Za den v Británii přibylo 25 dětí s neznámou žloutenkou

0
1581
britanii
Foto: Pixabay.com

Britské zdravotní úřady za sobotu [28.5.] potvrdily žloutenku neznámého původu u dalších 25 malých dětí. V Británii se tak počet nemocných zvýšil na 222. Příčinu onemocnění lékaři stále neznají.

Situace v Británii si všímá v článku Unexplained child hepatitis cases rise again in UK server BBC. Podle něj z celkem 222 pacientů s akutním zánětem jater neznámého původu jich 158 připadá na Anglii, 31 nákaz hlásí Skotsko, sedmnáct pochází z oblasti Walesu a 16 ze Severního Irska.

„Většina nemocných jsou děti do pěti let. Pacienti zprvu trpí převážně průjmy, nevolnostmi. Později se onemocnění projeví zežloutnutím pokožky a očního bělma,“ uvádí BBC.

První případy akutní žloutenky potvrdily zdravotní úřady u jinak zdravých dětí právě v Británii počátkem dubna. O několik dní později už nemoc zaznamenali zdravotníci v několika dalších zemích Evropy i v Izraeli a Spojených státech. Dosud se onemocnění objevilo ve zhruba dvaceti převážně evropských zemích. Několik dětí podstoupilo kvůli vážnosti onemocnění transplantaci jater. Příčina onemocnění zůstává neznámá. Byť po ní pátrají vědci a lékaři z celého světa.

„Spolupracujeme s ostatními zeměmi, kde počet těchto případů také roste, sdílíme informace a dozvídáme se o těchto infekcích nové věci,“ říká lékař Renu Bindra z britské Health Security Agency [UKHSA].

Současně upozorňuje znepokojenou veřejnost, že při dodržování běžných hygienických standardů není riziko nákazy neznámým typem žloutenky vysoké.

„Pravděpodobnost, že se dítě nakazí žloutenkou, zůstává extrémně nízká. Zachování běžných hygienických postupů, včetně pravidelného a správného mytí rukou, pomáhá bránit rozšiřování běžných infekcí, včetně adenovirových,“ mírní obavy britský lékař.

Po příčině akutní žloutenky u dětí lékaři pátrají

Jednou ze zvažovaných příčin akutní hepatitidy u malých dětí je právě předchozí nákaza adenovirem, virem způsobující běžná respirační onemocnění. Laboratorní analýzy totiž přítomnost adenoviru odhalily u desítek těchto pacientů. U menší části z nich se potvrdila nákaza koronavirem nebo nákaza oběma viry současně. Britský zdravotní úřad uvádí, že dosud neexistuje důkaz, který by dokládal spojitost onemocnění akutním zánětem jater u malých dětí s očkováním proti covidu-19. Většina z pacientů je na podání vakcíny malá.

Británií se šíří nový typ žloutenky. Děti zvrací a mají průjem

Jak upozorňuje Renu Bindra z UKHSA, zdravotníci stále analyzující odebrané vzorky od nemocných dětí. A zvažují i jiné příčiny vzniku onemocnění, například vliv v minulosti prodělané infekce, třeba i covidu-19.

„Stále připomínáme, aby se věnovala pozornost prvním příznakům žloutenky. Zvláště zežloutnutí, nažloutlému bělmu. A v tom případě ihned kontaktovat lékaře,“ radí Bindra.

Dodává, že z méně často nakažených dětí starších 10 let zdravotníci dosud prozkoumali jen menší počet z nich. Kvůli závažnosti onemocnění dle něj několik dětí čeká na transplantaci jater. V Británii na infekci dosud žádné z dětí nezemřelo. V zahraničí už má neznámá hepatitida i první oběti na životech.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here