Ukrajinci v ČR oceňují i prevenci pohlavně přenosných chorob

4
6280
prevenci
Ilustrační foto: UNHCR

Ukrajinci si v Česku polepší i v prevenci pohlavně přenosných nemocí. Dospělé ženy gynekolog každoročně vyšetří na riziko rakoviny děložního čípku. 13letí pacienti z Ukrajiny dostanou vakcínu proti HPV, což na Ukrajině nemají.

Udělené zatím jednoroční vízum za účelem strpění otevírá ukrajinským běžencům dveře do českého systému zdravotního pojištění. Z pojištění tak mají hrazený stejný rozsah zdravotních služeb a výkonů jako standardní pojištěnec v Česku, gynekologií nevyjímaje.

„Pacientky z Ukrajiny se statutem uprchlíka mají nárok na stejnou péči jako Češky. Bez ohledu na to, jaké zdravotnické úkony měly hrazeny v zemi, ze které k nám přišly,“ říká předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimír Dvořák.

A jelikož mnohé preventivní programy, které české zdravotnictví pojištěncům nabízí a také hradí, na Ukrajině neznají, tak si běženci v Česku v prevenci nemocí polepší. Což oceňuje například ukrajinská běženkyně Elena, která do Česka přišla z Charkova již na přelomu února a března.

„Nabídka zdravotní gynekologické péče, ale i prevence onkologických onemocnění v Česku mě docela ohromila. To je něco, co na Ukrajině nemáme,” uvedla pro ZdraveZpravy.cz 40letá Elena, které nyní žije v Praze, kam přišla spolu se svými dětmi za svými krajany, kteří v Česku pracovali již před válkou na Ukrajině.

Prevenci posílí i screening rakoviny děložního hrdla

Pro mnohé ukrajinské ženy bude novinka v Česku již léta zavedený a osvědčený plošný screening zaměřený na včasné odhalení změn na děložním čípků. Právě ty se často rozvíjí v onkologické onemocnění.

„Onemocnění se vyvíjí plíživě, dlouho nemá žádné příznaky, ale předejít se mu dá. Velice spolehlivé řešení představuje vakcinace proti lidským papilomavirům. Ideálně když je kombinována s prevencí. Klasická forma má podobu odběru cytologie, tedy buněčného stěru z povrchu děložního čípku,“ popisuje Vladimír Dvořák.

Vyšetření, jež praktický gynekolog provede jednoduchým stěrem a vzorek odešle do laboratoře, mají jednou do roka ženy v plné úhradě od své zdravotní pojišťovny. Stejně tak mají na tuto prevenci nárok i ukrajinské ženy v ČR. Pokud se tedy k pojištění již přihlásily.

Prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku rakoviny

Lékaři jim zároveň mohou nabídnout i preventivní očkování proti HPV virům, které často stojí za rakovinou pohlavních orgánů. Nákaza lidským papilomavirem, zkráceně HPV, totiž není žádná vzácnost. Dle lékařů se s některým z jeho druhů setká kolem 80 procent sexuálně aktivní populace, a to žen i mužů. Nicméně očkování proti HPV v dospělém věku nespadá do úhrad od zdravotních pojišťoven. Tedy Ukrajinky si jej musí stejně jako české ženy u svého gynekologa zaplatit z vlastní kapsy.

Ukrajinské děti se v Česku dobrovolně očkují proti HPV

Na Ukrajině pak dle lékařů vůbec nefunguje v Česku zavedený program prevence infekcí vyvolaných zmiňovanými HPV viry pro dospívající mládež. Od ledna 2022 pojišťovny v Česku plně hradí veškeré dostupné vakcíny proti HPV, a to všem 13letým dívkám a chlapcům. Vakcínu včetně jejího podání pojišťovna dospívajícím uhradí výjimečně i po dovršení věku 14 let. Ovšem za podmínky, že se proti HPV nemohli s ohledem na svůj zdravotní stav očkovat ve stanoveném termínu, tedy mezi 13. až 14. rokem věku.

„Pokud se ukrajinské maminky s dětmi registrují k dětským praktikům, dostane se jim stejné péče jako českým dětem. Včetně nabídky očkování proti lidským papilomavirům, které od ledna pro všechny 13leté plně hradí zdravotní pojišťovna,” potvrzuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

Od ledna 2022 se rozšíří úhrady dobrovolných očkování

Dodejme, že vakcinace proti HPV podle lékařů dává smysl i u starších lidí. Dokonce i těch, kteří již infekci nebo HPV vyvolaná onemocnění prodělali. Byť ochrana navozená očkovací látkou není tak vysoká, jako u dospívajících, kteří se s HPV virem ještě nesetkali.

HPV viry kolují po celém světě, rakovinou hrozí všem

S HPV viry se v životě setká přes 80 procent sexuálně aktivních mužů a žen. U některých z nich nákaza vyvolá nádorové onemocnění. Riziko rozvoje infekce HPV viry dokáže až o 90 procent snížit právě očkování podané ještě před zahájením sexuálního života. A i když se HPV nejčastěji spojuje s rakovinou děložního čípku, tak ohrožení infekcí jsou i muži.

Muži jsou většinou přenašeči HPV virů bez jakýchkoliv projevů onemocnění. Neonkogenní HPV genotypy u nich mohou způsobovat bradavice na genitálu neboli condylomata, ale hlavně mohou nakazit své budoucí partnerky onkogenními typy HPV,“ vysvětluje vedoucí Onkogynekologického centra 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice David Cibula.

Podle odborníků je očkování proti HPV bezpečné a reakce na něj jsou minimální. Případné nežádoucí účinky očkování podléhají i hlášení v těch zemích, kde se toto očkování provádí.

Dosud jsme u nás nezaznamenali, že by výjimečné případy reakcí po vakcinaci neodpovídaly informacím výrobce. Tedy nejčastěji to byly lokální reakce v podobě mírné bolesti v místě aplikace,“ potvrzuje místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP Hana Cabrnochová.

Za upozornění stojí i to, že významnou změnu přinesla do úhrad HPV vakcín i jejich podání od ledna 2022 novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta nově dovoluje ze zdravotního pojištění uhradit všechny vakcíny proti HPV. Tedy i ty vícevalentní, které očkovaným zajišťují nejširší ochranu proti HPV.

–VRN–

4 KOMENTÁŘE

  1. čert byl dlužen ukrajincu i naši vlády.pohlavní nemoce,tubera,covid,organizovaný zločin atd tak nám řekněte k čemu jsou nám přínosem. Nedávno jsem četl nějaká Oksana kvičela že češi jsou blbci tak bych jí nakop že by chrastila další že jsme líni dobrá vděčná svoloč!

  2. Na Ukrajině NENÍ všeobecné zdravotní pojištění. Takže hodně “uprchlíků” je na zájezdu za zdravotní péčí zdarma….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here