Žluté nánosy pylu tolik nedráždí, jsou z borovice a smrku

0
1704
pylu
Foto: Pixabay.com

Všude přítomné žluté nánosy pylu pocházejí z kvetoucích jehličnanů, hlavně smrku a borovice. Podle alergologů nejsou ve srovnání s kvetoucí trávou a jinými stromy tak dráždivé. I tak je koncentrace pylových alergenů v ovzduší vysoká.

Koncentraci pylu v ovzduší ponejvíc ovlivňuje počasí. Především pak teplota vzduchu, sluneční záření, vítr a dešťové srážky. A jelikož Českem právě prochází velmi teplé jihozápadní proudění s nadprůměrnými teplotami bez deště, jsou ve vzduchu k vidění žlutá pylová zrna, která se usazují na karosériích aut, oknech, stolech a jiných površích.

Utěšující zprávou pro všechny alergiky pak je, že podle informací z webu Pylové informační služby pocházejí tyto pyly převážně z kvetoucích borovic a smrků. Právě na ně většina alergiků nereaguje tak agresivně. Nicméně v květnu po celém Česku ve velkém bují trávy, které podle alergologů patří k vůbec nejsilnějším alergenům.

„Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučujeme omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu [zejména u dětí]. V autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny, vyplachovat nos fyziologickým roztokem,“ doporučují odborníci na pyly.

Lidé s alergiemi především pak na pyly trav dle jejich doporučení nemají kouřit, sekat ani sušit trávu a z obličeje v podstatě nesundávat brýle proti slunci.

Ani v květnu si alergici od pylu neoddechnou

Pylový semafor, na kterém spolupracují pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu [ČHMÚ] se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem, sleduje aktuální situaci a předpověď míry ohrožení výskytem pylu vždy na další dva dny. Na celém území Česka je dle aktuální předpovědi nyní až na výjimky ohrožení pylem na dvou nejvyšších stupních z pětibodové škály. A to buď mimořádné nebo vysoké. V části země se alergikům uleví v pátek, kdy má v jižní a jihovýchodní polovině Česka místy pršet. V sobotu se ale znovu ohrožení pyly zvýší.

Odborníci z Pylové služby uvedli, že tento týden spolu s rostoucími teplotami stoupají i koncentrace pylových alergenů v ovzduší. Naplno tak začala pylová sezona trav. Zatímco agresivní bříza pomalu odkvétá, stejně jako buk či vrba.

„Množství pylu dubu se bude stále držet na vysoké úrovni. Při slunečném počasí se může výrazně zvýšit vzdušná koncentrace pylu smrku a borovice, tyto alergeny ale většinou alergické problémy nevyvolávají. Pyl jehličnanů může vytvářet žluté povlaky na hladkých površích,“ uvádí pylová předpověď.

Klíšťata udeřila! Nejvyšší riziko je ve středních Čechách

V těchto dnech pak podle odborníků kvete také ořešák, jírovec, buk a řepka. A začínají se objevovat i pylová zrna jitrocele.

Za upozornění stojí, že ČHÚ od dubna na jednom místě aktualizuje informace se vztahem k živé přírodě. Na speciálním webu [odkaz zde] se čtenáři dozvědí o rozšíření pylů a o aktivitě klíšťat, která je v těchto dnech také mimořádně vysoká. Dále o výskytu komárů a kůrovce.

Alergie přicházejí i v pozdějším věku

Obvykle se alergie objevují u malých dětí, kojenců nevyjímaje. Podle specialistů si děti do zhruba tří let věku prochází různými alergickými onemocněními. Jako je atopická dermatitida, jež se spojuje s intolerancí bílkoviny kravského mléka. Gastroenterologickými potížemi [průjmy, zvracení]. Takovým reakcím zdravotníci říkají atopický pochod.

Nicméně upozorňují, že ve společnosti není žádnou vzácností, když se alergická reakce objeví u starších lidí. Třeba u šedesátníků, kteří například sennou rýmou, dušností, slzením očí a zánětem spojivek v jarních měsících nikdy předtím netrpěli.

„Jedinci, kteří mají v organismu geneticky zakódované dispozice k alergické reakci, se mohou se svým typem alergenu ve vysoké koncentraci poprvé setkat až ve vyšším či dokonce seniorním věku,“ říká Jitka Petanová z Oddělení klinické imunologie a alergologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1. LF UK.

Pylová sezóna začala. Roli hraje klima, ale i doba covidu

Zmiňuje, že k silnější alergické reakci dochází spíše u lidí s nadváhou a obezitou. Vyšší tělesná hmotnost ostatně, jak připomínají i lékaři, zhoršuje jakékoli onemocnění, tedy nejenom alergie.

„Nadváha či obezita podporuje zánětlivé reakce organismu, které brání léčbě, minimálně ji komplikují a zpomalují. Pro alergie platí stejně jako pro ostatní nemoci, že zdravý životní styl, pravidelný pohyb a udržování přiměřené tělesné hmotnosti spolu s cílenou léčbou dokážou udržet alergické projevy na uzdě,“ shrnuje Jitka Petanová.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here