Zentiva rozdala studentské ceny The Parc Awards

0
496
ceny
Vítězové The Parc Awards za rok 2021 / Foto: Zentiva

Zentiva rozdala ceny The Parc Awards za akademickou práci v aplikovaném výzkumu a vývoji léčiv za rok 2021. Studenti The Parc loni dokončili celkem 17 vědeckých prací a prezentovali 33 příspěvků na vědeckých konferencích.

Doktorandi centra aplikovaného farmaceutického výzkumu The Parc získali ocenění ve dvou kategoriích.

  • V kategorii Student Choice Award zvítězil již podruhé Vojtěch Klimša s projektem „Vysoce výkonný screening sprejově sušených formulací“.
  • Druhou studentskou cenu získala Dita Spálovská za „Vibrační a chiroptická spektroskopie jako pokročilý nástroj studia struktury a identifikace farmaceuticky významných a psychoaktivních látek“.
  • Třetí cenu si odnesl Nikita Marinko za práci na téma „Kombinovaný in-silico a experimentální přístup k efektivnímu zvětšování měřítka procesů ve farmaceutickém průmyslu“.

Studentské ceny a úspěchy mladých vědců v praxi

Cenu Expert Choice Award pak od společnosti získal Erik Sonntag za práci nazvanou „Robotická linka pro kontinuální výrobu personalizovaných formulací“.

„Vynalézavost a kvalita práce našich studentů, nejen vítězů ale skutečně všech studentů v The Parc, mě každý rok ohromuje. Děkuji odborníkům ze Zentivy za to, že studentům poskytují praktický pohled na farmaceutický výzkum, a akademickým školitelům za jejich odborné vedení a dlouhodobou podporu,“ poblahopřál nejen vítězům vědecký ředitel The Parc prof. František Štěpánek.

Ocenění studentů The Parc stejně jako seznam publikací, konferenčních a grantových příspěvků ukazuje na zavedenost farmaceutické platformy The Parc i podle jejího provozního ředitele Ondřeje Dammera.

„Tyto úspěchy pramení z dokonalé symbiózy mezi průmyslem a akademickou sférou založené na spolupráci bystrých studentů, akademiků se spoustou nápadů a kvalifikovaných odborníků z oboru,“ uvedl.

Dodal také, že absolventi “Parcu” jsou na svou kariéru velice dobře připraveni. O čemž svědčí skutečnost, že většina z nich nachází atraktivní pracovní pozice téměř ve všech tuzemských i zahraničních farmaceutických společnostech.

Třetina absolventů programu zůstává v Zentivě

Do PhD programu, jenž Parc studentům taktéž poskytuje, nově nastoupilo sedm nových studentů. Tím se počet dosavadních účastníků programu rozšířil na rekordních 39 doktorandů. Vedení společnosti tak pevně věří, že podpora aplikovaného výzkumu s pomocí iniciativy The Parc studentům pomůže překlenout období mezi teoretickou vědou a tím, co se děje v reálné praxi. Právě to je podle vedení společnosti velmi cenný aspekt v budoucí kariéře nastupující generace farmaceutů.

Boris Sananes je nový ředitel Zentivy v České republice

Od samotného založení se do The Parc zapojilo přes 60 studentů, 43 profesorů a akademických a průmyslových lídrů. Absolventi Parcu úspěšně pokračují ve svých kariérách ve farmaceutickém průmyslu nebo v akademických institucích. Přičemž třetina z nich zůstala pracovat v Zentivě. Což společnosti, jak sama uvádí, velmi pomáhá v jejím rozvoji.

O centru The Parc

Iniciativu The Parc založila Zentiva ve spolupráci se třemi akademickými partnery: Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Zentiva rozjela nové ceny pro farmaceutické talenty

The Parc umožňuje studentům získat postgraduální školení ve farmaceutických vědách týkajících se chemie, farmaceutické technologie, biofarmacie a klinického výzkumu. Výsledky studentského výzkumu odborníci pak často přímo implementují do reálných produktů uváděných na trh a dostávají se tak k opravdovým pacientům. Ve spolupráci s akademickými partnery po celé Evropě nabízí The Parc i stáže pro studenty a výzkumné výměnné pobyty pod dohledem uznávaných vědců.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here