Běžence z Ukrajiny přijímá i dětská psychiatrie Opařany

0
1204
psychiatrie
Ilustrační foto: UNHCR

Dětská psychiatrická nemocnice Opařany, jíž loni hrozilo uzavření provozu, o víkendu přijala běžence z Ukrajiny. K využití nabízí dalších pět lůžek, ale i celé oddělení dětské psychiatrie s 60 lůžky, včetně míst pro personál.

V neděli [27.3.] poskytla Dětská psychiatrická nemocnice Opařany [DPNO] na Táborsku zázemí a služby zatím devíti ukrajinským běžencům. Jde o rodiny s dětmi, které do Česka před válkou utekly z Charkova, druhého největšího města Ukrajiny ležícího v severovýchodní části země. A také města, které bylo jako první na Ukrajině nelítostně napadeno ruskou armádou s jejími raketami.

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli volné pokoje na naší ubytovně poskytnou lidem, kteří byli vyhnáni ze svých domovů. V současné době jsme schopni zde nabídnout ještě pět volných lůžek,“ říká ředitel DPN Opařany Michal Goetz.

Než dítě přijme dětský psychiatr, uběhne i půl roku

Upřesnil, že všichni běženci již pobývají na pokojích v ubytovně s kompletním zázemím. Včetně sociálního zařízení a kuchyně.

Léčebna nabízí prostory pro celé oddělení z Ukrajiny

K případnému přemístění celého dětského oddělení psychiatrie z Ukrajiny včetně personálu pak vedení opařanské dětské psychiatrie nabízí dokonce prostory v areálu o celkové kapacitě 60 lůžek. O takové pomoci již komunikuje s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR], jež je jejím zřizovatelem.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

„Naše nemocnice poskytuje klidné prostředí i kompletní zdravotnický servis, laboratoře, rehabilitace a mnoho terapeutických dílen. Děti zde mohou také navštěvovat školu i využívat sportovní zázemí,“ uvádí v této souvislosti DPNO v tiskové zprávě.

Opařany zachránila nemalá finanční motivace pro lékaře

Loni na podzim hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba [ODS] veřejnost informoval o uzavření DPNO, která je jednou ze tří dětských psychiatrií s lůžkovou péčí v Česku, a to k 31.12. 2021. Tamní ředitelka i dětská psychiatrička totiž k témže datu oznámily odchod do penze a o jejich pozice neprojevil nikdo zájem. Pacienty si tehdy měla převzít českobudějovická nemocnice spadající pod Jihočeský kraj.

Česko má jen 25 soudních znalců v dětské psychiatrii

Změnu ohlásil tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch o měsíc později, kterému se dle jeho slov podařilo přeci jen sehnat mladé lékaře. A to oproti zajímavému finančními motivačnímu ohodnocení, jak dodal.

„Dětská psychiatrická nemocnice Opařany přijme do pracovního poměru primáře/primářku a nabízí významný náborový příspěvek ve výši až jeden milionů korun za podmínky příslibu setrvání v zaměstnání v DPN Opařany po dobu minimálně tří let,“ uvedla tehdy nemocnice na svém webu.

Opařany nekončí, noví lékaři dostanou milion korun

Stejný finanční benefit pak slibovala také nové lékařce či lékaři s atestací v oboru dětská a dorostová psychiatrie.

Opařany nemocným dětem pomáhají i na Ukrajině

Na přímou žádost ukrajinského ministerstva zdravotnictví pak vedení Dětské psychiatrické nemocnice Opařany zorganizovalo dodávku léčiv pro dětskou psychiatrii v hodnotě přibližně 13 milionů korun. Léky pro dětské psychiatrické pacienty a nemocné s cystickou fibrózou měly již minulý týden dorazit do logistických skladů na západě Ukrajiny.

Nová léčba mění životy pacientů, říká Simona Zábranská

Odtud dále poputují k pacientům hospitalizovaným v Národní dětské nemocnici v Kyjevě a nemocným s cystickou fibrózou ve Specializovaném pediatrickém centru Západní Ukrajiny ve Lvově.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here