Intoxikace syrovou fazolí se blíží otravě kyanovodíkem

2
18955
fazoli
Foto: Pixabay.com

Semena i lusky fazolí v syrovém stavu jsou jedovaté. Nejčastěji se jimi otráví malé děti, výjimka ale nejsou ani dospělí. Toxické látky u jinak zdraví prospěšných fazolí zlikviduje až jejich patnáctiminutové povaření.

Na riziko otravy po snězení fazolových lusků nebo jejich semen v syrovém stavu upozornili odborníci z pražského Toxikologického informačního střediska [TIS]. Podle jejich zkušeností velká část laické i odborné veřejnosti o toxicitě syrových plodů vůbec neví. V posledních letech tak pracovníci centra řeší stále více konzultací týkajících se právě otravy po požití syrových fazolí. Častěji pak u malých dětí, které si doma běžně hrají se suchými fazolovými boby z obchodu s potravinami.

„Intoxikace fazolemi zaznamenáváme již u dětí do jednoho roku, nejvíc u dětí mezi 2-3 roky věku, ale objevují se také u školních dětí a dospělých,“ uvádí k otravám syrovými fazolemi zástupci TIS.

Zároveň upozorňují, že fazole jsou bez pochyby zdravá a doporučovaná zelenina. Potíž spočívá pouze v tom, že o jejich toxicitě v syrovém stavu u nás ví jen málokdo.

„Obsahují hned několik toxických látek. Například fasin a toxické glykosidy linamarin a lotaustralin, které se spolehlivě ničí až 15minutovým varem,“ uvádí zástupci TIS.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

A právě tyto toxiny vyvolávají obvykle zažívací potíže. Po větším množství způsobí příznaky, jež se podobají otravě kyanovodíkem. Mnozí se podivují nad obsahem jedovatých látek v jinak tak zdravé zelenině. A biologové mají i pro to vysvětlení. Podle nich jde v podstatě o obrannou reakci těchto rostlin vůči parazitům a býložravcům v jejich okolí.

Vůbec nejvíce toxinů obsahují nezralé fazole

Podle odborníků nejsou všechny druhy fazolí v jejich syrovém stavu stejně jedovaté. Nejvíce jedovatých látek obsahují boby nezralé. Nicméně toxické jsou ale jak syrové lusky, tak zralé i sušené boby. A obezřetnost se vyplatí také u jejich domácího pěstování. Jedovaté jsou totiž i okrasné fazole nebo ty, které jsou určeny do zeleninových salátů. I ty je třeba před konzumací dostatečně povařit.

Lepší zpráva je, že podle TIS v Česku nejčastěji pěstovaný druh fazole obecné [Phaseolus vulgaris] obsahuje nejméně toxických látek. Současně patří fazole obecná i k těm nejčastěji prodávaným druhům fazolí na českých pultech. Byť konkrétní druh fazole výrobce na obalech obvykle ani neuvádí.

„Podle vzhledu boby vysoce toxických fazolí od fazolu obecného bohužel nepoznáme – všechny se vyskytují v několika variantách. Liší se velikostí, tvarem i barvou od bílé, přes béžovou, žlutohnědou, červenohnědou nebo fialovou, a mohou být jednobarevné i skvrnité,“ upozorňují pracovníci TIS.

Naopak vůbec nejjedovatějšími druhy fazolí jsou fazol měsíční [Phaseolus lunatus, fazole z Limy] a fazol šarlatový [Phaseolus coccineus], někdy známý jako fazol mnohokvětý, ohnivý či fazol „turecký“ nebo „arabský“. Tyto druhy se u nás kvůli své náročnosti na teplo ale moc nepěstují. Lidé si je ale běžně objednávají přes internet.

Otrava houbami končívá i selháním jater a ledvin

Bez rizika a to i v syrovém stavu  jsou fazole zvané mungo nebo adzuki [rod Vigna]. Nicméně jak upozorňuje TIS, nejde o pravé fazole. Praktické je u nich vědět, že neobsahují žádné toxiny a nehrozí u nich otrava ani po jejich snězení v syrovém stavu.

První pomoc po otravě fazolí zajistí aktivní uhlí

Intoxikace syrovou fazolí se obvykle projeví zvracením, silnou bolestí břicha a průjmy se ztrátou tekutin. Příznaky se většinou dostaví do dvou až šesti hodin od jejich požití. Závažnější otrava přichází u rozkousání fazole na drobné kousky.

První pomoc po snězení fazole v syrovém stavu zajistí podání několika tablet aktivního uhlí ať už rostlinného, nebo živočišného. Následujících šest hodiny by měla být osoba v riziku pod dohledem a při zhoršování zažívacích obtíží by měla zamířit do nemocnice.

Do nemocnice je pak třeba okamžitě poslat všechny osoby, pokud snědly syrových fazolových bobů [zejména ještě v luscích] více než:

  • 11 kusů [děti do 5 let věku] až 20 kusů [děti ve věku od 10 let a dospělí] běžných potravinových fazolí Phaseolus vulgaris.
  • 5 kusů [děti do 5 let věku] až 10 kusů [děti ve věku od 10 let a dospělí] toxických okrasných fazolí nebo exotických fazolí z dovozu přes internet [Phaseolus lunatus, Phaseolus coccineus].

„V nemocnici dostanou aktivní uhlí ve velké dávce a budou sledováni a léčeni podle aktuálních příznaků,“ uvádí zástupci TIS s tím, že při včasné léčbě je prognóza příznivá.

Pro řešení konkrétních situací se mohou lidé spojit s pracovníkem Toxikologického informačního střediska na non-stop telefonních linkách 224 91 92 93 a 224 915 402.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Docela často je v tv při pořadu o jídle doporučována konzumace zelených lusků ,které jsou jen krátce povařeny v páře nebo vodě ,nebo lehce krátce osmaženy a následně použity jako příloha nebo ingredience do salátů. Takže se nedivme, že tohle neví ani laici.

  2. Je to naozaj málo známa informácia. Ja som sa priotrávil fazulkami počas minuleho leta, keď som si chcel spestriť zeleninový šalát nedozretými mäkučkými fazuĺkami… Bolo to moc zlé a vôbec som nevedel kde je príčina. Nakoniec som to vygúglil a odvtedy robím vo svojom okolí osvetu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here