Neznámou žloutenku u dětí hlásí další evropské země

0
31032
v_evrope
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dětských infekcí vyvolaných neznámým virem hepatitidy v Evropě přibývá. Nově je potvrdilo Dánsko, Irsko, Nizozemsko a Španělsko. Devět případů hlásí i stát Alabama v USA. Příčina onemocnění je neznámá, s covidem zřejmě nesouvisí.

O prvních případech infekčního zánětu jater u malých dětí, většinou do věku deseti let, minulý týden informovaly zdravotní úřady ve Velké Británii. Akutní hepatitidu u malých dětí potvrdilo jako první Skotsko, později se objevilo dalších 61 případů v Anglii, Walesu a Severním Irsku. Většinou šlo o děti ve věku od dvou do pěti let věku. Od ledna se na území Británie objevilo celkem 74 případů akutní hepatitidy neznámého původu.

Hepatitida neznámého původu se šíří nejen v Evropě

Zástupci Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] dnes [19.4.] uvedli, že další případy hlásí Dánsko, Irsko, Nizozemsko a Španělsko. Devět případů u dětí ve věku od jednoho roku do šesti let zachytily také zdravotní úřady v americkém státě Alabama.

„Mírná hepatitida je u dětí v důsledku virové nákazy velice běžná. To, co vidíme nyní, je ale výrazně odlišné,” citovala agentura Reuters britského infektologa Grahama Cooka z londýnské Imperial College.

Británií se šíří nový typ žloutenky. Děti zvrací a mají průjem

Podle něj byl zdravotní stav některých dětí v Británii natolik vážný, že je musely zdravotníci hospitalizovat na specializovaných odděleních. Několik z nich kvůli onemocnění dokonce podstoupilo transplantaci jater.

Cooke se domnívá, že nákazu hepatitidou nelze spojovat s pandemií covidu-19. Jeho kolegové nyní zkoumají, zda záněty jater způsobuje adenovirus. Ten je ale u dětí natolik běžný, že podle odborníků skutečnost, že se prokázal u dětí s akutní hepatitidou, nemusí vůbec znamenat, že ji tento virus způsobuje.

„V tuto chvíli přesná příčina hepatitidy u těchto dětí zůstává neznámá,” konstatuje ve své aktuální zprávě ECDC.

Souvislost s očkováním proti covidu je vyloučena

Připomeňme, že u nemocných dětí v Británii se nenašla ani žádná souvislost s očkováním proti covidu-19. Nemocné děti totiž proti covidu-19 očkované nebyly. Stejně tak žádné z dětí v minulosti nepobývalo v zahraničí.

U dětí s akutní hepatitidou neznámého původu lékaři zaznamenali zvýšené hladiny jaterních enzymů. Přičemž většina z nich měla žloutenku. Některé z dětí trpěly gastrointestinálními příznaky. Obvykle si stěžovaly na silné bolesti břicha, měly průjmy a zvracely. Podle ECDC onemocnění u většiny z dětí nedoprovázela horečka.

Dodejme, že laboratorní vyšetření ve všech případech vyloučilo nákazu virovými hepatitidy typu A, B, C, D a E. Z prvních 13 případů hlášených ve Skotsku, pro které jsou již k dispozici podrobnější informace týkající se testování, byly tři pozitivní na infekci SARS-CoV-2. U dalších dvou dětí se prokázalo, že covid-19 prodělaly v posledních třech měsících.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here