jim zkomplikovat život. Ve Francii se proti covidu-19 dosud naočkovalo 78 procent obyvatel.

Jiné je to v Česku, kde se vyhláška o očkování zruší

Zatímco v západních zemích se povinné očkování postupně zavádí buď plošně, nebo pro vybrané profese, anebo se o jeho zavedení vážně uvažuje, v Česku se od takového způsobu přesvědčování lidí k očkování upouští. Bývalý vládní kabinet Andreje Babiše [ANO] sice odsouhlasil zavedení vyhlášky o povinném očkování proti covidu-19 pro všechny občany starší 60 let. A dále pro zdravotníky, studenty zdravotnických oborů, mediky, pracovníky v sociálních službách. Dále třeba i hasiče, vojáky, policisty, celníky a další.

Nicméně nově zvolený kabinet Petra Fialy [ODS] již avizoval zrušení této povinnosti. Nebo alespoň upravení okruhu osob, na které se má povinnost vztahovat.

Nová vláda zruší povinné očkování u lidí nad 60 let

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], jehož resortu zpracování vyhlášky náleží, v pátek 14. ledna po jednání vlády všechny ubezpečil, že se u nás nikdo nemusí bát sankcí vyplývajících z vyhlášky kvůli povinnému očkování proti covidu-19. Její platnost vláda zruší, upraví, řekl po jednání vlády.

„Platnost této vyhlášky zrušíme,“ uvedl.

Očkování proti covidu podobné jako proti chřipce

Přesto chce v březnu či dubnu ministr Válek představit nový systém, který by u nás nastavil standardizovanou péči. A také pravidelné očkování proti covidu-19, které by se podobalo každoročnímu očkování proti chřipce. A to v rámci vyhlášky nové.

Do konce ledna proběhne diskuze na vládě, jaká má být verze té vyhlášky. Do půlky února předložíme vyhlášku novelizovanou, aby byla v jiném znění a reflektovala omikron,“ uvedl.

Český Kochův institut má 5 odborných skupin a 49 členů

Již nyní mu jsou jasné změny, které bude ve vyhlášce třeba upravit. Vyhláška má tak třeba reagovat i na nové vakcíny.

„Doufám, že po příští vládě podám jasnou informaci na tiskové konferenci, jak se lidé budou moci předregistrovat k očkování tou novou vakcínou.“ řekl, aniž by upřesnil, jakou novou vakcínu myslí.

Nejspíš bude mít ale na mysli vakcínu od americké společnosti Novavax, jež se částečně vyrábí i v Česku. Jeho předchůdce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] před svým odchodem zmínil, že v lednu právě dorazí vakcíny Novavaxu.

EMA doporučila vakcínu Nuvaxovid společnosti Novavax

Ministr Válek dále chce ve své funkci usilovat o sjednocení pravidel ohledně očkování mezi evropskými zeměmi. V tom smyslu nahrál své stanovisko v rámci předsednictví EU pro francouzského ministra zdravotnictví.

„Chtěl bych, abychom diskutovali o sjednocení těch pravidel a jednotné strategii, aby nebyly rozdíly v Evropské unii,“ dodal ministr Válek.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Možná by bylo dobré si připomenout rezoluci Rady Evropy z 21.ledna minulého roku, obzvláště následující body, kde vyzívá vlády členský zemí, aby:
    7.3.1 zajistily, aby občané byli informováni o tom, že očkování NENÍ povinné, a aby na nikoho nebyl vyvíjen politický, společenský ani jiný nátlak na to, aby se nechal očkovat, pokud si to sám nepřeje;
    7.3.2 zajistily, aby nikdo nebyl diskriminován za to, že není očkovaný kvůli možným zdravotním rizikům nebo proto, že nechtěl být očkován;

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here