Exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová končí v politice

3
3291
zuzana_roithova
Zuzana Roithová / Foto: KDU-ČSL

Exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová končí ve funkci předsedkyně představenstva Jihočeské nemocnice. Nahradí ji vedoucí odboru zdravotnictví jihočeského krajského úřadu Petr Studenovský. Roithová končí i v politice.

Zuzana Roithová [KDU-ČSL] opouští funkci předsedkyně představenstva po téměř pěti letech. Letos jí totiž vyprší mandát.

„Už jsem nechtěla dále pokračovat. Myslím si, že v sedmdesáti letech je nejvyšší čas funkci opouštět. Mám navíc dost jiné práce, koníčků a zálib,“ uvedla Roithová, která žije ve Dvorech nad Lužnicí na Jindřichohradecku.

Roithová je profesí lékařka v oboru radiodiagnostiky. V letech 1990 až 1998 vedla Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. V roce 1998 vedla ministerstvo zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Ten samý rok usedla v horní komoře Parlamentu ČR jako senátorka. Ve dvou volebních obdobích od roku 2004 působila i jako poslankyně Evropského parlamentu.

Zuzana Roithová se chce věnovat rodině

Zuzana Roithová dále uvedla, že již nehodlá kandidovat na politické funkce. Věnovat se chce rodinnému životu. Dodejme, že Zuzana Roithová se vdala za sochaře Jana Roitha.

Dle dostupných informací má jednoho syna Matyáše a dva vnuky.

„Chci se věnovat vnoučatům. Máme velkou zahradu, máme farmu. Už se mi moc ani nechce jezdit nikam do velkých měst. Výjimkou bude Praha, kam bych ráda občas vyrazila za kulturou, na což jsem v poslední době neměla čas,“ popisuje svoje budoucí plány.

Dodejme dále, že v roce 2013 kandidovala v prezidentských volbách. Přestože údajně dostala nabídku nominace deseti senátory, rozhodla se sbírat 50 000 podpisů občanů. Což také udělala. Kandidátní listinu podal Jan Sokol s více než 80 000 podpisy. Do funkce ji podpořili například Ivan Klíma, Michal Horáček, Jiří Grygar nebo Hana Marvanová. V prvním kole přímé prezidentské volby získala 255 045 hlasů [tj. 4,95 %]. Čímž se umístila jako šestá z devíti kandidátů a do druhého kola prezidentské volby nepostoupila.

Holding Jihočeské nemocnice

Holding Jihočeské nemocnice tvoří sedm okresních nemocnic v regionu. Jeho jediným akcionářem je kraj. Roithová se stala předsedkyní představenstva v roce 2017, kdy na funkci rezignoval její předchůdce Martin Bláha.

Stalo se tak po kauze, kdy tehdejší krajská opozice kritizovala vysoké odměny pro členy vedení holdingu. Kvůli tomu se pak následně rozpadla jihočeská koalice ANO a ČSSD. Jednou z podmínek, které si Roithová při přebírání funkce předsevzala, bylo právě snížení odměn managementu.

„Nejtěžší období ve funkci byla doba, kdy jsme museli řešit věci spojené s koronavirem. Jako velká výhoda se v tu chvíli ukázala velmi dobře nastavená spolupráce mezi našimi nemocnicemi, díky níž se nám dařilo dobře organizovat péči o pacienty,“ uvedla Roithová.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here