Konžský Equateur potvrdil další nákazu virem ebola

0
801
ebola
Očkování proti ebole v Demokratické republice Kongo / Foto: WHO

Konžská provincie Equateur na severozápadě země tento týden potvrdila druhé úmrtí na krvácivou horečku ebola. Šlo o 25letou ženu, příbuznou 31letého muže, který na onemocnění zemřel minulý týden. Ebola je vážné virové onemocnění.

První z obětí eboly pocházel z města Mbandaka se zhruba 1,2 miliony obyvatel, které leží v severozápadní provincii Equateur. K prvním příznakům u pacienta patřila horečka a bolesti hlavy. Místní zdravotníci mu naordinovali antimalarika a antibiotika, pacient zůstal v domácí léčbě. Jelikož se jeho zdravotní stav zhoršoval v polovině dubna ho hospitalizovalo menší zdravotnické zařízení ve městě. Příznaky však dle informací z ministerstva zdravotnictví Demokratické republiky Kongo neustupovaly, naopak se zhoršovaly. Proto ho do péče přijala větší Všeobecná nemocnice ve čtvrti Wangata. O den později však muž na následky krvácivé horečky ebola zemřel.

„Vzorek krve odebraný provinční laboratoří v Mbandaka byl 21. dubna pozitivní na virus ebola. […] Ústní výtěr analyzovaný dne 22. dubna byl rovněž pozitivní na virus ebola,“ uvádí ve své tiskové zprávě Světová zdravotnická organizace [WHO].

Druhý případ nákazy potvrdily konžské zdravotnické úřady 25. dubna u 25leté ženy taktéž z města Mbandaka. Šlo o švagrovou prvně nakaženého muže. Žena se opět několik dní od nákazy léčila doma. Navíc v době příznaků navštívila místní modlitebnu, zdravotní středisko, lékárnu a také domov sester. O úmrtní ženy informovaly úřady 25. dubna.

Opatření v ohnisku nákazy přicházejí rychle

V reakci na potvrzené případy eboly začaly úřady v provincii s trasováním kontaktů zemřelých pacientů. K dnešnímu dni [29.4.] vyhledali 267 rizikových kontaktů, z nichž dvě vážná podezření na nákazu zatím prokazují negativní výsledek na ebolu. Ve městě Mbandaca tamní zařízení uvedla do provozu laboratoř na analýzu vzorků a posílila zásoby léků a zdravotnického materiálů do ohniska nákazy.

„24. dubna Mezinárodní koordinační skupina pro poskytování vakcín schválila použití 1 307 dávek licencované vakcíny Ervebo uložené v Gomě,“ píše WHO.

O dva dny později do Mbandaky dorazilo na 200 dávek vakcíny Ervebo a zásoby injekcí k podání očkování. Další zásoby do města dorazí až po zajištění dostatečných kapacit chladících zařízení. Do města dle WHO dorazila zásoba monoklonálních protilátek.

Afrika potvrdila nákazu poliovirem. Šíří se z Pákistánu

Současně dochází k dekontaminaci a sanitaci prostor ve zdravotnických zařízení. Přijatá opatření se týkají i užívání pitné vody.

„V důsledku neadekvátních opatření ve zdravotnických zařízeních existuje také riziko rozšíření mezi zdravotníky a spolupacienty dvou zařízení, která pacient navštívil před potvrzením eboly,“ upozorňuje WHO ve své zprávě.

Provincii Equateur v Kongu ebola trápí po léta

Virus eboly poprvé odhalil v roce 1976 v obci Yambuku [Konžská demokratická republika] nedalo řeky Ebola lékař Ngoy Musholaou.

Od té doby si Kongo prošlo celkem třinácti vlnami šíření eboly, především ve východní části země. Při epidemii v letech 2018 až 2020 na východě země zemřelo téměř 2 300 lidí. Poslední ohnisko eboly, taktéž na východě, země řešila loni na podzim. Na krvácivou horečku tam zemřelo šest z celkem jedenácti nakažených.

„Na ebolových projektech platí co nejpřísnější hygienické předpisy. Lidé v postižených oblastech se nemohou vzájemně dotýkat. Týmy nosí ochranný oděv, který neponechává ani milimetr kůže volný. V ochranných oblecích se pracuje maximálně 40 minut, poté je horko nesnesitelné,” popisuje na svých stránkách organizace Lékaři bez hranic.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

Ebola podle lékařů patří k nejobávanějším nemocím na světě. Jde o velmi nakažlivé onemocnění s až 90% úmrtností. Nemoc se přenáší při kontaktu s krví, sekrety a tělesnými tekutinami nakažené osoby. K příznakům eboly, které přicházejí několik dnů až týdnů po nákaze virem, patří horečka, bolesti hlavy a v krku. Později se dostaví nevolnosti, zvracení, průjmy, kdy dochází k poškození jater a ledvin.

Vůbec nejhorší epidemií se prošla západní část afrického kontinentu počátkem prosince roku 2013, kdy ebole za více než dva roky podlehlo přes jedenáct tisíc nakažených.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here