Smír s dodavatelem e-recept vyjde SÚKL na 14,5 mil. Kč

0
378
na
Foto: Pixabay.com

Za soudní smír ve sporu o původní systém elektronických receptů zaplatí Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] firmě Tronevia 14,5 milionu korun. Současný systém e-receptů již funguje na novém řešení zajištěném jiným dodavatelem.

Uzavření smíru za 14,5 milionu korun mezi SÚKL a firmou Tronevia vyplývá z justiční databáze InfoSoud. Dohodu o vyrovnání potvrdila i mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Klára Brunclíková.

„K tomuto řešení bylo přistoupeno po výzvě soudu, který důrazně apeloval na účastníky řízení, aby s ohledem na dlouholetý průběh sporu a narůstající náklady soudního řízení nalezly cestu k ukončení sporu uzavřením smíru,“ vysvětlila.

SÚKL v roce 2021 podle ní vyčíslil, že ušetřené náklady řízení, které by musel vyplatil žalující straně, mohly být až 7,5 milionu korun. A k tomu by přibyly ještě další potenciální nároky a pohledávky.

Tronevia požadovala 167 milionů korun a omluvu

Dodavatel IT služeb k systému e-recept původně žádal částku 167 milionů korun a omluvu. Podle mluvčí SÚKL tento závazek předmětem smíru ale nebyl.

„Systémy, které byly součástí sporu, SÚKL již nepoužívá. Agendy jsou již zajištěny v jiných systémech,“ upřesnila.

Firma Tronevia v letech 2012 až 2014 pro SÚKL vytvořila celkem devět systémů včetně e-receptů a konopného registru. Smlouvy na ně Ústavu vypršely v srpnu roku 2015. Lékový ústav je provozoval dál sám, a bez licencí. Některá média upozorňovala, že zakázku na správu centrálního úložiště vyhrála společnost jen půl roku po svém vzniku. Sama ji ani neprovedla a její plnění zajistil její subdodavatel IT Vítkovice Solutions.

Pokračování podpory systémů firma podmiňovala uznáním autorských práv, která podle ní veřejná zakázka nevyčíslila. V roce 2015 soud předběžnými opatřeními nejdříve SÚKL zakázal na několik měsíců systém používat, poté však Ústav spustil náhradní řešení.

SÚKL nabídl za nový systém 62 mil. korun

V dubnu 2016 vypsal SÚKL veřejnou zakázku na nový systém e-receptů. Předpokládal cenu 62 milionů korun. Firma Solitea, která ještě pod názvem Aquasoft solutions spravovala původní úložiště elektronických receptů a později pomáhala s náhradním řešením, nabídla cenu 14,7 milionu korun bez DPH. Soud začal samotný spor projednávat v listopadu 2016.

Připomeňme, že lékaři povinně předepisují všechny léčivé přípravky na recept elektronicky od roku 2018. Dobrovolně mohli systém využívat již od roku 2007. Některá zdravotnická zařízení však zprvu zavedení nové povinnosti odmítala kvůli nutnosti používat počítač s připojením k internetu. První rok po spuštění povinného provozu jim proto ministerstvo zdravotnictví neudělovalo pokuty. V současné době systém odbaví více než šest milionů receptů za měsíc. Systém se osvědčil především v době pandemie covidu, kdy se díky němu snížily osobní kontakty mezi zdravotníky a pacienty.

Elektronický očkovací průkaz by rozšířil služby eReceptu

Postupně ministerstvo spouští také další funkcionality navázané na systém e-recept. Jde například o lékový záznam, tedy výpis předepsaných léků dostupný lékárníkům a lékařům. Nově funguje i záznam o provedených očkováních jako elektronický očkovací průkaz.

A od 1. května se dle slibů ministerstva zdravotnictví pacienti a poskytovatelé dočkají snad i spuštění dlouho odkládaného systému ePoukaz, díky kterému se začnou elektronicky předepisovat zdravotnické prostředky. I ten je totiž součástí systému e-recept.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here