Lékařek mezi běženci není mnoho, shodují se odborníci

0
1630
lekarek
Kongresové centrum Praha / Foto: Leoš Kučera / MV-GŘ HZS ČR / Oddělení dokumentace

Lékařek z Ukrajiny v ČR není moc, shodují se zástupci ministerstva zdravotnictví a lékařů. I tak je pro ně třeba připravit adaptační kurzy. Do léta ale má uprchlická vlna do České republiky zesílit až na celkových 500 tisíc běženců.

Podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka v Česku mezi stávajícími běženci není velký počet lékařek. Soudí tak z reakcí na dotazy, jež rozeslal lékařům ukrajinské národnosti, kteří do Česka dorazili ještě před ruskou invazí na Ukrajině.

„Moc reakcí nepřišlo. Není jich zřejmě mezi uprchlíky moc. To znamená, že zůstávají na Ukrajině a pomáhají tam občanům,“ uvedl v Partii na CNN Prima News [27.3.] Milan Kubek.

O přesných počtech příchozích běženců s lékařským vzděláním nemá podle náměstka ministra Jakuba Dvořáčka přesné informace ani Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR]. I podle něj to zatím ale vypadá, že lékařek z Ukrajiny u nás není mnoho.

„Zatím nemáme informaci, že jich tady je nějaké větší množství,“ shodl se v diskuzním pořadu Dvořáček s šéfem lékařů.

Adaptace ukrajinských lékařek a lékařů v Česku

Situace se podle odborníků s ohledem na vývoj války na Ukrajině ale může velmi rychle změnit. A i na to je se třeba podle Kubka připravit. Zásadní dle něj je, aby česká strana umožnila lékařkám z Ukrajiny co nejdříve plnohodnotně vstoupit na český trh práce. Tedy pro ně zajistit ubytování, hlídání dětí a intenzivní kurzy českého jazyka tak, aby z něj již po několika měsících složili potřebnou zkoušku. A dále mohli přejít do kurzu medicíny a připravit se na složení aprobačních zkoušek.

„Lékařkám nechybí praxe, oni praxi mají,“ dodal Kubek.

Náměstek Dvořáček uvedl, že ministerstvo již pracuje na nabídce lékařské a zdravotnické češtiny pro Ukrajince. Připomněl, že aktuálně u nás ve zdravotnictví mohou pracovat na základě tříměsíční stáže.

Zařízení s akreditací mohou vzít ukrajinské zdravotníky

Během ní si nostrifikují, tedy nechají si uznat svůj zdravotnický diplom. Po třech měsících mohou znovu požádat o práci na akreditovaném pracovišti a i složit aprobační zkoušky.

Valorizace plateb za státní pojištěnce

Šéf lékařů v diskuzním pořadu opět apeloval s ohledem na uprchlickou vlnu a vyšší potřebu peněz ve zdravotnictví na zrušení zmražení plateb za státní pojištěnce od letošního července. Předseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Tom Philipp reagoval, že při hrubých propočtech a předpokladu, že do ČR do léta dorazí v součtu 500 tisíc uprchlíků, tak pojišťovny za ně letos od státu dostanou necelých sedm miliard korun.

„A dá se předpokládat, že část z ukrajinských hostů [běženců, pozn. red.] si najde práci a tím začne přispívat do solidárního systému,“ uvedl s tím, že situaci nevidí nijak dramaticky.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

S jeho slovy vyjádřil souhlas i Jakub Dvořáček. Připomněl, že úřad aktuálně pracuje na zavedení pravidelné valorizaci plateb za státní pojištěnce, jež by reflektovala danou hospodářskou situaci v zemi. Hovoří se o tom, že zákon o valorizaci těchto plateb, vláda předloží spolu s novelou státního rozpočtu v následujících měsících.

Milan Kubek dodal, že 500 tisíc uprchlíků je obrovská zátěž pro malou zemi, jako je Česká republika. A bez pomoci sousedních zemí se zvládne jen těžko.

„Budeme potřebovat pomoc od ostatních zemí,” řekl v diskuzi.

Připomněl i postoj Česka v letech 2015 a 2016, kdy jsme odmítli přijmout uprchlíky z arabských zemí.

„Musíme se chovat jako součást EU,“ uvedl.

Zdravotní stav Ukrajinců není moc dobrý

Prezident Kubek upozornil i na nedobrý zdravotní stav do Česka příchozích běženců a riziko šíření koronaviru. Většina lidí se na Ukrajině proti covidu-19 navíc očkovala ruským Sputnikem, který jak uvedl, neúčinkuje proti omikron variantě viru. A dále: Ukrajina patří k regionům s druhým nejvyšším výskytem HIV. Vysoké riziko představují také spalničky, tuberkulóza a další nakažlivá onemocnění.

„Musíme být opatrní při poskytování zdravotnické péče,“ uvedl s tím, že dříve než děti z Ukrajiny půjdou do českých kolektivů, musí být přeočkovány.

TBC a spalničky nejsou jediné infekční riziko z Ukrajiny

I v současné situaci stejně jako v pandemii covidu je dle něj zásadní spolupráce MZ ČR s Českou lékařskou komorou. A ta není dle Kubka zrovna ideální.

„Za ministra Vojtěcha ta spolupráce dobrá nebyla, ale za pana profesora Válka je to ještě horší,“ shrnul stávající spolupráci Kubek.

Úřad dle jeho slov Komoru úplně ignoruje. Jakub Dvořáček upozornil, že ministerstvo při řešení uprchlické vlny spolupracuje se všemi odbornými společnostmi. Na úřadu fungují i speciální pracovní skupiny.

„Určitě to bereme vážně,“ ubezpečil náměstek.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here