Anglie ruší povinnou izolaci i další opatření proti covidu

0
646
Anglie
„Stejně jako neexistuje zákonná povinnost izolace pro lidi s chřipkou, neměla by existovat i pro lidi s covidem,“ vysvětlil rozhodnutí zrušit zákonem nařízenou izolaci covidovým pacientům v Anglii britský premiér Boris Johnson. / Foto: Prime Minister´s Office, UK Government

Ve čtvrtek 24.2. v Anglii skončí povinná izolace nakažených covidem a trasování rizikových kontaktů. Anglie se začne spoléhat na léčbu a očkování, ne restrikce. Seniorům a lidem v riziku dál nabízí čtvrté dávky vakcíny proti covidu.

Zrušení posledních z platných opatření proti šíření koronaviru oznámil veřejnosti v pondělí 21.února britský premiér Boris Johnson. Uvedl, že země již překonala vlnu nákazy vyvolanou omikronem. Nyní je tak dle něj načase situaci řešit s pomocí očkování a léčivých přípravků na covid-19.

„Dnes není den, kdy můžeme vyhlásit vítězství nad covidem, protože tento virus nezmizí. Ale je to den, kdy nám veškeré úsilí posledních dvou let konečně umožnilo chránit se a zároveň plně obnovit naše svobody,” uvedl britský premiér Boris Johnson.

Až se covid stane normou, hra skončí, tvrdí vědci

Ve své řeči zdůraznil, že se lidé musejí umět s covidem-19 vypořádat obdobně jako s jinými respiračními nemocemi, například chřipkou. Odpovědnost za šíření nemoci nyní bude dle jeho slov na každém občanovi země.

„Nyní máme dostatečnou úroveň imunity, abychom dokončili přechod od ochrany lidí pomocí vládních zásahů ke spoléhání se na vakcíny a léčbu jako první linii obrany,“ prohlásil premiér.

Anglie neotálí a vrací se k normálnímu životu

Navzdory varování vědců, že konec omezení by mohl oslabit schopnost země monitorovat a sledovat šíření koronaviru, Johnson si trvá na tom, co vyhlásil již v lednu. Totiž, že od čtvrtka [24.2.] skončí v Anglii povinná izolace osob nakažených koronavirem. Úřady také přestanou trasovat kontakty nakažených. A skončí finanční podpora za domácí izolaci.

Rušení posledních z omezení se přitom týkají pouze Anglie, kde žije zhruba 56 milionů z celkových 67 milionů obyvatel Spojeného království. To proto, že ústřední vláda v Londýně určuje protiepidemická pravidla pouze pro Anglii. Regionální vlády ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku si stanovují vlastní opatření v boji s šířením koronaviru. A ta bývají obvykle o něco přísnější.

Dánsko omezí očkování proti covidu. Anglie rozvolnila

I přes ukončení izolace úřady nadále nakaženým doporučují setrvat v domácí léčbě. Už ale nedostanou v pandemii zavedenou dodatečnou finanční podporu, která kompenzuje jejich výpadek příjmů kvůli absenci v práci.

Podle prohlášení ministerského předsedy v zemi od 1. dubna skončí i bezplatné testování na koronavirus pro širokou veřejnost. Z veřejných prostředků se mají nadále testovat pouze starší lidé. A ti s oslabenou imunitou, jež nákaza ohrožuje vůbec nejvíce.

Spojené království nabízí čtvrtou dávku očkování

Počátkem tohoto týdne Británie taktéž oznámila, že zájemci starší 75 let a klienti pečovatelských domů stejně jako pacienti se slabší imunitou se budou moci nechat proti covidu-19 očkovat další posilovací dávkou. Nárok na čtvrtou dávku vakcíny získají tito lidé přibližně šest měsíců po podání posledního očkování proti covidu-19. S odvoláním na britské ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

Čtvrté dávky proti covidu kritizuje WHO i Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Sajid Javid uvedl, že se bude řídit doporučením britského výboru pro vakcinaci a imunizaci [JCVI].

„Víme, že imunita proti covidu-19 začíná časem slábnout. Proto nabízíme lidem s vyšším rizikem závažného průběhu onemocnění jarní posilovací dávku, abychom se ujistili, že si udrží vysokou úroveň ochrany,” uvedl Javid ve svém prohlášení.

Čtvrtou dávku očkování proti nemoci covid-19 nabídnou svým občanům všechny čtyři země Spojeného království, tedy Anglie, Wales, Skotsko a Severní Irsko.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here