Deficit za péči o běžence VZP odhadla na 2,7 mld. Kč

1
706
bezencu
UA Point neboli nízkoprahová ambulance pro ukrajinské běžence v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici / Foto: FTN

Zdravotní péče o běžence z Ukrajiny registrovaných u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] by letos mohla vyjít na cca 7,1 miliardy korun. Naopak na straně příjmů u nich pojišťovna počítá s 4,4 miliardy korun. 

Výsledek? Deficit rozpočtu VZP ČR ve výši 2,7 miliardy korun. Podle zástupců pojišťovny ale ani tento schodek rozpočet pojišťovny neohrozí. V letošním roce vedení VZP ČR kalkuluje s celkem 362 000 pojištěnci z Ukrajiny.

„To je číslo předpokládané jako maximální,“ uvedl po jednání Správní rady VZP ČR její předseda Tom Philipp s tím, že podle odhadů pojišťovny 90 procent z registrovaných ukrajinských běženců letos setrvá v kategorii státních pojištěnců.

„VZP má v tuto chvíli zaregistrovaných 298 900 osob… Všichni tito lidé se stali pojištěnci a úhrady za ně provádí stát,“ řekl.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Upřesnil, že z necelých 299 tisíců ukrajinských běženců registrovaných u VZP ČR je jich výdělečně činných, ať už jako zaměstnanci, nebo živnostníci, přibližně šest procent. Jinak řečeno, za 18 216 z celkem 298 900 běženců z Ukrajiny neplatí zdravotní pojištění měsíčně stát, ale odvádí jim ho zaměstnavatel z výdělku. Anebo jej zdravotní pojišťovně odvádějí sami jako živnostníci.

Z téměř 300 000 uprchlíků jich v ČR pracuje necelých 24 000

K dnešnímu dni [25.4.] VZP ČR registrovala k veřejnému zdravotnímu pojištění v součtu 298 900 uprchlíků z Ukrajiny. Z toho 119 tisíc je dětí do 18 let věku, žen starších 18 let pojišťovna registrovala celkem 136 tisíc, mužů nad 18 let pak celkem 44 tisíc.

Pojištění pro běžence u VZP ČR

Příjem z plateb státu za tyto běžence by pak měl dle odhadů největší tuzemské zdravotní pojišťovny v roce 2022 dosáhnout přibližně 3,6 miliardy korun. Zbývajících deset procent by se mělo dle predikce pojišťovny zařadit na pracovní trh. Inkaso z jejich plateb by letos při polovičním průměrném ročním odvodu u zaměstnanců mohlo dosáhnout 0,8 miliardy korun. V součtu tak pojišťovna letos z ukrajinských běženců počítá s příjmy ve výši zhruba 4,4 miliardy korun.

O něco složitější situace je dle slov Toma Philippa u odhadů letošních nákladů na zdravotní péči o uprchlíky: „Je to složité spočítat, protože se těžko odhaduje, jak se budou chovat.“

Ředitel VZP ČR Kabátek dostane odměnu 1,3 mil. Kč

Nicméně vedení pojišťovny vzhledem k věkové struktuře běženců [převaha dětí a mladých žen, pozn. red.] počítá s ročními náklady na péči o ně ve výši 62 procent průměrných ročních nákladů na běžného pojištěnce. To odpovídá přibližně 26 400 korun za rok. Průměrně pojišťovna vydá za zdravotní služby na jednoho klienta přibližně 42 500 korun.

Z těchto čísel pak vychází celkové náklady na zdravotní péči o ukrajinské běžence ve výši 7,1 miliardy korun. Což při zmiňovaných příjmech ve výši 4,4 miliardy korun značí -2,7 miliardy korun v neprospěch VZP ČR.

„Chci vás ubezpečit, že saldo -2,7 miliardy korun není pro pojišťovnu nijak zničující a její ekonomiku to nijak neohrozí,“ řekl k výdajům pojišťovny na zdravotní péči o Ukrajince předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp.

Loni plánované výdaje VZP ČR rostly o 9 procent

Správní rada na svém jednání hodnotila i výroční zprávu o hospodaření VZP ČR za loňský rok. Plánované výdaje loni přesáhly 9,5 procenta. A to hlavně kvůli covidu-19. Příjmy pojišťovny dle místopředsedy správní rady Miroslava Kalouska loni oproti plánům stouply o 4,5 procenta.

„Což je způsobeno zejména politickými intervencemi [minulé, pozn. red.] vlády,“ vysvětlil Miroslav Kalousek s tím, že šlo hlavně o navýšení odvodů na státní pojištěnce.

Nižší platba za státní pojištěnce je dle Zemana tupý škrt

„Výsledek je velmi uspokojivý, je konstatován bez výhrad,“ zhodnotil loňské hospodaření Miroslav Kalousek, kterého do Správní rady VZP ČR prosadil jeho stranický kolega ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Vedení pojišťovny dle něj letos na konci roku počítá se saldem hospodaření ve výši -12,5 miliardy korun. VZP ČR jej dle Kalouska bezpečně pokryje ze svých rezerv. Byť, jak dodal, přesné číslo se odvine až od skutečného počtu běženců z Ukrajiny a případné podzimní vlny šíření koronaviru.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here