Přirozeně v Nemocnici Sokolov porodí 80 % žen

0
2476
nemocnici
Foto: Nemocnice Sokolov

Loni se v sokolovské nemocnici narodilo 795 miminek, 403 chlapců a 392 dívek. Více než 80 procent jich na svět přišlo přirozenou cestou. I přes rostoucí věk rodiček jich většina porodí bez takzvaného nástřihu hráze.

V porovnání s rokem 2020 se loni v Nemocnici Sokolov na Karlovarsku narodilo o téměř dvě stovky více miminek. Na svět v ní přišlo celkem 795 novorozenců. Díky modernímu vybavení a individuálnímu přístupu k rodičkám i novorozencům zájem o porody v sokolovské nemocnice stále roste.

„Jsou to dva pozitivní signály najednou. První, že se situace pomalu vrací do normálu a druhý, že zájem o porody v Sokolově celý rok přetrvává,” hodnotí loňský rok primář sokolovské porodnice Vladimír Velický.

Světová zdravotnická organizace radí, jak na kojení

Dodává, že ženy v posledních letech upřednostňují přirozený způsob porodu, pokud to jejich zdravotní kondice dovoluje. Porodníci pak považují za naprostou samozřejmost takzvaný bonding, kdy se novorozenec ihned po porodu položí na tělo matky. Po jejím vyšetření a ošetření pediatrem se dítě přikládá k prsu matky.

90 % přirozených porodů bez nástřihu hráze

Profesionální přístup zdravotníků porodnického oddělení sokolovské nemocnice dokládá i skutečnost, že dlouhodobě více než 80 procent všech porodů probíhá přirozenou cestou. Z nich přes 90 procent ženy zvládnou bez takzvaného nástřihu hráze. A to i přes dlouhodobý trend, kdy se průměrný věk rodiček v Česku i dalších zemích Evropy postupně zvyšuje. K přirozenému porodu v nemocnici podle primáře přispívají krátkodobé a dlouhodobé předporodní kurzy.

„Vedle toho nabízíme ženám konzultace s našimi lékaři a porodními asistentkami, aby i prvorodičky měly možnost se na vše v klidu a dostatečně připravit,“ dodává Velický.

Průměrný věk prvorodiček v Česku je 28 let

A péče o ženy po porodu a jejich miminka v sokolovské nemocnici pokračuje i v době po porodu. Odborníci v ní proškolí ženy například v tom, jak miminko správně masírovat či nosit v šátku. S návratem do původní kondice jim pomáhají odborné cviky pro ženy v šestinedělí. Loni v nemocnici navíc zavedli do praxe takzvané porodní stoličky a židličky na bylinnou napářku. A ženy si v ní oblíbily také pravidelná setkání s personálem oddělení, která získala příznačný název “Na kafíčko s čápem”.

Nejvíce dětí se v nemocnici narodilo hned v lednu

Nejvíce porodů v roce 2021 v Nemocnici Sokolov připadalo hned na leden, kdy v ní přišlo na svět 99 dětí. Po celý rok se v ní rodili miminka s váhou od 820 až po 5 150 gramů.

„V obou případech šlo o chlapce a shodou okolností se oba porody odehrály v květnu,” vzpomíná lékařka Barbora Müller.

První z porodů byl podle ní dramatický. Chlapec totiž na svět přišel již ve 27. týdnu těhotenství akutním císařským řezem.

„Naštěstí všechno dobře dopadlo, chlapec byl po porodu čilý a vitální, ale z důvodu nezralosti jsme ho následně letecky přepravili do fakultní nemocnice v Plzni,“ dodává lékařka s tím, že dnes je z něj zdravý a spokojený kojenec.

Předčasný porod u žen odhalí vyšetření metodou QUiPP

Podobných předčasných porodů řešili sokolovští lékaři loni několik. Vzpomínají například na ženu s velmi nepříznivým porodnickým nálezem. Miminko v neukončeném 20. týdnu gravidity totiž mělo odhadovanou váhu kolem 350 gramů.

„Vzhledem k extrémní nezralosti miminka jsme zavedli veškerou dostupnou terapii a udrželi ho v děloze do 23. týdne, kdy už byl možný překlad na vyšší pracoviště,“ popisuje lékařka.

Miminko se narodilo ve 24. týdnu, a dnes se má čile k světu. V této souvislosti si Barbora Müller velmi cení skvělé spolupráce s perinatologickým centrem v Nemocnici Most.

Nejčastěji se v Sokolově rodili Jakubové a Elišky

Vůbec nejčastějším jménem roku 2021 bylo u chlapců Jakub, kterých bylo 23, v těsném závěsu Jan, kterých se v Sokolově narodilo 21. Dívkám pak loni dominovala Eliška, kterých v tamní porodnici přišlo na svět 19.

U těhotenství bez potíží stačí tři ultrazvuková vyšetření

Dodejme, že porodnice v Nemocnici Sokolov funguje od 60. letech 20. století. V roce 1996 se přemístila do nedalekého nově postaveného Pavilonu E. O několik let později se v ní zrekonstruovaly porodní sály a vznikl moderní porodnický trakt. Další rozsáhlá rekonstrukce proběhla v roce 2017, kdy se zmodernizovalo oddělení šestinedělí a novorozenecká část porodnice.

Urogynekologie Nemocnice Sokolov je v ostrém provozu

Oddělení šestinedělí má dnes kapacitu 14 lůžek, všechny pokoje mají vlastní sociální zázemí. K dispozici jsou tři nadstandardní pokoje a jeden rodinný pokoj. Dnes patří Nemocnice Sokolov mezi páteřní zdravotnická zařízení v Karlovarském kraji. Zajišťuje akutní a plánovanou péči od základních oborů až po specializovanou oční kliniku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here