České domácnosti dovybavují lékárničky a shánějí jód

0
6053
jod
Foto: Dr.Max

Lékárny v Česku potvrzují násobně vyšší poptávku po zdravotnickém materiálu vhodném pro domácí použití. Lidé skupují i doplňky stravy obsahující jód. To kvůli obávám z případného jaderného útoku Ruska ve válce na Ukrajině. 

České domácnosti se v důsledku ruské invaze na Ukrajině zaměřily na dovybavení svých lékárniček. Tuzemské lékárny tak potvrzují o desítky až stovky procent vyšší poptávku po zdravotnickém materiálu, jako jsou obvazy, náplasti či zdravotnická škrtidla. A i přes opakovaná tvrzení odborníků, že člověka jód neuchrání před případnou radiací, jej lidé v lékárnách stále nakupují. Některé lékárny již hlásí vyprodání zásob.

Sháňku po jódu a obvazech potvrzuje i Dr.Max

Několikanásobně vyšší zájem o obvazy a náplasti v posledních dvou dnech potvrzuje síť lékáren Dr.Max. A strmý je i nárůst poptávky po jódových tabletách.

„U pěti nejprodávanějších preparátů, které mají jód přímo v názvu, nezahrnuji tedy kombinované přípravky, které jód třeba taky obsahují, ale slovo samotné v názvu nemají, je zřetelný nárůst zájmu. Poptávka je v posledních dnech o řád jinde, než byla například na začátku měsíce. A je téměř jisté, že to souvisí se zprávami o uvedení ruských jaderných zbraní do vyššího stupně pohotovosti,” potvrdil mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Jód jako preventivní ochrana před radiací podle odborníků na jadernou bezpečnost i lékařů ale nefunguje. Navíc může při jeho dlouhodobém užívání i uškodit.

„Jako ochrana před radiací při použití (nedejbože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,” uvedla jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost [SÚJB] Dana Drábová.

Češi skupují jódové tablety. Podle odborníků zbytečně

Drábová vysvětlila, že hlavní účinky jaderného výbuchu jsou tepelné a mechanické: „Kontaminace radionuklidy je větší vzdálenosti druhotným efektem. A moderní jaderné zbraně se jí snaží omezovat.“

Preventivní užívání jódu není dle SÚJB namístě

Požití jódových tablet je podle SÚJB odůvodněno jen v situacích, kdy se v ovzduší vyskytuje radioaktivní jód, a to ve významném množství.

„Užití stabilního jódu nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením. Rozhodně tedy není namístě užívat tablety bez doporučení nebo dokonce preventivně,” napsal úřad na webu s varováním, že u některých osob se může vyskytnout alergická reakce nebo jiné vedlejší účinky.

SÚJB uvedl zásady ochrany v případě jaderného útoku

Připomeňme, že již dříve začala přípravky s jódem ve velkém poptávat slovenská veřejnost. Na což obratem zareagovalo tamní ministerstvo zdravotnictví. To občany upozornilo na možná zdravotní rizika vyplývající z preventivního užívání jódu.

„Užívání jódové profylaxe jako prevence se důrazně nedoporučuje. Dlouhodobé užívání může způsobit ohrožení srdečně-cévního systému a poškození štítné žlázy,” uvedli zástupci slovenského úřadu.

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

I přes varování odborníků lidé jód nakupují

Podle Michala Petrova se v běžných dnech prodají nižší desítky nebo jednotky jódových přípravků denně, nyní jde o stovky. V pondělí 28. února se taktéž výrazně zvýšila poptávka po lécích na bolest.

„Jak u ibuprofenu, tak u paracetamolu jsme byli včera [v pondělí, pozn. red.] na únorových denních rekordech,” potvrdil někdejší zpravodaj České televize [ČT] v Německu, dnes mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Obdobný trend potvrzují i další lékárenské sítě. Například online lékárna Lékárna.cz v minulém týdnu dvakrát vyprodala jódové tablety.

„Po zprávě v médiích o údajném účinku tohoto doplňku stravy okamžitě na Lékárna.cz stoupla vlna zájmu a vyprodali jsme zásobu i další závoz,” řekla mluvčí Romana Žatecká.

Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

Prodejce se podle ní nyní snaží o další objednávku přípravků s jódem. A vyprodaný je dle ní aktuálně i obvazový sortiment.

„Hledáme další dodavatele, oslovujeme výrobce,” uvedla Žatecká k současné situaci na trhu s lékárenským zbožím.

Revize domácích lékárniček

Nárůst zájmu o lékárenské produkty v kategorii první pomoci potvrzují za poslední víkend a pondělí i další lékárenské sítě v Česku.

„Jedná se zejména o dezinfekce, náplasti, obvazy a obinadla, a to řádově o 50 až 60 procent,” uvedla Veronika Lucká Loosová z Benu.

Dodala, že se lékárna zapojila i do organizované pomoci Ukrajině prostřednictvím humanitární organizace Člověk v tísni. Do ukrajinského Lvova tak dle ní již vyjel speciálně vypravený vlak se zdravotním materiálem a základními léky v hodnotě dvou milionů korun.

Čeští lékaři odsoudili ruskou válku. Ukrajince ošetří zdarma

Při zpáteční cestě vlaková souprava podle Loosové zajistí přepravu pro 400 ukrajinských uprchlíků do České republiky.

Více než čtyřnásobný zájem o sortiment vhodný pro mobilní lékárničky v posledních dnech potvrdila také online lékárna Pilulka.cz. A vyšší je dle její mluvčí Kateřiny Schotliové v posledních dnech i poptávka po doplňcích stravy s obsahem jódu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here