Riziko šíření TBC v Česku je vysoké, vakcín i léků málo

9
21041
v_Cesku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Kvůli migrační vlně plicní lékaři nabízí kontroly běženců na tuberkulózu [TBC]. V Česku se proti ni neočkuje dvanáct let, vakcín je poskrovnu. Tuberkulózou v Česku loni onemocnělo 337 lidí, z nich 95 cizinců.

Nejvíce se TBC mezi cizinci loni potvrdila u Ukrajinců. Do registru TBC lékaři loni nahlásili 279 potvrzených případů nákazy tuberkulózou [TBC]. Dalších 58 případů evidují laboratoře. Celkem se tak v Česku tuberkulóza potvrdila u 337 osob. V meziročním srovnání u nás pacientů s prokázanou TBC ubylo o 31 případů. Roli v tom dle odborníků sehrálo utlumené cestování, úbytek pracovníků z východních zemí i nižší počty pacientů v ordinacích.

WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

Zneklidňující fakt ale je, že loni se u nás tuberkulóza potvrdila u 34 procenta cizinců, nejčastěji pak právě u Ukrajinců [26 případů]. U vietnamských občanů se nemoc potvrdila ve dvanácti případech. Jednáct nákaz připadlo na Rumuny a deset na mongolské občany. Sedm z loni potvrzených případů připadlo na děti do 15 let věku. Dvacet osob u nás v roce 2021 na TBC zemřelo.

Ukrajina je co do TBC rizikový region

Od počátku válečné migrace Ukrajinců do Česka lékaři a další odborníci upozorňují na nedostatečnou proočkovanost ukrajinské populace na některá vážná onemocnění. Mezi ně se mimo dětskou obrnu, spalničky, černý kašel, řadí právě i tuberkulóza.

„Bohužel Ukrajina patří k zemím, které řadíme mezi rizikové, co se týče výskytu tuberkulózy. Vzhledem k tomu, že z Ukrajiny utekly více než tři miliony lidí, lze předpokládat, že statisíce najdou nový domov v ČR. O všechny se musíme postarat,“ říká předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti [ČPFS] Martina Koziar Vašáková s tím, že základní zdravotní prohlídkou by měli projít zejména ti běženci, kteří u nás plánují zůstat a pracovat.

„Ta by v odůvodněných případech zahrnovala i rentgen hrudníku nebo provedení tuberkulinového testu,“ upřesňuje někdejší náměstkyně ministra zdravotnictví.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Ani to však nebude jednoduché. V Česku se totiž proti tuberkulóze déle než dvanáct let plošně neočkuje. Proti nemoci lékaři očkují pouze v odůvodněných případech [osoby v riziku, cestovatelé, aj.]. A vzhledem k počtům běženců v Česku, které tento týden překročí hranici 300 tisíc, lze pak podle Koziar Vašákové předpokládat nedostatek tuberkulinových testů stejně jako léků na TBC. Zásadní je tak dle ní začít co nejrychleji jednat se zástupci farmaceutických firem o navýšení objemu dodávek vakcín. Což je v kompetenci vlády.

„Objem našich objednávek odráží situaci v Česku. Ta se nyní změnila. Je třeba se tomu přizpůsobit. Nebude to hned, firmy obvykle plánují výrobu na rok dopředu a nebude jednoduché rychle navýšit kapacitu,“ vysvětluje profesorka Koziar Vašáková.

V Česku je k diskuzi změna zákona na léčbu TBC

Případné šíření nákazy TBC vlivem ukrajinské migrační vlny může podle lékařů reálně snížit lůžkové kapacity tuzemských léčeben. Mezi nakaženými se totiž vyskytují i takzvané multirezistentní formy TBC, na které neúčinkují běžná antituberkulotika. Pacienti v nemocnicích pak tráví měsíce na lůžku. Z loňských 337 nákaz připadalo na multirezistentní TBC šest případů. Čtyři z nich lékaři potvrdili u osob narozených mimo Českou republiku.

„Budeme se muset připravit na nápor těchto komplikovaných případů. Dosud je multirezistentní tuberkulóza v Česku spíše vzácná. Jedním z řešení by byla změna legislativy a možnost domácí léčby pacientů s běžnou TBC,“ potvrzuje předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním [ČARO] docent Milan Sova.

Vakcíny pro Ukrajince plánuje EU nakoupit společně

Za současných legislativních podmínek se tito pacienti na minimálně dva měsíce hospitalizují v některé z tuzemských léčeben. V nich je dle Sovy ale již nyní kritický nedostatek volných lůžek. Česko je dle něj přitom jednou z posledních zemí Evropské unie, která pacienty s touto formou TBC takovou dobu izoluje v nemocnicích.

„V ostatních zemích je pouští domů a kontrolují pouze, zda dodržují léčbu. Pacienti se zdržují doma a nosí roušku. Žádná z těchto zemí přitom nemá s vyšším výskytem tuberkulózy problém,“ uzavírá docent Sova.

–VRN–

9 KOMENTÁŘE

  1. Jak jste si Jano všimla, tak se to psát smí a nejenom, že se o tom píše, ale pracuje se s tím i na odborné úrovni, tak aby se riziko šíření infekčních nemocí minimalizovalo. Počítá se s vakcinací, atd.. Je velká škoda, že se nedá obdobně vyřešit i lidská blbost…

  2. Všichni kteří píší proti ukrajině jsou proruští trolové. To že chcípnete na TBC od ukrajinců je Fake. Tam jsou všichni ok, zdraví, nesmrtelní a jediné co přinášejí je klid a mír v duši, jako v 68.

  3. Vždyt to je otazka času, kdy nas tu promoří jejich nemocema, vč. HIV, které je velmi rozšířene pravě na UA i v rusku.
    Mame se na co těšit, i na přeplněné doktory, a hlavně zubaře. Ukrajinci mají chrup ve velmi špatném stavu, u nas jim to spravíme zdarma.

  4. Velmi se tesim az se budou dedourove zpovidat ze zavleceni obvzladt zsvazne choroby a to v dobe trilete pandemie.Nezodpovedne,krute a beze smyslu,kdo toto podporuje je blazen nebo vlastizradce.Takovych zbytecne mrtvych Vam nestacilo?Fuj.Ani nouzak Vas neochrani

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here